Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΚΗΡΗΘΡΑ ΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ



Η κηρήθρα ένα αρχιτεκτονικό θαύμα λιτότητας και οικονομίας με εργονομικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα.
 
Το γεωμετρικό σχήμα που έχουν επιλέξει οι μέλισσες για να τις κατασκευάζουν είναι το εξάγωνο γιατί όμως . Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς γιατί να μην χρησιμοποιούν τον κύκλο που έχει τον μικρότερο όγκο σε σχέση με την περίμετρο του. Αν έφτιαχναν μεμονωμένα κελιά αυτό το σχήμα θα ταίριαζε. Η κηρήθρα αποτελείται όμως από πάρα πολλά κελιά άρα εκεί που οι κύκλοι δε θα εφάπτονταν θα έμενε ανεκμετάλλευτος χώρος.





Το εξάγωνο είναι η χρυσή τομή για τις μέλισσες γιατί έχει άριστη αναλογία μεταξύ περιμέτρου και επιφανείας . Απαιτεί ελάχιστο κερί αφού η κάθε πλευρά του κελιού είναι κοινή με το γειτονικό του. Έχει ακόμα το μικρότερο όγκο σε σχέση με άλλα πολύγωνα με περισσότερες γωνίες και την πιο καλή προσομοίωση του κύκλου λόγω του ότι οι γωνίες του είναι αμβλείες σε σχέση με σχήματα με μικρότερο αριθμό πλευρών όπως είναι το τετράγωνο ή το τρίγωνο.





Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το εξάγωνο εξυπηρετεί την σταθερότητα της κηρήθρας καθώς ο κοινός πυθμένας των κελιών σταθεροποιείται ιδανικά στις τρεις πλευρές του εξαγώνου που βρίσκονται από την άλλη πλευρά της κηρήθρας.


Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα κελιά έχουν μια ελαφριά κλήση προς τα πάνω ώστε να μην τρέχει έξω το μέλι που αποθηκεύετε σε αυτά.




Έτσι λοιπόν έχουμε την κηρήθρα να αποτελεί αποθηκευτικό χώρο για την επεξεργασία του νέκταρ και την αποθήκευση του σαν μέλι πια για μελλοντική χρήση.




Για την αποθήκευση της γύρης.




Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κηρήθρας είναι ότι όσο πιο σκουρόχρωμη είναι τόσο πιο παλιά.



Τα κελιά χρησιμοποιούνται ακόμα για την εναπόθεση των αυγών της βασίλισσας και την φιλοξενία του γόνου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του σε τέλειο έντομο.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε αυγά μελισσών μιας ημέρας. Όσο πιο κάθετο είναι το αυγό τόσο πιο λίγο ωρών είναι.
 
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas