ΧΙΟΝΙΑ

Blogger Widgets Blogspot Tutorial
      Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube 
Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μου στο You Tube,για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.Αυτή  την στιγμή μας ακολουθούν 600 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να ξεπεράσουμε τους 1000 που είναι ο βασικός στόχος μας σύμφωνα με τους κανόνες του You Tube.Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγώτης Μούσουρας.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Ανάπτυξη μικρού μελισσιού


Γράφημα που δείχνει το ξεχειμώνιασμα ενός μικρού (σε πληθυσμό και γόνο) μελισσιού, σε σχέση με τις ώρες που διαρκεί η ημέρα και με τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κάθε μήνα.
Λογικά από τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και η διάρκεια της ημέρας έχει αρχίσει να αυξάνει, αλλά και η θερμοκρασία δείχνει να είναι πολύ καλή, θα έπρεπε να παρατηρηθεί αύξηση του γόνου και γύρω στις 15 Ιανουαρίου άυξηση και του πληθυσμού.(Φέτος τα πράγματα λόγο χιονιά είναι ειδικά στα βόρια της χώρας μας λίγο διαφορετικά).
Όμως παρατηρούμε ότι και ο πληθυσμός και ο γόνος του, αρχίζουν να αυξάνουν με καθυστέρηση περίπου 2 μηνών.

Είναι προφανές ότι το μικρό μελίσσι δεν μπορεί να ακολουθήσει τον κανόνα που λέει ότι αυξάνεται ο γόνος όταν αρχίσει η μέρα να μεγαλώνει.

Στο πιο κάτω γραφικό έχει γίνει έναρξη της παρατήρησης 19 Φεβρ. 2014 στο Καπανδρίτι (με την συγκεκριμένη χλωρίδα και τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες),
Στην αριστερή στήλη (με κίτρινο φόντο) βλέπουμε, αν ξεκινήσουμε με τόσα πλαίσια πληθυσμού, πότε θα φτάσουμε στα αντίστοιχα επιθυμητά πλαίσια πληθυσμού (πορτοκαλί φόντο).
Οι αριθμοί μέσα στο γράφημα δείχνουν τις ημέρες που θα χρειαστούν για να γίνονται αυξήσεις του πληθυσμού.
π.χ. αν ξεκινήσεις με 3 πλαίσια τον Φλεβάρη, θα φτάσεις τα 6 πλαίσια σε 32 μέρες.
με την ίδια υπόθεση, θα φτάσουμε να έχουμε ένα 10άρι σμήνος μετά από 46 μέρες (δηλαδή στο τέλος Mαρτίου).
Οι αριθμοί με τους κόκκινους χαρακτήρες είναι προς το παρόν πρόβλεψη.
Οι αριθμοί με τους μπλέ χαρακτήρες είναι πραγματικοί.


Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, αν θέλουμε στα τέλη Μαρτίου να έχουμε ένα 10άρι σμήνος, προκειμένου αυτό να εκμεταλλευτεί την νεκταροέκκριση του Απριλίου & Μαϊου, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η συλλογή του Θυμαρίσιου μελιού που αρχίζει Ιούνιο, πρέπει να ξεκινήσουμε τον Φεβρουάριο με σμήνος τουλάχιστον 3-4 πλαισίων πληθυσμού (από Φεβρουάριο έως τέλος Μαρτίου συνολικά χρειάζονται 31-46 μέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου