Πέρα από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για να ανακαλύπτουν βόμβες, οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύουν διαφορετικού τύπου εκρηκτικά μετά από εκπαίδευση. Οι μέλισσες σιτίζονται με ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών και έτσι όταν οι μέλισσες μυρίζουν τα ίδια συστατικά επεκτείνουν την προβοσκίδα τους, προειδοποιώντας τους χειριστές τους.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο σαν ιδέα, όμως είναι πραγματικότητα. Επιστήμονες από το Los Alamos Laboratory εκπαιδεύουν μέλισσες, ώστε αυτές να αντιδρούν φυσικά στη διακριτή οσμή εκρηκτικών υλικών.
Στη συνέχεια, έχουν αναπτύξει μια μέθοδο προκειμένου να μετράνε ή να παρατηρούνε την αντίδραση αυτή, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις μέλισσες ως ένα φυσικό ανιχνευτή εκρηκτικών. H κεντρική ιδέα του συγκεκριμένου εγχειρήματος βασίζεται στη διαπίστωση που υπάρχει εδώ και χρόνια, ότι η όσφρηση των μελισσών είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη, σε σημείο που να ανταγωνίζεται ακόμα και αυτή των σκύλων. Έτσι, μπορούν να επιδεικνύουν μια συγκεκριμένη αντίδραση που σχετίζεται με την κίνησή τους όταν βρεθούν σε περιβάλλον που μπορεί να περιέχει ουσίες, όπως TNT, C4 ή TAPT. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η εκπαίδευση των μελισσών είναι πιο εύκολη από ό,τι των σκύλων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για αυτόν το σκοπό.
Μετά από τους πολέμους στα Βαλκάνια, στην Κροατία έχουν μείνει περίπου 100.000 νάρκες και βλήματα που δεν έχουν ανατιναχθεί. Οι πρώτες δοκιμές των «φτερωτών ναρκοσυλλεκτών» θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Μπενκόβατς, η οποία αποτέλεσε σκηνή σκληρών συγκρούσεων κατά τον πόλεμο.
Πηγή 2
Πηγή 3
Δημοσίευση σχολίου