Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα βασικά αιτήματα - Οι αγρότες αποφασίζουν στα μπλόκα τα επόμενα βήματα (VIDEO - ΦΩΤΟ)Τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας, με τις κινητοποιήσεις τους και με τα μπλόκα που έχουν στήσει τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες σε μια σειρά από περιοχές, μετέφερε το πρωί της Δευτέρας 5 Φλεβάρη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής άκουσαν υποσχέσεις για την ικανοποίηση επιμέρους μόνο αιτημάτων, ενώ δεν έλαβαν καμία απάντηση για μια σειρά αιτήματα που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» των διεκδικήσεών τους.

«Είναι αιτήματα ζωής», τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής αμέσως μετά τη συνάντηση και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την ικανοποίησή τους θα συνεχιστεί, με την ενημέρωση όλων των αγροτών στα μπλόκα, τη συζήτηση και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους. (Δείτε εδώ το video).

Ακόμα και όσον αφορά τις επιμέρους υποσχέσεις οι αγρότες είναι επιφυλακτικοί καθώς, όπως υπενθύμισε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν είναι η πρώτη φορά που τις ακούν από τα κυβερνητικά χείλη. (Δείτε εδώ τοvideo).

«Θέμα επιβίωσης», χαρακτήρισε τη συνέχιση του αγώνα η Διαμαντούλα Κρητικού, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. (Δείτε εδώ το video).

Η πολιτική ηγεσία υποσχέθηκε ακατάσχετο στο ύψος των 15.000 ευρώ το έτος για τους λογαριασμούς των αγροτών, ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα επιβληθεί αύξηση στον ΕΝΦΙΑ όσον αφορά τα αγροτεμάχια. Πρόβαλε ακόμα μια σειρά υποσχέσεις, ορισμένες από τις οποίες οι εκπρόσωποι των αγροτών χαρακτήρισαν «θολές», ενώ άλλες τις έχουν ακούσει ξανά στο παρελθόν χωρίς να γίνουν πράξη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, η παράταση στην επιβολή του «πράσινου» φόρου στο νερό για μια τετραετία, η ένταξη των μισών από τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών και η επιστροφή του φόρου πετρελαίου των ετών 2015 και 2016, ποσό που το υπουργείο υπολογίζει ότι ανέρχεται γύρω στα 42 εκατομμύρια.

Ο ίδιος ο υπουργός, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, επισήμανε πως πρόκειται για παρεμβάσεις «μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας που βιώνουμε τόσο από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και δεσμεύσεων μνημονιακών», επιβεβαιώνοντας πως κυβέρνηση και υπουργείο σχεδιάζουν την πολιτική τους με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

Μια σειρά από αιτήματα, όπως είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς, η μείωση του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο, η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, η κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, έμειναν χωρίς απάντηση, παρά το γεγονός ότι όπως τόνισαν οι αγρότες είναι κομβικά, προκειμένου «να παραμείνει η μικρομεσαία αγροτιά στο χωράφι και στο χωριό».


Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα βασικά αιτήματα του αγώνα μας, επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με αφορμή τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υπουργό Γεωργίας Β. Αποστόλου.

Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, παλεύοντας ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, συνεχώς αυξάνονται και επιδεινώνονται.

Οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που, στο όνομα της “ελεύθερης” αγοράς, επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα μας, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια καθώς και τα απανωτά χαράτσια (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.), με τα οποία μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, έχουν αποδεκατίσει το εισόδημά μας και μας οδηγούν όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η πηγή των προβλημάτων μας βρίσκεται στη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, που οδηγεί σε μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέσω των μνημονίων και γενικότερα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν. Η πάλη ενάντια στην καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ, γίνεται για να κρατήσουμε τα χωράφια και το βιος μας, να μείνουμε στα χωριά μας.

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε με τους αγώνες μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας.

Αυτό το πλαίσιο των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων έθεσε η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη 2018, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα, ζητώντας την ικανοποίησή τους.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνεργάτης των βιομηχάνων και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων που μας ξεζουμίζουν. Παραμένει σταθερή στις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και της γενικότερης πολιτικής της, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας καθώς και μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που περιμένουν να ξεκληριστούμε για ν' αρπάξουν τα χωράφια και το βιος μας. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση αρνείται την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ασύδοτης κερδοσκοπίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια, σύνδεση των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων με την παραγωγή και κατάργηση των περικοπών, ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλες τι αιτίες, κατάργηση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους κ.ά.

Στη συνάντηση ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης έδωσε υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων μας, όπως ότι, από το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, το νέο χαράτσι του "περιβαλλοντικού" τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα αλλά μετά από 5 χρόνια, θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, θα συνεχίζει να μας ληστεύει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στα χωράφια, θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τα ασφάλιστρα θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, το οποίο χωρίς την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν θα επιφέρει καμιά μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Με δεδομένο ότι, όπως αποδείχτηκε, πολλές φορές, στο παρελθόν, η κυβέρνηση τις υποσχέσεις που μας δίνει, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, δεν τις τηρεί στο σύνολό τους, ή και καθόλου, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αν αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν και, ταυτόχρονα, δηλώνουμε πως θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, την υλοποίησή τους, όπως και την ικανοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συνεχίσουμε τον αγώνα με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, χωρίς αυταπάτες για την κυβερνητική πολιτική που συναποφασίζουν με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας.

Στις 21 Φλεβάρη 2018, ημέρα που, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, οι πλειστηριασμοί γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικοί, θα οργανώσουμε, συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σ' όλη τη χώρα, όπου μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα απαιτήσουμε: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Την Κυριακή 11 Μάρτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα οργανώσει συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, για να τιμηθεί η 108η επέτειος της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων.

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!»

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas