Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΜΗΝΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ



Σμήνη μελισσών παράγουν τόσο πολύ ηλεκτρισμό που μπορεί να επηρεάσουν τον τοπικό καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το εύρημα, το οποίο έκαναν οι ερευνητές μετρώντας τα ηλεκτρικά πεδία που υπάρχουν γύρω από τις κυψέλες των μελισσών (apis mellifera), αποκαλύπτει ότι οι μέλισσες μπορούν να παράγουν τόσο ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό όσο μια καταιγίδα.

Αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να διαμορφώσει απρόβλεπτα καιρικά μοτίβα. Ο αντίκτυπός τους δε, ίσως χρειαστεί να συμπεριληφθεί σε μελλοντικά κλιματικά μοντέλα.

Τα μικροσκοπικά σώματα των εντόμων μπορούν να μαζέψουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο ενώ αναζητούν τροφή – είτε από την τριβή των μορίων του αέρα στα φτερά τους που κινούνται γρήγορα (οι μέλισσες μπορούν να κινούν τα φτερά τους περισσότερες από 230 φορές το δευτερόλεπτο) είτε από την προσγείωση σε ηλεκτρικά φορτισμένες επιφάνειες. Φανταστείτε τα αποτελέσματα αυτών των μικροσκοπικών ηλεκτρικών φορτίων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου στο περιοδικό Live Science, δείχνει ότι τα έντομα μπορούν να παράγουν μια πολύ μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
  BlueStacks 5 App Player εφαρμογές Android σε Windows και Mac

Για να ελέγξουν εάν οι μέλισσες παράγουν σημαντικές αλλαγές στο ηλεκτρικό πεδίο της ατμόσφαιράς μας, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μόνιτορ ηλεκτρικού πεδίου και μια κάμερα κοντά σε κυψέλες. Στα 3 λεπτά που άρχισαν να κυκλοφορούν τα έντομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική δυναμική πάνω από τις κυψέλες αυξήθηκε στα 100 volt ανά μέτρο.

Σε άλλα σμήνη, οι επιστήμονες μέτρησαν στο φαινόμενο έως και 1.000 volt ανά μέτρο, καθιστώντας την πυκνότητα φορτίου ενός μεγάλου σμήνους μελισσών περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τις ηλεκτρικές καταιγίδες σκόνης και οκτώ φορές μεγαλύτερη από ένα σύννεφο καταιγίδας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα πυκνότερα σμήνη εντόμων παρήγαγαν μεγαλύτερα ηλεκτρικά πεδία – μια παρατήρηση που τους επέτρεψε να μοντελοποιήσουν κι άλλα σμήνη εντόμων όπως οι ακρίδες και οι πεταλούδες.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas