Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Επιδοτούμενα σεμινάρια για τους μελισσοκόμους



Το πρόγραμμα, που θα «τρέξει» από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ξεκινά αμέσως και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Στα σκαριά η δημιουργία μόνιμου Σχολείου Μελισσοκομίας
Έρχονται επιδοτούμενα σεμινάρια μελισσοκομίας σε όλη την Ελλάδα, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με έναν κλάδο που μπορεί να αποφέρει μεικτό ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
Τα σεμινάρια για νέους αλλά και για εκπαιδευμένους μελισσοκόμους θα ξεκινήσουν αμέσως και θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Παράλληλα το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας προσανατολίζεται στη δημιουργία μόνιμου Σχολείου Μελισσοκομίας για τη συνεχή εκπαίδευση των νέων αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο επάγγελμα του μελισσοκόμου.
Σήμερα στην Ελλάδα με τη μελισσοκομία απασχολούνται περίπου 22.000 άτομα, εκ των οποίων οι 8.000 είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι με περισσότερες από 150 κυψέλες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άτομα τα οποία ασκούν τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα απασχόληση. Ωστόσο για να έχει κάποιος ικανοποιητικό εισόδημα από την ενασχόληση με την μελισσοκομία, θα πρέπει να διαθέτει πάνω από 200 κυψέλες.
Για τη δημιουργία μιας τέτοιας μελισσοτροφικής επιχείρησης απαιτείται ένα κεφάλαιο 25.000 με 30.000 ευρώ, ενώ η μονάδα αυτή μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 με 35.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ΕΕ -μετά την Ισπανία-, όσον αφορά τον αριθμό των μελισσιών με ποσοστό 11,8% επί του συνολικού αριθμού των 14.000.000 μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μελισσοκομικά προγράμματα.

Μέχρι το 2016 η χώρα μας θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «τρέξει» μελισσοκομικά προγράμματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων. Με τα προγράμματα αυτά προωθούνται οι εξής ενέργειες:

1 Πληροφόρηση και τεχνική βοήθεια. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και της εμπορίας μέσω της εφαρμογής καλύτερων τεχνικών. Η ενέργεια αυτή προωθείται με στόχο:
Τη λειτουργία δικτύου συμβούλων μελισσοκομίας στα Κέντρα Μελισσοκομίας.
Τη διοργάνωση μαθημάτων για αρχάριους και πεπειραμένους μελισσοκόμους με εκπαιδεύσεις.
2 Καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο τον έλεγχο της προσβολής των μελισσών από το άκαρι «βαρρόα».
3 Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο:
Τη διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας
4 Αναλύσεις μελιού. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο:
Τη βελτίωση της εμπορίας του μελιού μέσω της χρηματοδότησης των αναλύσεων
Τη διασφάλιση ότι το μέλι που διατίθεται στην αγορά πληροί τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που ορίζονται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου για το μέλι.
5 Ανασύσταση του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο την:
Αντιστάθμιση των απωλειών μελισσών.
Συμβολή στην αποτροπή απωλειών παραγωγής.
Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που ευνοούν την παραγωγή βασιλισσών ή την αγορά μελισσοσμηνών.
6 Εφαρμοσμένη έρευνα. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη συμβολή των γνώσεων όσον αφορά συγκεκριμένες πρακτικές μελισσοκομίας αλλά και στην προαγωγή της επιστήμης της μελισσοκομίας γενικότερα.
Από την υλοποίηση των μελισσοκομικών προγραμμάτων θα υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής μελιού, θα γίνει εισαγωγή διαρθρωτικών βελτιώσεων στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις και στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και μείωση των απωλειών του μελισσοκομικού κεφαλαίου από τη βαρροϊκή ακαρίαση.
Παράλληλα με τη συνέχιση της μελισσοκομίας στις διάφορες γεωργικές περιοχές θα βελτιωθεί η επικονίαση των οπωροφόρων δέντρων αλλά και των άλλων καλλιεργειών, ενώ γενικά θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη.
Το μέλι με αριθμούς...
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική μελισσοκομία αριθμεί περίπου 1,6 εκατομμύριο μελίσσια από τα οποία το 96% είναι εγκατεστημένα σε σύγχρονες κυψέλες.
Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Οι περιοχές που έχουν περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον από άλλες είναι των νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανίων.
Η Μακεδονία έχει τις περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών, τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (19%) και τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, όπως αυτό φαίνεται από τον μέσο όρο των μελισσιών για κάθε μελισσοκομική μονάδα.
Η Πελοπόννησος έχει το (13%) της παραγωγής, η Κρήτη το (14%), η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια το (15%) είναι επίσης περιοχές με μεγάλο αριθμό μελισσιών και μελισσοκόμων.
Ετήσια παραγωγή.
Η συνολική ετήσια παραγωγή μελιού κυμαίνεται από 14.000 ?17.000 τόνους. Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Το μέλι από νέκταρ, στο οποίο συγκαταλέγονται τα διάφορα μέλια από άνθη (ανθόμελα) και το μέλι από μελιτώματα. Το 60% της ελληνικής παραγωγής μελιού, προέρχεται από τα μελιτώματα του πεύκου και του έλατου, το 15% από θυμάρι και το 25% περίπου από άλλα άνθη (βαμβάκι, πορτοκαλιά, ρείκι κ.λπ.).
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει τριπλάσιο αριθμό μελισσιών σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο από το μέσο όρο της Ευρώπης, 128 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από ότι η Αυστραλία και 33 φορές μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο μέσος όρος του αριθμού των μελισσιών ανά εκμετάλλευση είναι μικρός, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές μικρές μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις. Πράγματι, το 63% των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων έχει λιγότερα από 50 μελίσσια και μόνο το 6% έχει πάνω από 200 μελίσσια.
Επίσης πέρα από το μέλι υπάρχει και η παραγωγή του κεριού το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 410-440 τόνους. Η χώρα μας είναι ελλειμματική σε κερί, επειδή καλύπτει μόνο το 45% των αναγκών της και γι' αυτό κάθε έτος εισάγει το υπόλοιπο 55%.
Βασιλικός πολτός
Η παραγωγή βασιλικού πολτού κυμαίνεται σε 400-600 τόνους ετησίως. Επίσης παράγονται μικρές ποσότητες πρόπολης και γύρης. Το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή στη χώρα μας.
Το 45% του συνόλου των μελισσοκόμων είναι μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων. Ενα μεγάλο μέρος των συνεταιρισμών είναι μέλη της Κοινοπραξίας Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας. Στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος υπάγονται περίπου 30 μελισσοκομικοί σύλλογοι. Ακόμη σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αρχίζουν να δημιουργούνται ομάδες παραγωγών που έχουν κοινούς οικονομικούς σκοπούς.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσφορά της μελισσοκομίας όσον αφορά την παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων είναι μικρή σε σχέση με την αξία της παραγωγής των άλλων γεωργικών προϊόντων. Η κυριότερη συνεισφορά των μελισσών αφορά την επικονίαση των φυτών. Η μέλισσα είναι ο κύριος παράγοντας της μεταφοράς της γύρης στα άνθη των φυτών.
Στη μέλισσα υπολογίζεται ότι, λόγω της συμμετοχής της στην επικονίαση των φυτών, χρωστάμε το 80-90% της παραγωγής πολλών δένδρων ή φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Το οικονομικό όφελος από την επικονίαση των ανθέων, είναι 150 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται. Η μελισσοκομία είναι από τις ελάχιστες ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες που είναι φιλική προς το περιβάλλον και συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία SYMAGRO. Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. www.symagro.com. Tηλ. 6944846475 - 26510 07653 - FAX: 26510 07674 - info@symagro.com
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas