Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ GALERIES LAFAYETTE ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ


Ο Παναγιώτης και Μαρία Μουρίκη
ενασχόληση με την μελισσοκομία, ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς μεγάλωσαν σε μία αγροτική, μελισσοκομική οικογένεια στην Ελευσίνα της Δυτικής Αττικής. Οικογενειακά, συνεχώς ταξίδια σε όλη την Ελλάδα με τα λιγοστά τότε μελίσσια τους, από την ηλικία των 7 ετών, που όμως ήταν αρκετά ώστε να γίνουν η έμπνευση και η αφορμή να δημιουργήσουν οι ίδιοι αργότερα, μια μονάδα που σήμερα αποτελείται από 2.500 παραγωγικά μελίσσια. 

Τα αδέρφια της οικογένειας Μουρίκη, Παναγιώτης και Μαρία, μιλάνε σήμερα στο Αγροτών Ανάγνωσμα

Ας ξεκινήσουμε από την ιδέα σας να ασχοληθείτε με τη μελισσοκομία... Μιλήστε μας για αυτήν την ιδέα και πως προέκυψε ...

H ενασχόληση με την μελισσοκομία για εμένα και τον Παναγιώτη , ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας καθώς μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε σε μία αγροτική , μελισσοκομική οικογένεια στην Ελευσίνα της Δυτικής Αττικής.  Από την ηλικία των 7 ετών ταξιδεύαμε οικογενειακώς σε όλη την Ελλάδα με τα λιγοστά τότε μελίσσια μας που όμως ήταν αρκετά ώστε να γίνουν η έμπνευση και η αφορμή να δημιουργήσουμε αργότερα μια μονάδα που σήμερα αποτελείται από 2.500 παραγωγικά μελίσσια. 

Ο δεσμός με την φύση, οι μοναδικές εικόνες , η επαφή με την μέλισσα και η γοητευτική παρατήρηση της ζωής της δεν άφησαν πολλά περιθώρια για δεύτερη σκέψη. Τελειώνοντας το 2004 ο Παναγιώτης το σχολείο, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που μέχρι τότε αριθμούσε γύρω στα 200 μελίσσια και σιγά, σιγά με σύμμαχο τη δίψα για δημιουργία και τη μεγάλη του αγάπη για τη μελισσοκομία, έφθασε σήμερα να διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό μελισσοσμηνών που ξεπερνά τις 2.500 παραγωγικές κυψέλες. 

Έχετε τελειώσει κάποια παρεμφερή σχολή ώστε να αποτελέσει έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τη μελισσοκομία;

Από μικρό παιδί κατάλαβα ότι το μεγαλύτερο σχολείο απόκτησης εμπειρίας ή γνώσεων στη μελισσοκομία είναι η ίδια η φύση. Η φύση θα σου διδάξει τους κανόνες της , η φύση θα σου δείξει το σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους τρόπους που θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες του επαγγέλματος, θα σε τιμωρήσει αν δεν την σεβαστείς, θα σε αναγεννήσει και θα σε εξελίξει. 

Από 200 μελίσσια και με σύμμαχο τη δίψα για δημιουργία και τη μεγάλη αγάπη για τη μελισσοκομία, σήμερα διαχειρίζονται ένα μεγάλο αριθμό μελισσοσμηνών που ξεπερνά τις 2.500 παραγωγικές κυψέλες

Όσα σεμινάρια και να παρακολουθήσεις , τίποτα δεν συγκρίνεται με την παρατήρηση και την προσωπική τριβή. Από μικρός σαν σφουγγάρι στα ατελείωτα ταξίδια με τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους, άκουγα τις πρακτικές τους, τις ιστορίες τους και τα προσωπικά τους βιώματα, τα οποία σήμερα στα 37 μου χρόνια ακόμη εφαρμόζω πιστά και μπορώ να πω ότι ποτέ δεν με έχουν διαψεύσει. 

Η ζωή ενός μελισσοκόμου και πόσο μάλλον ενός μελισσοκόμου σε νεαρή ηλικία όπως εσείς, είναι εύκολη;  Μπορείτε να μας παρουσιάσετε ένα καθημερινό σας πρόγραμμα;

Η ζωή ενός μελισσοκόμου ανεξαρτήτου ηλικίας, ειδικά αν έχει επιλέξει να ταξιδεύει τα μελίσσια του σε μακρινές νομές  από τον τόπο κατοικίας του, είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς έχεις να αντιμετωπίσει καθημερινά αστάθμητους παράγοντες όπως οι κλιματολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες, η σωματική κόπωση από τα ατελείωτα ξενύχτια και τις μεταφορές . Πρόκειται για έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης τόσο για τις μέλισσες όσο και για εμάς τους ίδιους. Την τελευταία τριετία η βαθιά οικονομική κρίση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, την έντονη κλιματολογική αλλαγή με τις έντονες ξηρασίες, τις ακραίες πλημμύρες και φωτιές και την εξαφάνιση των « καθαρών» 4 εποχών από το χάρτη έχουν φέρει τους μελισσοκόμους στα όρια τους. Προσωπικά ζήσαμε την απόλυτη τραγωδία ως μελισσοκομική οικογένεια στις πρόσφατες πλημμύρες που συνέβησαν στην Θεσσαλία, αφού χάσαμε γύρω στα 1.000 παραγωγικά μελίσσια. 

Mouriki Greek Premium Honey 

Ήταν ένα τραγικό κεφάλαιο στη μελισσοκομική μου ζωή ως Παναγιώτης που με στιγμάτισε, καθώς από την μία πενθούσα για τις μέλισσες μου από την άλλη πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα στο Θεσσαλικό κάμπο, έπρεπε να δράσω άμεσα ώστε να αναγεννήσω το μελισσοκομείο μου καθώς για εμένα η μελισσοκομία είναι μονόδρομος, μοναδικός σκοπός και νόημα ζωής.  Σε ένα μήνα ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα από την Ξάνθη έως την Φλώρινα , την Χαλκιδική και την Θάσο, νότια στην Πελοπόννησο  και πάλι πίσω στην Μακεδονία , ώστε να καταφέρω να φέρω πάλι το μελισσοκομείο μου σε μια ισορροπία. Μιλάμε για πάνω από 20.000 χιλιόμετρα στο τιμόνι σε ένα ανελέητο αγώνα με το χρόνο.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε ένα καθημερινό σας πρόγραμμα;

Για τους νομάδες μελισσοκόμους, η άνοιξη είναι η περίοδος της έντονης δραστηριότητας και των μετακινήσεων των μελισσιών σε ποικίλους τόπους ανά την Ελλάδα ώστε να πετύχουμε τις προσδοκούμενες ανθοφορίες. Από τον Μάιο έως αργά το καλοκαίρι έχουμε τους τρύγους του ανθόμελου, του πεύκου, της βελανιδιάς, καστανιάς και θυμαριού και φτάνουμε έως τον Νοέμβριο όπως αυτή τη στιγμή που μιλάμε που τρυγάμε στη Θάσο το φθινοπωρινό πεύκο και αργότερα αν ο καιρός πάει καλά τη σουσούρα. Από τα μέσα Νοεμβρίου τα μελίσσια μεταφέρονται για το ξεχειμώνιασμα σε ζεστές νομές της Πελοποννήσου και έτσι τους τρείς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο χρόνος κυλάει με προετοιμασία σε εξοπλισμό, δημιουργία νέων κυψελών και τις εργασίες της αποθήκης.

Ταυτόχρονα όμως πέρα από την παραγωγική δραστηριότητα το άλλο μισό της οικογένειας μας, η αδερφή μου Μαρία, δίνει τον καλύτερο εαυτό της σε μια προσπάθεια το μέλι της οικογένειας Μουρίκη να γίνει γνωστό στις αγορές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Αν η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι αυτό είναι σίγουρα τα υψηλού επιπέδου αγροτικά της προϊόντα. Και το ελληνικό μέλι θεωρούμε ότι πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση στο ελληνικό και παγκόσμιο τραπέζι.

Τους τρείς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο χρόνος κυλάει με προετοιμασία σε εξοπλισμό, δημιουργία νέων κυψελών και τις εργασίες της αποθήκης

Χωρίς γνωριμίες, χωρίς γνώσεις marketing και σπουδές πάνω στις πωλήσεις , εγώ και η αδερφή μου αποφασίσαμε πριν τρία χρόνια να αναδείξουμε το μέλι που πωλούσαμε χύμα έως τότε σε χονδρεμπόρους, ως ένα προϊόν που θα κρύβει την προσωπική μας ταυτότητα και την ποιότητα 60 χρόνων στην μελισσοκομία. Έτσι δημιουργήθηκε η Mouriki Greek Premium Honey θέλοντας να περάσει στον καταναλωτή το μήνυμα ότι η μελισσοκομία αποτελεί υψηλού επιπέδου τέχνη και έκφραση πολιτισμού. 

Περιγράψτε μας τα προϊόντα σας ...

Στην οικογένεια Μουρίκη είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα προϊόντα μας . Παράγουμε τουλάχιστον 6 διαφορετικές ποικιλίες μελιού που συλλέγουμε από τους καλύτερους ελληνικούς μελισσότοπους όπως η Θάσος, η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες, η Ευρυτανία, η Φωκίδα και η Βοιωτία. Η μεταφορά των μελισσιών μας από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα εξασφαλίζει την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας μέλι, το οποίο στη συνέχεια συσκευάζεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Ελληνικής Νομοθεσίας και πωλείται  στην ελληνική και ξένη αγορά.

Η Mouriki Greek Premium παράγει η ίδια το μέλι της, το συσκευάζει η ίδια στο ιδιόκτητο πρότυπο συσκευαστήριο της και το προωθεί η ίδια

Οι ιδιαίτερες, καινοτόμες συσκευασίες μας, σήμα κατατεθέν της Mouriki Greek Premium Honey, έχουν βραβευτεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς καινοτομίας και συσκευασίας, έχοντας δώσει στην Mouriki Greek Premium Honey μια μοναδική ταυτότητα στην αγορά του μελιού. Τα προϊόντα θυμίζουν έργα τέχνης, καθώς έχει δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και την καινοτομία.  Παράλληλα πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε στην αγορά και τη νέα σειρά φυσικών προϊόντων Katharia  όπου οι αγνές πρώτες ύλες μας όπως το μέλι, η πρόπολη, το μελισσοκέρι θα συνθέσουν αγνά, φυσικά προϊόντα περιποίησης για το σώμα και την ψυχική ανάταση. 

Πίσω από αυτό το project, είστε οι δυο σας ή συνεργάζεστε και με άλλους;

Η Mouriki Greek Premium Honey είναι μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση. Εγώ και η αδερφή μου, έχοντας κοινά βιώματα, βαθιά αγάπη για την μέλισσα και τη φύση, έχουμε καταφέρει να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον ως αδέρφια και να μοιράζουμε τους ρόλους της δουλειάς με στόχο πάντα την πρόοδο τόσο της οικογένειας μας όσο και τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. 

Η Mouriki Greek Premium παράγει η ίδια το μέλι της, το συσκευάζει η ίδια στο ιδιόκτητο πρότυπο συσκευαστήριο της, το προωθεί η ίδια γιατί και η αδερφή μου η Μαρία και εγώ πιστεύουμε ότι κανένας δεν πονάει καλύτερα ή δεν έχει καλύτερη έμπνευση στη δουλειά αυτή από τον ίδιο τον παραγωγό. Κανένας δεν θα μου γράψει καλύτερο «story στα κοινωνικά δίκτυα» ή θα μιλήσει με το ίδιο πάθος στο πελάτη παρά μόνο εγώ που γνωρίζω ότι για να παραχθεί ένα βάζο μέλι πρέπει να βάλω πολύ μεράκι και κόπο σε αυτή τη δουλειά. 

Τα προϊόντα σας που μπορούμε να τα βρούμε; Ελλάδα ή στέλνετε και στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα delicatessen , τουριστικά καταστήματα , κάβες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο κομμάτι της Ho.re.ca. Στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσαμε με μικρά βήματα τις πρώτες μας εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύντομα ευελπιστούμε να έχουμε παρουσία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχουμε να δηλώσουμε ότι από τον Αύγουστο του 2023 τα προϊόντα μας έχουν τοποθετηθεί στο διασημότερο πολυκατάστημα της Γαλλίας, το περίφημο Galeries Lafayette, κάτι που αποτελεί απόδειξη για την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων μας. 

Από τα Δερβενοχώρια και την μικρή Ελευσίνα η Mouriki Greek Premium Honey έφθασε να κοσμεί τα ράφια των Galeries Lafayette και εμείς ως μικροί Έλληνες παραγωγοί είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μια παροιμία λέει … Όταν κάνεις σχέδια … γελάει ο Θεός. Στο πρωτογενή τομέα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για προγραμματισμό και σχέδια. Ο παραγωγός ενεργεί πάντα σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν ανά περίοδο. Έτσι και εμείς ευχόμαστε να έχουμε υγεία να ασκούμε το επάγγελμα της νομαδικής μελισσοκομίας για πολλά χρόνια έως τα βαθιά γεράματα και αν υπάρχει μια ευχή αυτή θα ήταν, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένας παραγωγός που παράγει ΚΑΛΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση μας .

Επίσης θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με νύχια και δόντια ώστε να εξακολουθεί να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, Σε μια εποχή που οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων πλήττουν τόσο την τιμή και την αξία του ελληνικού μελιού, εμείς θα αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρχει ελληνική, πρωτογενής παραγωγή. 

Θέλω να μου πείτε, το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος/κάποια μια ιδέα στον πρωτογενή τομέα του Ελλαδικού χώρου, όπως το κάνατε εσείς στη μελισσοκομία ...

Από την μια δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να εισαχθούν στην μελισσοκομική δραστηριότητα μέσα από αξιόλογα οικονομικά προγράμματα ενίσχυσης, όπως τα προγράμματα νέων αγροτών, όμως δεν είναι ρόδινα όπως τα φαντάζεται κάποιος που είναι έξω από τον πρωτογενή, παραγωγικό κλάδο. Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνοντας την παραγωγή μελιού. Μεγάλες εκτάσεις από πευκοδάση έχουν καταστραφεί αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να διανύσουν μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις για να «βοσκήσουν» τα μελίσσια τους. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των εισαγόμενων μελιών ρίχνει την αξία του ελληνικού μελιού και φαντάζει ως «τέρας» που τρώει καθημερινά τόσο τον μελισσοκόμο όσο και το μερίδιο του στην αγορά. Τέλος οι υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως υλικά συσκευασίας, πετρέλαιο κ.α. έχουν κάνει το επάγγελμα της μελισσοκομίας υπερβολικά κοστοβόρο.

Όμως επειδή και εμείς οι ίδιοι αποκαλούμε τους εαυτούς μας «εραστές»  της τέχνης της μελισσοκομίας» προτρέπουμε όλους τους νέους που τους ελκύει το επάγγελμα της μελισσοκομίας, να το δοκιμάσουν. 

Γιατί, από τη φύση και τη μέλισσα, μόνο θετικά μπορείς να αντλήσεις !!

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas