Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ




Τα σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε για την προστασία των μελισσιών τις ημέρες του χειμώνα είναι:

1. Νέα και παραγωγική βασίλισσα, η οποία να έχει δημιουργήσει ένα δυνατό μελίσσι πριν από τον χειμώνα, να κρατάει γόνο μέχρι και αρκετά αργά, για να έχει ανανεωθεί ο πληθυσμός με νεαρές εργάτριες.
2. Αρκετές τροφές στα στεφανώματα, μέλι δηλαδή, αλλά και πρόσθετη τροφή πάνω από τη μελισσόσφαιρα για τις έκτακτες περιπτώσεις που η παγωνιά και το κρύο είναι διαρκείας και για τη βασίλισσα που συνεχίζει να γεννάει. Να θυμόμαστε ότι μελίσσια που διαχειμάζουν μόνο με διάφορες τροφές από ζάχαρη, εκτρέφουν την επόμενη άνοιξη λιγότερο γόνο και έχουν μικρότερους πληθυσμούς.
3. Είναι προτιμότερο να ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια μας με ανθόμελο και εάν είναι δυνατόν έξω από τις περιοχές των πεύκων.
4. Αρκετή αποθηκευμένη γύρη (καθαρή από φυτοφάρμακα) για να ξεκινήσουν γρήγορα τα μελίσσια τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
5. Μείωση της υγρασίας με κάθε δυνατό τρόπο. Οι αεριζόμενοι πάτοι (ακόμα κι όταν ανοίγουν για μικρά χρονικά διαστήματα) βοηθούν πολύ και κρατούν και την κυψέλη καθαρή από περιττώματα.
6. «Σφίξιμο», δηλαδή περιορισμός του κενού χώρου με μονωτικά και πιθανά κηρόπανα στην οροφή ή μονωτικά καπάκια και μειωμένη είσοδο.
7. Η συνένωση των πολύ αδύναμων μελισσιών είναι απαραίτητη.
8. Τα μελίσσια που δεν έχουν μεγάλο φορτίο από βαρρόα και νοσεμίαση θα ξεχειμωνιάσουν χωρίς πρόβλημα. Η υγεία και μετά η τροφή και το μέγεθος του μελισσιού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες.

Το μελίσσι στο οποίο έχουν γίνει οι σωστές μελισσοκομικές πράξεις πριν από τον χειμώνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με όλο το κρύο, ακόμα και το πολικό. Φυσικά, μία πολύ γρήγορη επιθεώρηση για να σιγουρέψουμε την επάρκεια της τροφής ή τη μη ύπαρξη πολλών νεκρών μελισσών στην είσοδο είναι πάντα απαραίτητη. Ο μακρύς χειμώνας και η παγωνιά δεν αποτελούν προβλέψιμες καταστάσεις, αλλά το μελίσσι θα πρέπει να έχει επάρκεια τροφών και για αυτές τις περιπτώσεις.
Κι αν το χιόνι τα σκεπάσει, δεν ανησυχούμε αμέσως, γιατί ο αέρας κυκλοφορεί μέσα από το απάτητο χιόνι και δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία δίοδο στην είσοδο των κυψελών.
Το να ξεχειμωνιάζουμε, λοιπόν, τα μελίσσια μας κάπως ψηλότερα από το έδαφος είναι μάλλον μία πολύ καλή πρακτική.

Της Δρ Φανής Χατζήνα, διευθύντριας Ερευνών στο Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ»

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas