Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει με τις μέλισσες κατά την διάρκεια του χειμώνα;

Πως αντιμετωπίζουν το κρύο και τα χιόνια;

Οι μέλισσες λοιπόν παραμένουν απασχολημένες καθ΄όλη την διάρκεια του χειμώνα. Δεν πέφτουν σε λήθαργο ή χειμερία νάρκη. Αν και ένα μέρος του πληθυσμού τους σταδιακά πεθαίνει, το μελίσσι συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνει τις τροφές που έχει αποθηκεύσει, το μέλι δηλαδή και ελάχιστη γύρη, και προσπαθεί να κρατήσει την φωλιά του ζεστή. Αν ρωτούσαμε τις μέλισσες πιο μέρος θα προτιμούσαν για ξεχειμώνιασμα, σίγουρα θα επέλεγαν τα νότια και ζεστά μέρη.

Τι γίνεται όμως με το έντονο κρύο και το χιόνι. Οι μέλισσες από την φύση τους έχουν μάθει εδώ και εκατομμύρια χρόνια να προστατεύονται από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό μίας φωλιάς μελισσών είναι πώς στο εσωτερικό της έχει σταθερά από 10 έως 35 βαθμούς κελσίου, ανεξαρτήτως εξωτερικής θερμοκρασίας!

Στην καρδιά του χειμώνα, η βασίλισσα δεν γεννά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε η θερμοκρασία στην κυψέλη παραμένει γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Όταν ξεκινήσει η γέννα τότε η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει για να εκκολαφθούν τα μικρά τους.

Η εικόνα που έχει ένα μελίσσι με τον πολύ κρύο καιρό μοιάζει με μία μπάλα από μέλισσες, και ονομάζεται μελισσόσφαιρα. Σε αυτή την διάταξη η βασίλισσα βρίσκεται στο κέντρο για να προστατεύεται και οι εργάτριες μέλισσες σχηματίζουν γύρω από αυτή στιβάδες για να μην επιτρέψουν στην θερμότητα να διαφύγει. Ταυτόχρονα καταναλώνουν μέλι και κινούν τους μύες του σώματος τους παράγοντας θερμότητα. Όσο περισσότερο κρύο κάνει τόσο περισσότερο μαζεύεται η σφαίρα και όλο και πιο πολύ μέλι θα καταναλώσουν.


Τι μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος για να βοηθήσει τα μελίσσια του; Εδώ μιλάμε για σύνολο ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε για να επιβιώσουν περισσότερες ή και όλες οι κυψέλες. Θα πρέπει να φροντίσει ώστε να έχουν τροφή σε επάρκεια, να είναι σε κυψέλες με καλή μόνωση και οπωσδήποτε να τις βλέπει ο ήλιος! Ότι περίπου χρειάζεται και ο άνθρωπος τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η υγιεινή των μελισσιών! Ο μελισσοκόμος θα φροντίσει να παραμείνουν υγιείς αποφεύγοντας μέρη με υπερβολική υγρασία. Οι μέλισσες με την σειρά τους θα φροντίσουν οι φωλιές τους να παραμείνουν καθαρές. Μετά από το πέρασμα μίας κακοκαιρίας βγαίνουν έξω από την φωλιά τους και κάνουν τις λεγόμενες πτήσεις καθαρισμού! Ή πολύ απλά κάνουν την ανάγκη τους, πάντα έξω από το σπίτι..

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν μέχρι, να αρχίσει η φύση να ξυπνά, η μέρα να μεγαλώνει και η άνοιξη να πλησιάζει για να δώσει απλόχερα τα άνθη της στις μέλισσες. Με κατάλληλη προετοιμασία, ομαδική δουλειά και υπομονή η μέλισσα έχει καταφέρει να επιβιώσει από πολλές αλλαγές.

Οι άνθρωποι μπορούμε λοιπόν να απολαμβάνουμε τον χειμώνα, όποτε μας επισκέπτεται, έχοντας σαν παράδειγμα την αξιοθαύμαστη μέλισσα.

Κείμενο:Νίκος Τσαμασφύρας , Γεωπόνος – Μελισσουργός- με αγάπη και σεβασμό για τη μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas