Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΩΟΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ


Μετά από το τελευταίο γαμήλιο ταξίδι της βασίλισσας πρέπει να περάσει ένα διάστημα πέντε ημερών περίπου για να αρχίσει αυτή να γεννά τα αυγά της. Σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των ωοθηκών της.

Η βασίλισσα γεννά ένα αυγό σε κάθε κελί. Ελέγχει το κελί με τις κεραίες της και αφού το βρίσκει σωστό και καθαρό βάζει την κοιλιά της στο κελί και εναποθέτει το αυγό (με μαργαριταρένιο άσπρο χρώμα) σε θέση όρθια στερεωμένο πολύ καλά με μία κολλητική ουσία. Την πρώτη ημέρα το αυγό είναι όρθιο, τη δεύτερη ημέρα είναι ελαφρώς πλαγιαστό και την τρίτη ημέρα ακουμπά στο πυθμένα του κελιού σε οριζόντια θέση.
Οι νεαρές και φρεσκο-γονιμοποιημένες βασίλισσες μερικές φορές αφήνουν σε κάποια κελιά δυο, τρία αυγά μαζί. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί ούτε να το συγχέουμε με τα αυγά των ωοτόκων εργατριών διότι αυτές αφήνουν τα αυγά τους στα τοιχώματα των κελιών και όχι στον πυθμένα.
Οι βασίλισσες κατά τη διάρκεια της έντονης ωοτοκίας τους φτάνουν να γεννούν 1500 αυγά ημερησίως

Η βασίλισσα ξεκινά να γεννά από τα κεντρικά πλαίσια της κυψέλης τα οποία έχουν και καλό αερισμό. Γεννά ομόκεντρα με εναλλαγές πότε στη δεξιά και πότε στην αριστερή πλευρά του ίδιου πλαισίου. Στο πλαίσιο η βασίλισσα ξεκινά να γεννά από ένα τυχαίο κεντρικό σημείο και προχωρεί σε συγκεντρωτικούς κύκλους. Κάθε νοητό δακτυλίδι από τους συγκεντρωτικούς αυτούς κύκλους έχει και διαφορετική ηλικία γόνου. Κάθε πλαίσιο γόνου έχει περίπου την ίδια κάλυψη σε γόνο και από τις δύο πλευρές.
Η γέννα της επεκτείνεται στα γειτονικά πλαίσια αλλά με συνεχώς μικρότερη καλυμμένη με γόνο επιφάνεια από το κεντρικό.

Οι βασίλισσες κατά τη διάρκεια της έντονης ωοτοκίας τους (Απρίλιος-Μάιος) φτάνουν να γεννούν 1500 αυγά ημερησίως. Επαγγελματίες βασιλισσοτρόφοι σε συνεργασία με μελισσοκομικά κέντρα καταφέρανε να δημιουργήσουν βασίλισσες που ξεπερνούν τα 2000 αυγά ημερησίως.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas