Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τα «μυστικά» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης

Σε όλη την Ελλάδα, η μελισσοκομία ασκείται κατά 90% σαν δεύτερη απασχόληση κυρίως για συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος και κατά 10% σε επαγγελματική μορφή.Στις σημερινές συνθήκες με τους υψηλούς δείκτες ενεργείας, που πλήττει κυρίως τους νέους και τις μεγάλες ανάγκες των νοικοκυριών, για αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος, παρατηρείται μεγάλη ζήτηση ενασχόλησης με τη μελισσοκομία, έναν κλάδο που δεν απαιτείται να διαθέτει κάποιος ιδιόκτητη γη (σε σχέση πάντα με τους άλλους κλάδους).

Η απασχόληση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλα πλούτη σ’ αυτούς που την υπηρετούν, εξασφαλίζει όμως ικανοποιητικό εισόδημα όταν η άσκησή της γίνεται ορθολογικά.

Έχουμε παρατηρήσει ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων που προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με τον κλάδο της μελισσοκομίας, επικεντρώνουν ή περιορίζουν τα ερωτήματά τους στο ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται όσοι θέλουν να οργανώσουν μία μελισσοκομική εκμετάλλευση.

Αυτό είναι λάθος.

Επειδή οι μέλισσες ζουν κατά χιλιάδες σε μια κυψέλη, απαιτείται να γνωρίσουμε την κοινωνία τους, και να ελαχιστοποιήσουμε τις λαθεμένες ενέργειες, ώστε να αποκομίσουμε τα προϊόντα τους και δεν είναι μόνο το μέλι.Για να πετύχουμε όμως αυτό απαιτείται γνώση και εμπειρία.
Η γνώση θα προέλθει από παρακολούθηση μαθημάτων μελισσοκομίας, αλλά και από μελέτη βιβλίων και μελισσοκομικών περιοδικών.Η εμπειρία θα αποκτηθεί με το χρόνο και την ενασχόλησή μας στην αρχή με μικρό αριθμό μελισσοσμήνων.Στη συνέχεια μπορούμε να μεγαλώσουμε τη μελισσοκομική μας εκμ/ση μέχρι το μέγεθος που έχουμε καθορίσει ως στόχο.
  •  Βασική προϋπόθεση ίδρυσης νέας μελισσοκομικής εκμ/σης είναι ο υποψήφιος μελισσοκόμος να μην είναι αλλεργικός.
  •  Να εξασφαλίσει βοήθεια από κάποιο πεπειραμένο μελισσοκόμο προκειμένου να τον στηρίξει στα πρώτα βήματά του.
  • Να αγοράσει σε πρώτη φάση πολύ λίγα μελίσσια περίπου 5-10 αξίας αντίστοιχα περίπου 500-1000 ευρώ, ενώ σε αυτή τη φάση η εξαγωγή μελιού να γίνει σε μηχανήματα φίλου μελισσοκόμου.
  • Η δημιουργία μεγάλων μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων από την αρχή της ενασχόλησης με τη μελισσοκομία, κρύβει κινδύνους που μπορεί να μας οδηγήσουν σε απρόβλεπτες δυσμενείς οικονομικές καταστάσεις.
  • Έτσι ο υποψήφιος μελισσοκόμος θα κάνει μια δοκιμή για 1-2 χρόνια αλλά και μια δοκιμασία στον εαυτό του και μετά θα αποφασίσει αν θα ασχοληθεί με τη μελισσοκομία.

Ας δούμε όμως λίγα συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία.

Εάν αποφασίσει να ασχοληθεί καλό είναι να γνωρίζει τα παρακάτω:

Στη μελισσοκομία 3 είναι οι βασικοί συντελεστές για την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων.

Η μέλισσα.

Ο μελισσοκόμος με τις εξειδικευμένες γνώσεις του

Η μελισσοκομική χλωρίδα.

Ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλο.

 Η μέλισσα

Κατά την αγορά των μελισσοσμήνων, ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει με την βοήθεια κάποιου έμπειρου γνωστού μελισσοκόμου, υγιή μελισσοσμήνη με τουλάχιστον 5 πλαίσια πληθυσμό και απαραίτητα να υπάρχει Γόνος και νέα Βασίλισσα.Η καλύτερη εποχή αγοράς μελισσών είναι η αρχή της άνοιξης.


Ο μελισσοκόμος
Ο μελισσοκόμος απαιτείται να έχει κάποιες γνώσεις που θα τις αποκτήσει από τη συνεργασία με άλλους έμπειρους μελισσοκόμους, με τη μελέτη βιβλίων μελισσοκομίας, ειδικών εντύπων και περιοδικών που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά, αλλά και σε ειδικά σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης αρκετές πληροφορίες σχετικές με τη μελισσοκομία μπορεί να τις αντλήσει και από το διαδίκτυο.
Σημειώνουμε ότι ένα άτομο μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες εργασίας περίπου 150 κυψελών, με λίγη εποχιακή βοήθεια δεύτερου ατόμου, ειδικά στη μεταφορά και τη μελιτοεξαγωγή.


Η μελισσοκομική χλωρίδα
Η περιοχή Θεσσαλίας διαθέτει αρκετά πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, ώστε να μεταφέρονται αρκετές χιλιάδες μελισσοσμήνη στη περιοχή μας, από όλα τα μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας για την εκμετάλλευσή της.


Τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι: Αμυγδαλιά – Αγριόκροκος – Ασφόλεδος – Παλιούρι – Αγριοτρίφυλλα – Διάφορα αγκάθια – Ερείκη ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό – Ακακία – Καστανιά – Βελανιδιά – Φλαμουριά – Λυγαριά – Βαμβάκι – Πολύκομπος – Πεύκο – Αγριοβαμβακιά – Κουμαριά – Έλατος Πίνδου.
Επίσης εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ότι η περιοχή της Θεσσαλίας λόγου του θερμού και υγρού κλίματος που παρουσιάζει, τα παραπάνω μελισσοκομικά φυτά μας δίνουν καλή και ποιοτική μελιτοέκκριση.
Επισημαίνουμε πάντως αν θέλουμε να πάρουμε ικανοποιητική παραγωγή θα πρέπει να μετακινούμε τα μελίσσια μας 2-3 φορές το χρόνο σε περιοχές με ανθοφορία η μελιτοεκκρίσεις.
Αποσπάσματα από τον Αλέξανδρο Μασημέρη
 * Ο κ. Αλ. Μεσημέρης είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας στη Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Υπεύθυνος Κλάδου Μελισσοκομίας – Μελισσοκόμος.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas