Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ;

 
Μετά τον τρύγο μπορεί να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο που θα επηρεάσει αρνητικά τη ποιότητα μελιού. Τέτοιες ενέργειες είναι η λάθος αποθήκευση και οι λάθος αναμίξεις.

ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
 
Η θέρμανση βοηθά όταν χρησιμοποιείται σωστά και από σωστές πηγές. Το μέλι δεν πρέπει να ρευστοποιείται στον ήλιο γιατί καταστρ

έφονται πολύτιμα ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά. Η σωστή θερμοκρασία επεξεργασίας του μελιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40οC και πρέπει να παραμείνει σε αυτά τα όρια για να ρευστοποιηθεί σε όσο χρόνο χρειαστεί. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επηρεάζονται το ίδιο από τη θέρμανση και τη παλαίωση.

Για κάθε κατηγορία μελιού υπάρχει ένας συνδυασμός βαθμού θέρμανσης και χρόνου εφαρμογής που προκαλεί τη μικρότερη ζημιά στις βιολογικές, χημικές και οργανοληπτικές του ιδιότητες. Μπορείτε να θερμαίνεται το μέλι σε δοχεία με διπλά τοιχώματα ή μπεν –μαρί. Πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η ημερομηνία συσκευασίας. Για την αποθήκευση χρειάζεται μέρος σκιερό και θερμοκρασία κάτω των 10ο C.

ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΜΙΞΕΙΣ

Η οδηγία της 2001/110 ΕΕ επιτρέπει την ανάμιξη και διάθεση μελιτώματος πεύκου, ελάτης με ανθόμελο αλλά, όχι τη διάθεση ανθόμελου-μελιτώματος. Στις αναμίξεις αυτές η αγωγιμότητα πρέπει να είναι>0,8mS/cm και το άθροισμα γλυκόζης και φρουκτόζης>45%.  Ανάμιξη κάνουμε για να πετύχουμε ένα διαφορετικό χρώμα, γεύση και άρωμα χωρίς να χάνουμε τα πολύτιμα συστατικά του.

Ένας ακόμη λόγος είναι για να αξιοποιηθούν ποσότητες μελιού που υπάρχουν στην αποθήκη. Δεν προσφέρονται όλα τα είδη μελιού για ανάμειξη, όταν όμως βρούμε αυτά που θέλουμε να αναμείξουμε, αυτό πρέπει να γίνει σε σταθερό χαρμάνι στους 70οC για 5΄. Για το λόγο αυτό αποφεύγονται οι αναμίξεις που δεν είναι απαραίτητες και δίνουμε πολύ προσοχή στην τελική ονομασία.
Συμβουλή μας είναι να ενημερώνετε τον καταναλωτή για το χρώμα και τη γρήγορη κρυστάλλωση του μελιού παρά να κάνετε μια ανάμιξη που θα προκαλέσει δυσπιστία για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αν επομένως έχετε προς διάθεση προϊόντα αναμειγμένα και μη, πρέπει να ενημερώνετε τον πελάτη ώστε την τελική επιλογή αγοράς να την έχει εκείνος.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas