Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Μελισσοκομία



Το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21/06/2018, ομόφωνα να νομοθετήσει τα ποιοτικά κριτήρια του βασιλικού πολτού. Έτσι, μια διαδικασία που ξεκίνησε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ πριν από 8 ολόκληρα χρόνια με συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βασιλοτρόφων παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης και με σύμφωνη γνώμη όλων ανεξαιρέτως των φορέων μελισσοκομίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αναμένεται τώρα η δημοσίευση του ΦΕΚ και η αντικατάσταση του τίτλου του Κεφαλαίου ΙΧ του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΣΠ, ΦΕΚ 788/Β΄/31.12.87), με προσθήκη στο άρθρου 87α του ΒΠ ως πρωτογενές προϊόν με όλα τις θετικές επιπτώσεις.

Η Ελλάδα είναι ή μόνη ευρωπαϊκή χώρα που νομοθετεί το Β.Π. ως προϊόν με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια μετά από έγκριση της EE.

Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει με την εργασία του, ότι οι έλληνες επιστήμονες είναι κοντά στον μελισσοκόμο και παλεύουν για τα προβλήματά του. Από τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου στα προϊόντα κυψέλης, πέραν από τα ποιοτικά κριτήρια και την ταυτοποίηση του Β.Π., ξεχωρίζει:

α) Η ταυτοποίησε των 8 αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού (πεύκο, έλατο, καστανιά, θυμάρι, πορτοκάλι, ερείκη, βαμβάκι, ηλίανθο) και η νομοθέτησή τους (Αποφαση 127/2004 ΥπΑΑΤ).

β) Η ολοκλήρωση της ταυτοποίησης των αμιγών μελιών της βελανιδιάς, πολύκομπου, κουμαριάς, παλιουριού και υποβολή σχετικού φακέλου στο ΥπΑΑΤ για νομοθετηση.

γ) Η ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και καθορισμό; των ποιοτικών κριτηρίων της γύρης. Τα κριτήρια έγιναν αποδεκτά από τους αρμόδιους φορείς και θα ακολουθήσουν το δρόμο του Β.Π.

δ) Η καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου Κρήτης στα ΠΟΠ Ευρώπης μετά από μακρόχρονη προσπάθεια

Το εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ συνεχίζει την προσπάθεια για την ταυτοποίηση της ελληνικής πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας.

Andreas Thrasyvoulou

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas