«Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου
και των λεπτομερειών εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο
πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της
μελισσοκομίας 2017-2018».
Υποχρεωτική καθίσταται η εκπαίδευση στη
θεματική ενότητα ekpaideusi melissokomwn «Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση –
Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων» στις φετινές «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων»,
που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της
παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2017-2018.
Όπως αναφέρει η απόφαση, για κάθε έτος
εφαρμογής του προγράμματος – το οποίο διαρκεί 3 ημέρες και διεξάγεται από 1
Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου στις επιλέξιμες περιοχές – οι θεματικές ενότητες των
εκπαιδεύσεων μπορεί να είναι οι εξής:
Αρχές
οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
- Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
- Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του
έτους
- Μελισσοκομικά φυτά
- Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και
προϊόντων κυψέλης
- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι
πρόληψης και αντιμετώπισης
- Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
- Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των
μελισσοκομικών προϊόντων
- Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
- Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
- Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα
της κυψέλης (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
- Εθνική και κοινοτική νομοθεσία – Πρόγραμμα
βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας – Ηλεκτρονικό
Μελισσοκομικό Μητρώο
Επιπλέον φέτος, πέρα από την υποχρεωτική
εκπαίδευση στην τυποποίηση και σήμανση, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης
και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των
Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων των υπηρεσιών της χώρας
προς όφελος του μελισσοκομικού κλάδου.
Δημοσίευση σχολίου