Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ



Το πρώτο εμβόλιο του κόσμου για τις μέλισσες πήρε έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση για να καταπολεμηθεί η σηψιγονία σε ΗΠΑ και Καναδά, μία ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο και έχει καταστρέψει ολόκληρες αποικίες μελισσών.

Το εμβόλιο προέρχεται από την εταιρία βιοτεχνολογίας Dalan Animal Health και έχει σκοπό να προστατέψει τις μέλισσες από την ασθένεια, περιέχοντας νεκρές νύμφες του βακτηρίου Paenibacillus που προκαλεί την ασθένεια. Η διάθεσή του θα γίνει μέσω της τροφής με την οποία ταΐζουν τη βασίλισσα οι μέλισσες-εργάτριες. Έτσι, οι απόγονοί της θα γεννηθούν με ανοσία στο συγκεκριμένο βακτήριο.

Έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ήταν αδύνατο να αποκτήσουν τα έντομα ανοσία σε ασθένειες, επειδή δεν παράγουν αντισώματα όπως οι άνθρωποι και τα ζώα. Όταν εντόπισαν όμως την πρωτεΐνη η οποία προκαλεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού στις μέλισσες, κατάλαβαν πως μπορούσαν να προστατέψουν μία ολόκληρη κυψέλη μέσω μίας μόνο βασίλισσας.

Η αμερικάνικη σηψιγονία μπορεί να σκοτώσει 60.000 μέλισσες με μιας και συχνά οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να κάψουν όλα τα μολυσμένα μελίσσια για να σώσουν τα υπόλοιπα. Η εταιρία εργάζεται τώρα και για την παραγωγή εμβολίου για την ευρωπαϊκή σηψιγονία.

 Οι μέλισσες είναι ζωντανά που προσφέρουν στους ανθρώπους και πρέπει να έχουμε τα ίδια σύγχρονα εργαλεία για να τις φροντίσουμε και να τις προστατέψουμε, με αυτά που έχουμε για τα κοτόπουλα, τις γάτες, τους σκύλους κλπ. Πραγματικά ελπίζουμε να αλλάξουμε τη βιομηχανία με αυτό. Το εμβόλιο μας είναι μία καινοτομία στην προστασία των μελισσών. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο που φροντίζουμε τα έντομα που επηρεάζουν την παραγωγή τροφής σε παγκόσμια κλίμακα. - Dr. Annette Kleiser, CEO της Dalan

Πηγή
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas