Μελεκούνι, το γλυκό της χαράς που
δίνεται σε γάμους και βαφτίσια στην Ρόδο. Υγιεινό snack με θυμαρίσιο μέλι και
φυσικό σουσάμι με υψηλή διατροφική αξία!
Μελεκούνι, το γλυκό της χαράς που έχει
τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα! Ένα
υγιεινό γλύκισμα που ξεχωρίζει
για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Το μελεκούνι μοιάζει
με το παστέλι αλλά η μεγάλη τους διαφορά είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να
λυγίζει, να μην είναι σκληρό.
Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί της
Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι
γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και
σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδια και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία
τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.
Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία
Ελλάδα . Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των
αρχαίων Ελλήνων. Η ονομασία Μελεκούνι έχει επίσης ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Αποτελείται από 2 συνθετικά «μελε» και «κούνι» από το μέλι και το κουνί
(κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του
κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος.
Μελεκούνι – διατροφική αξία
Το «energy snack» της ΡόδουΤο μελεκούνι
σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου «snack» (με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες,
ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και
προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι
έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτό
οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.
Μελεκούνι – Συνταγή και Εκτέλεση
Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου,
είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι.
Χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της
Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι
– περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή.
Υλικά :
- · 2 κιλά σουσάμι· 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη κανέλα 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη γαρύφαλλο· 2 κιλά μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)· 500 γραμμάρια αμύγδαλα· 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε
να στραγγίσει σε σίτα. Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την
κανέλα και το γαρύφαλλο.
Εν τω μεταξύ βάζουμε το μέλι σε βαθιά,
απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μέσα στο μέλι ρίχνουμε 1
κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για να δέσει καλύτερα και να πάρει επιπλέον
άρωμα. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το
μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν
το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε
αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό,
σε μια παχιά στρώση (3 εκ. περίπου) πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο
παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα,
κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας
το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm).
Τυλίγουμε ένα – ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.
Μελεκούνι – Δείτε την παρασκευή του σε video
Δημοσίευση σχολίου