Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.......!!!


Οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι ως πηγή τροφής για να ταΐσουν την αποικία του όλο το χρόνο αλλά και να αποθηκεύσουν για να το χρησιμοποιήσουν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα!
 
Σε αντίθεση με κάποια είδη μέλισσας, η Apis Melifera δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη το χειμώνα. Αντίθετα, παραμένει ενεργή στις κυψέλες της. Κατά τους πιο κρύους μήνες, οι μέλισσες συγκεντρώνονται η μια κοντά στην άλλη και παράγουν ενέργεια για να ζεσταθούν και να επιβιώσουν. Ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιούν την γλυκιά ουσία που συνέλεξαν την προηγούμενη περίοδο. Αυτή η ουσία είναι το μέλι.

Πώς ακριβώς το φτιάχνουν;


Οι μέλισσες επισκέπτονται τα λουλούδια για να μαζέψουν γύρη καθώς και  το νέκταρ που είναι ένα ζαχαρούχο αρωματικό νερό.

Μια μέλισσα με την μακριά γλώσσα της συλλέγει  το νέκταρ το οποίο στην συνεχεία είτε κατευθύνει στο στομάχι της και χωνεύει σαν  γεύμα ή το αποθηκεύει σε ένα δεύτερο, μη χωνευτικό στομάχι, το πρόλοβο.

Στο πρόλοβο το νέκταρ αναμιγνύεται με ένζυμα που αρχίζουν να διασπούν τα σάκχαρα και να μειώνουν την περιεκτικότητα του νέκταρος σε νερό.

 Μια μόνο μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί έως και 1.000 λουλούδια για να γεμίσει το πρόλοβο της και να διπλασιαστεί σε βάρος.

 Στη συνέχεια, η μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη και παραδίδει το ωφέλιμο φορτίο της σε μια άλλη μέλισσα.

Αυτό το σύστημα μεταφοράς συνεχίζεται έως ότου το νέκταρ τελικά να φτάσει σε ένα κελί κηρήθρας.

Μόλις γεμίσει το κελί, το νέκταρ αερίζεται από τα φτερά άλλων μελισσών για να γίνει  εξάτμιση περισσότερου νερού.

Όταν έχει αφαιρεθεί αρκετό νερό, έχουμε ουσιαστικά το τελικό προϊόν.

Όλες οι μέλισσες της κυψέλη επωφελούνται από την παραγωγή του μελιού, αλλά η δουλειά της παραγωγής μελιού ανήκει στις θηλυκές εργάτριες μέλισσες. Αυτές οι τροφοσυλλέκτες γεμίζουν το στομάχι τους με νέκταρ από λουλούδια πριν επιστρέψουν στην κυψέλη για να το μετατρέψουν σε μέλι.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο μέλι θα χρειαστεί να έχει μια αποικία μελισσών για μια χειμερινή περίοδο.

Εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής ζουν οι μέλισσες, πόσο ανοιχτή και ευάλωτη στην θερμοκρασία είναι η κυψέλη, τον αριθμό και το είδος των μελισσών στην κυψέλη, σύμφωνα με το Italian Journal of Animal Science.

Πάντως οι μέλισσες εφόσον βρίσκουν νέκταρ θα συνεχίσουν να φτιάχνουν μέλι μέχρι να γεμίσει κάθε κελί της κυψέλης τους.

Το μέλι


Μία μέλισσα παράγει περίπου το ένα δωδέκατο ενός κουταλιού του γλυκού μέλι στη διάρκεια της ζωής της.

Το ένα κιλό μελιού που αγοράζετε είναι αποτέλεσμα εργασίας περισσότερων από 10.000 μελισσών, που πέταξαν περίπου 75.000 μίλια και επισκέφτηκαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια λουλούδια.

 Έτσι, την επόμενη φορά που θα αλείψετε μια φέτα μέλι, θυμηθείτε να ευχαριστήσετε τα χιλιάδες πολυάσχολα μικρά έντομα που έκαναν την δουλειά.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas