Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!!


Το μέλι είναι ένας γευστικός και θρεπτικός θησαυρός, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και χρήσεις που βρίσκουν εφαρμογή από τη φαρμακοποιία και την ιατρική, μέχρι τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική!

Το μέλι είναι μια γλυκιά εδώδιμη ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Η γλυκαντική του ισχύς είναι ανώτερη από αυτή της σακχαρόζης (ζάχαρης). Τον Μεσαίωνα υπήρχαν κυψέλες σε όλα τα μοναστήρια και το μέλι κυριαρχούσε μέχρι την εμφάνιση της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στην Ευρώπη, ως η μόνη διαθέσιμη γλυκαντική ουσία. Τον 21ο αιώνα, ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται παντού, θύμα ορισμένων φυτοφαρμάκων. Οι μελισσοκόμοι προσπαθούν, μάταια, την απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιων εξ αυτών!

 Αγορά

Το μέλι διατίθεται στο εμπόριο σε βάζα, σε χαρτόνι ή πλαστικά δοχεία. Μετατρέπεται επίσης σε καραμέλα. Επιπλέον, πωλείται επίσης γύρη λουλουδιών (αποθηκευμένη στα κύτταρα της κυψέλης) και βασιλικός πολτός (βασιλική τροφή στην κυψέλη).

Στην Ευρώπη, το μέλι πρέπει να συνοδεύεται με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση. Καθορίζεται από τον παραγωγό σύμφωνα με:

Την περιεκτικότητα σε υγρασία: 17,1 έως 20% κατ ‘ανώτατο όριο για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των φυσικών ζυμών που είναι στο μέλι και στη συνέχεια να ζυμωθεί. Ένα μέλι με 18% θεωρείται ότι είναι το καλύτερο.

Την περιεκτικότητά του σε HMF 

 (υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), το φυσικό προϊόν της αφυδάτωσης των σακχάρων κατά τη γήρανση και / ή τη θέρμανση του μελιού, και το οποίο δίνει μια γεύση καραμέλας. Ο νόμιμος συντελεστής είναι 40 mg ανά kg. Από 10 έως 15 mg, συνήθως, στην Ευρώπη, είναι ένα σημάδι ποιότητας.


Το μέλι αποτελείται από τρεις τύπους υδατανθράκων (σάκχαρα): σακχαρόζη (σε πολύ μικρές ποσότητες), γλυκόζη και φρουκτόζη από την υποβάθμιση του πρώτου. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα το μέλι κρυσταλλώνει, αλλά αυτή η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητά του: το υγρό (φυσική του κατάσταση) μέλι γίνεται κρεμώδες. Όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο πιο έντονο είναι. Έτσι, το μέλι κάστανου, πολύ σκοτεινό, είναι γεμάτο και λίγο πικρό.

Νοθεία


Το μέλι νοθεύεται με διάφορες ουσίες, ιδίως με γλυκόζη και σιρόπια σταφιδίνης και μελάσσας. Ένας άλλος τρόπος νοθείας του μελιού είναι με προσθήκη ζάχαρης. Η ζάχαρη, εξάλλου, μπορεί να αποτελέσει τροφή για τις μέλισσες σε καιρούς φτωχής ανθοφορίας, με αποτέλεσμα, μέλι υποβαθμισένο ποιοτικά.

 Χρήση

Το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο αριθμό παρασκευασμάτων: ζύμες όλων των ειδών (κέικ, μπισκότα, κέικ, muffins κλπ.) Σε παγωτά και επιδόρπια. Είναι το κύριο συστατικό του μελόψωμου και σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής. Υπάρχει στα γλυκά και τα ανατολίτικα κέικ. Στην κουζίνα, χρησιμοποιείται συχνά, συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό σαλτσών και αλμυρών πιάτων.

Μέλι δεν σημαίνει μόνο μελομακάρονα!


Το μέλι προστίθεται στο σιρόπι που σιροπιάζονται τα γλυκά ταψιού, οι δίπλες, οι σβίγγοι, προστίθεται στις ζύμες και τις τάρτες, αρωματίζει τις κρέμες, αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα της σοκολάτας, δίνει χρώμα και γεύση στα κουλούρια και τα βουτήματα.

Το μοναδικό μειονέκτημα του μελιού είναι ίσως το κόστος του.

 Διατήρηση

Το μέλι διατηρείται στο βάζο ή στο δοχείο του, πάντα κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου, κατά προτίμηση προστατευμένο από το φως.

 Διατροφική Αξία

Το μέλι αποτελείται κατά 80% από υδατάνθρακες, βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, πρωτεΐνες και κάποια μεταλικά άλατα. Η γλυκαντική του δύναμη είναι μεγαλύτερη απ ότι της ζάχαρης. Το μέλι έχει σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, εμπειρικά σημειωμένο, εξ ου και η συχνή χρήση του ενάντια σε ορισμένες ασθένειες του λαιμού, των βρόγχων και του γαστρεντερικού. Αλλά το μέλι μπορεί επίσης να περιέχει μικροσκοπικές ποσότητες σπορίων βακτηριακού βακίλου (που μεταφέρονται από τις μέλισσες). Δεν είναι επικίνδυνο για τους ενήλικες, αλλά συνιστάται να μην δίδεται μέλι σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

 Ποικιλία

Στη Γαλλία, το μέλι ανθέων είναι το πιο κοινό και συνηθισμένο. Για το ορεινό μέλι ή το απλό μέλι, οι κυψέλες του παραγωγού βρίσκονται στα βουνά ή σε μια πεδιάδα. Για το μέλι λεβάντας, ακακίας οι μέλισσες βρίσκονται ουσιαστικά στα μελισσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές πλούσιες με αυτά τα λουλούδια.

Στην Ισπανία, τα μέλια από τη Γρενάδα, τη Γαλικία από την La Alcarria (ΠΟΠ) είναι διάσημα, καθώς και το della Lunigiana από την Ιταλία. Στην Πορτογαλία, εννέα μέλια διαθέτουν ΠΟΠ. Τα ελληνικά μέλια επίσης. Η Ουγγαρία παράγει πολύ μέλι ακακίας, επίσης και η Ρουμανία. Ο Καναδάς παράγει μέλια λευκού τριφυλλιού και βατόμουρου και η Αυστραλία παράγει μέλι ευκαλύπτου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέλι ταξινομείται ανάλογα με το χρώμα του (επτά κατηγορίες): διαφανές λευκό, εξαιρετικά λευκό, λευκό, πορτοκαλί, εξαιρετικά καθαρό κεχριμπαρένιο, ελαφρώς κεχριμπαρένιο και σκούρο κεχριμπάρι. Το αρχικό λουλούδι δεν καθορίζεται απαραιτήτως.

Θυμαρίσιο: Έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποικιλίες μελιού που υπάρχουν.

Πορτοκαλιάς: Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση.

Ηλιάνθου: Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.

Ερείκης: Ονομάζεται και “σουσουρίσιο”. Θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει οσμή και χαρακτηριστική γεύση που αρέσει ιδιαίτερα στους απαιτητικούς.

Καστανιάς: Είναι μία ανάμειξη από μελίτωμα και νέκταρ. Έχει έντονο άρψμα που αρέσει και γεύση που ελάχιστα πικρίζει.

Πευκόμελο: Περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Αρκαδία και στην Ελλάδα γενικότερα είναι πευκόμελο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό αλλά είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα και έχει τις λιγότερες θερμίδες.

Ελάτης: Μία από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού που παράγεται στον ελληνικό χώρο. Έχει γεύση που ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

Μάθετε κι αυτό!


    Η κρυστάλλωση του μελιού, γνωστή – αν και λανθασμένα- σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό φαινόμενο- του ακατέργαστου μελιού- που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές του ιδιότητες. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπαιν μαρί χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.
    Ο ασφαλέστερος τρόπος για να συντηρείτε το μέλι είναι η αποθήκευση σε γυάλινο η τενεκεδένιο δοχείο ερμητικά κλειστό, σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον.
    Είκοσι γραμμάρια μελιού περιέχουν την ίδια ποσότητα ευεργετικών συστατικών με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
    Είναι ένα φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως βιομηχανία που είναι το μελίσσι.
    Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κλπ) και λένε πως έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas