Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Νέο μονωτικό μειώνει το μελισσοκομικό κόστος



Μαρίνα Ιωακειμίδου 
 FIBRO-L
Σκοπός του προϊόντος είναι να μειώσει την κατανάλωση τροφών, μελιού και νερού και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες υγρασίας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι με τη μόνωση της ξύλινης κυψέλης οδήγησαν τη Μαρίνα Ιωακειμίδου στη δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης, με αντικείμενο την κατασκευή ενός συμπληρωματικού υλικού μόνωσης από φυσικά υλικά για το εσωτερικό της μελισσοκομικής κυψέλης.

Το FIBRO-L, όπως ονομάζεται το συμπληρωματικό υλικό, τον Ιούλιο του 2019 μοιράστηκε το δεύτερο βραβείο με τη Smart Meter Anywhere στην κατηγορία «Agri-Tech» του διαγωνισμού Trophy/Tροφή Challenge. «Το FIBRO-L δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2018 σε συνεργασία με την εταιρεία COCOMAT, ώστε να ικανοποιήσει τους πρώτους πελάτες και να παράσχει ανατροφοδότηση για τη μελλοντική ανάπτυξη του προϊόντος», αναφέρει η κα Ιωακειμίδου. Η ίδια είναι τεχνολόγος γεωπόνος, απόφοιτη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και μελισσοκόμος.

Μείωση του κόστους
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι, όπως τονίζει η κα Ιωακειμίδου, το γεγονός ότι «οι παραγωγοί συνήθως χρησιμοποιούν είτε υλικά που έχουν μειωμένη μονωτική ικανότητα, είτε συνθετικά προϊόντα που καταλήγουν να καταναλώνονται από τη μέλισσα και να τοποθετούνται στην κερήθρα. Επίσης, οι μελισσοκόμοι βιολογικού μελιού έχουν περιορισμούς από τους φορείς πιστοποίησης ως προς τη σύνθεση των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιούν στη βιολογική παραγωγή.
Έτσι, προέκυψε το FIBRO-L, ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης από φυσικά υλικά για το εσωτερικό της μελισσοκομικής κυψέλης, με σκοπό να διατηρήσει τη θερμοκρασία και να μειώσει το κόστος παραγωγής για τον μελισσοκόμο. Απευθύνεται σε παραγωγούς βιολογικής και συμβατικής μελισσοκομίας, που δραστηριοποιούνται σε ψυχρά και θερμά κλίματα που θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες θερμοκρασίας των κυψελών τους, να παράγουν μέλι απαλλαγμένο από χημικά και να δώσουν αξία στο μάρκετινγκ του δικού τους προϊόντος».
Σκοπός του προϊόντος είναι να μειώσει την κατανάλωση τροφών, μελιού και νερού και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες υγρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τονίζει η κα Ιωακειμίδου, «να περιορίζονται οι ασθένειες, να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής του εντόμου, να αυξάνεται ο πληθυσμός νωρίς την άνοιξη, άρα να έχουμε δυναμικότερη εκκίνηση στην παραγωγική περίοδο, και να μειώνεται η θνησιμότητα των μικρών σμηνών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής για τον μελισσοκόμο».

Σύγκριση υλικών
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η έρευνα σε μελίσσια-δείκτες και, όπως εξηγεί η κα Ιωακειμίδου, «θα συλλέξουμε στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και δεδομένα που αφορούν στον πληθυσμό του γόνου, την ποσότητα τροφών και, γενικότερα, τη συμπεριφορά του σμήνους με τη χρήση αυτού του μονωτικού. Η έρευνα θα διαρκέσει ένα έτος σε μελίσσια δείκτες με τα προτεινόμενα υλικά που έχουμε καταλήξει για το FIBRO-L, συγκρινόμενο με αυτά του ανταγωνισμού, όπως το κλασικό κερόπανο, έτοιμες μονωμένες συνθετικές κυψέλες και μονωτικά οικοδομής που χρησιμοποιούν σήμερα οι μελισσοκόμοι».
Καταλήγοντας, η κα Ιωακειμίδου τονίζει ότι το βραβείο του διαγωνισμού Trophy/Tροφή Challenge «επέφερε αναγνώριση της προσπάθειάς μας, αλλά και του ίδιου του προϊόντος, συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για το προϊόν και τη χρήση του, αλλά και συζητήσεις με την ερευνητική κοινότητα για το στήσιμο της έρευνας».
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas