Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ


Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ξεκινώντας τα πρώτα βήματα ένας αρχάριος μελισσοκόμος θα πρέπει να αποβάλει την ιδέα ή όσα έχει ακούσει και διαβάσει ότι από την μελισσοκομία θα πλουτίσει.

Ο αρχάριος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για την εξάσκηση της μελισσοκομίας απαιτείται: κόπος, χρόνος, χρήμα, όρεξη, μεράκι, μελέτη και αγάπη για την μέλισσα.
Οι απειλές είναι πολλές. Οι εχθροί και οι ασθένειες παραμονεύουν με κίνδυνο την απώλεια της σοδειάς. Οι καιρικές συνθήκες άμεσα συνδεδεμένες με την σοδειά είναι ένας μεγάλος παράγοντας που δεν αφήνει πολλές επιλογές στον μελισσοκόμο.
Ένας καλά καταρτισμένος μελισσοκόμος θα βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Ένας άπειρος παρατηρητής θα πρέπει να καταγράφει σωστά όλα τα στοιχεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί. Πώς θα γίνει αυτό;
Διατηρώντας ένα προσωπικό σημειωματάριο όπου θα καταγράφει πληροφορίες όπως: Αριθμός κυψέλης, πληθυσμός, πλαίσια με γόνο, πλαίσια με τροφές (μέλι-γύρη) και γενικές παρατηρήσεις.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
 • Καλό καπνιστήρι, αναμμένο σωστά να μην σβήνει
 • Σωστή προφύλαξη με την επιλογή μιας καλής μάσκας ή και στολής να εφαρμόζει σωστά χωρίς ανοίγματα και τρύπες.
 • Βασικό εργαλείο ανοίγματος είναι το ξέστρο που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο αποφεύγοντας τυχόν φθορές στο μελισσοκομικό μας υλικό.
 • Ένα πρακτικό εργαλείο κατά τον τρύγο είναι η βούρτσα για την σωστή απομάκρυνση των μελισσών.
 • Το σκύψιμο είναι αναπόφευκτο γι αυτό μπορούμε να έχουμε μαζί μας και ένα καλό στήριγμα για μια πιο άνετη επιθεώρηση.
 • Λόγω του ότι το υλικό μπορεί να φθαρεί εύκολα θα πρέπει να προνοήσουμε και να έχουμε στην αποθήκη μας τα απαραίτητα ανταλλακτικά όπως: πατώματα, καπάκια, βάσεις, διαφράγματα, κλειδιά και πλαίσια με χτισμένες και άχτιστες κηρήθρες.
 • Απαράβατος κανόνας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας το φαρμακείο που θα πρέπει να περιέχει: Αμμωνία, Αντιισταμινικά φάρμακα, αμπούλες αδρεναλίνης, κορτιζόνη και την ένεση anapen.


ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η καθαριότητα του χώρου παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάσκηση της μελισσοκομίας. Οι διάδρομοι θα πρέπει να είναι πάντα καθαροί και το σημείο που πατάει η κυψέλη να είναι καθαρισμένο από χόρτα. Χαρτιά και πλαστικά απομακρύνονται από τον χώρο.


ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗΣ

Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του μελισσοκομείου μας είναι το νερό και οι διαθέσιμες τροφές από ανθοφορίες. Η θέση που βρίσκονται οι κυψέλες μας σε σχέση με τις πηγές νερού και τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των μελισσών μας. Θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε σε μικρή απόσταση ένα ρυάκι ή μια καθαρή πηγή νερού.
Ποιος αρχάριος δεν θα ήθελε ένα κοντινό σε αυτόν σταθερό μέρος στο ξεκίνημά του που οι ανθοφορίες της περιοχής να εύνουν τις μέλισσες χωρίς να τροφοδοτεί συχνά;


ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε μελισσοκόμος την κατάσταση υγείας των μελισσών του, καθορίζεται από την εμπειρία και την κατάρτισή του. Επομένως αν αντιμετωπιστεί σωστά μια ασθένεια από νωρίς τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δει στην σοδειά του ο μελισσοκόμος.


ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ

Είναι ένας απαραίτητος χειρισμός ειδικά όταν τελειώνει κάποια ανθοφορία και έχουμε κενό από την επόμενη. Η συνένωση μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα σφιχτό μελίσσι είναι και δυνατό, συνεπώς μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις απειλές από ένα αδύναμο. Επίσης κατά το ξεχειμώνιασμα μετά το φθινόπωρο, θα πρέπει να διατηρούνται δυνατά και σφιχτά μελίσσια επιτυγχάνοντας τα με την συνένωση. Επίσης αν έχουμε αδύνατα μελίσσια μπορούμε να τα ενισχύσουμε με πλαίσια από άλλες δυνατές κυψέλες.ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
                      Αβγό       Προνύμφη        Νύμφη       Ενηλικίωση

Βασίλισσα      3                  5 1/2             7 1/2              16

Εργάτρια        3                  6                    12                     21

Κηφήνας        3                  6 1/2             14 1/2             24ΛΑΘΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά λάθη που παρατηρούνται σε αρχάριους μελισσοκόμους:

 • Εποχή απόκτησης των πρώτων μελισσιών
 • Αδύνατα μελίσσια
 • Αδυναμία εκτίμησης της ανθοφορίας
 • Υπερβολική αύξηση πληθυσμού
 • Φυσική αντικατάσταση Βασίλισσας
 • Κλιματολογικές συνθήκες που τυχόν δεν ελήφθησαν υπ όψιν
 • Ελαττωματικό υλικό
 • Διαφορετικές κυψέλες στο μελισσοκομείο
 • Ανεπαρκείς προμήθειες
 • Λάθος επιλογή περιοχής εγκατάστασης
 • Επιθεωρήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες

2 σχόλια :

 1. καλημερα
  μερικες επεξηγήσεις θα ηθελα αν ειναι δυνατόν:
  ο πινακας ανάπτυξης μελισσών αναφέρετε σε μέρες;;
  τα λαθη μελισσοκόμων θα τα ηθελα πιο ανεπτυγμένα, δεν κατάλαβα ακριβως ποιο ειναι το λαθος... σε ευχαριστώ πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι είναι σε μέρες.Το κάθε ένα λάθος είναι μια ολόκληρη ανάρτηση.

   Διαγραφή

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas