Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ!!!

 

Η πιο γλυκιά κυριολεκτικά παραγωγή της ελληνικής φύσης. Ένα αληθινός θησαυρός υγείας, μία αστείρετυτη πηγή ενέργειας και δύναμης. Ο λόγος για το μέλι, του οποίου η αξία έχει ρίζες πανάρχαιες, με τους προγόνους μας να το θεωρούν δώρο των θεών. Αναμφίβολα, το μέλι υπάρχει σε κάθε σπίτι και όχι άδικα αφού εκτός από το ότι είναι απολύτως θρεπτικό, έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται σε όλα τα γεύματα σχεδόν της ημέρας και να το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Εκτός όμως από τα προφανή, υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για το «αθάνατο» αυτό νέκταρ και τον τρόπο παραγωγής του.

1. Ο τρόπος που οι μέλισσες μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι

 

 
Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των φυτών ή εκκρίσεις φυτών ή εκκρίματα εντόμων που απομυζούν τα φυτά. Οι μέλισσες, αφού συλλέξουν το νέκταρ ή τις εκκρίσεις με μια ειδική διαδικασία που γίνεται μέσα στο σώμα τους, συγκεκριμένα στον πρόλοβο, τα μετατρέπουν σε μέλι που αποθέτουν στα κελιά της κηρήθρας μέσα στο μελίσσι τους. Εκεί το αφυδατώνουν, ρίχνοντας την υγρασία του. Η παραγωγή του μελιού είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί για την παρασκευή του εκτεταμένη εργασία από τις μέλισσες. Έτσι μια μέλισσα κατά την διάρκεια της ζωής της (6 εβδομάδες) θα παράγει μόλις το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Προκειμένου να παραχθεί περίπου μισό κιλό μέλι, οι μέλισσες θα πρέπει να μαζέψουν νέκταρ από 2 εκατομμύρια άνθη και να διανύσουν περισσότερα από 88.000 χιλιόμετρα.

2. Παράγοντες που παίζουν ρόλο στη συγκομιδή του μελιού 


 

Η συγκομιδή του μελιού συνήθως εξαρτάται από τη φύση. Κάθε φυτό ανθίζει συγκεκριμένη εποχή και τότε θα πάνε οι μέλισσες να μαζέψουν το νέκταρ και τη γύρη του. Εάν αυτή η ανθοφορία έχει διάρκεια, τότε ο μελισσοκόμος μπορεί να τρυγήσει τα μελίσσια του πάνω από μία φορά. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συλλέγει μέλι σχεδόν όλο τον χρόνο, εάν μπορεί να μετακινεί τα μελίσσια του σε περιοχές με αντίστοιχες ανθοφορίες. Σε περιοχές φυσικά με χαμηλές θερμοκρασίες ή χιόνι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

3. Η σημασία της μελισσοκομικής χλωρίδας

 



Το μέρος όπου θα τοποθετηθούν οι κυψέλες είναι ζωτικής σημασίας και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα και κυρίως στην ποιότητα του μελιού που θα συλλεχθεί.  Πρέπει να εξετάζεται πάντα η χλωρίδα της περιοχής πριν τοποθετηθούν οι κυψέλες, καθώς τα φυτά στη γύρω περιοχή παρέχουν την απαραίτητη τροφή (γύρη-νέκταρ) για τις μέλισσες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέγονται περιοχές σκιερές, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα προτιμούνται ηλιόλουστες περιοχές με καλή αποστράγγιση, προστατευμένες από ισχυρούς ανέμους. Δεν πρέπει να τοποθετούνται οι κυψέλες απευθείας στο έδαφος, επειδή η υγρασία του εδάφους θα επηρεάσει την κυψέλη.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν ονειρευτεί την ιδανική περιοχή με την ιδανική μελισσοχλωρίδα, όπου η μία ανθοφορία διαδέχεται την άλλη και μάλιστα με τρόπο που μετά τον τρύγο τα μελίσσια να βρίσκουν γύρη και νέκταρ για να προετοιμαστούν για την επόμενη μελιτοφόρα, έτσι ώστε ούτε τάϊσμα ούτε μετακίνηση να χρειάζεται. Τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα υπάρχουν είναι ελάχιστες και οι εκτάσεις τους δεν μπορούν να θρέφουν παρά μόνο έναν αριθμό μελισσιών.

4. Το μέλι χαρίζει ενέργεια

 



Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας καθώς περιέχει περισσότερες από 200 ουσίες, όπως αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα. Ωστόσο το βασικό συστατικό του είναι οι υδατάνθρακες που αποτελούν περίπου το 95% του ξηρού βάρους. Επομένως, η κατανάλωσή του παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας. Μάλιστα, τα σάκχαρά του είναι απλά και απορροφώνται εύκολα, αποτελώντας γρήγορη πηγή ενέργειας.

Παρόλο που τα κυριότερα σάκχαρα που εντοπίζονται είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, το μέλι αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο μίγμα υδατανθράκων, πολλοί από τους οποίους απορροφώνται κατευθείαν από το λεπτό έντερο. Το ανθόμελο περιέχει περίπου 39% γλυκόζη, 32% φρουκτόζη, 3% σουκρόζη και καθόλου μαλτόζη ενώ το μέλι μελιτώματος περιέχει περίπου 28% γλυκόζη, 23% φρουκτόζη, 4% σουκρόζη και 6% μαλτόζη. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάστε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας και τον ελληνικό βασιλικό πολτό, για να γεμίσετε ενέργεια. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, σάκχαρα, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό. Έτσι, έχετε πάντα δίπλα σας έναν ισχυρό σύμμαχο σε περιόδους έντονης πνευματικής ή σωματικής δραστηριότητας.

5. Μέλι και υγεία

 


Η χρησιμοποίηση του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική κάνει την εμφάνιση της εδώ και χιλιετίες. Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε υγρασία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η οξύτητα του (μέση 3,9), καθιστούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο το μέλι χρησιμοποιείται στην επίδεση πληγών προσφέροντας τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι ίσως έχει ρόλο στην διαχείριση του σωματικού βάρους. Η καθημερινή κατανάλωση του μελιού συγκριτικά με εκείνη της σακχαρόζης παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα όπως δείχνουν ερευνητικές μελέτες.

Γνωρίζατε επίσης, ότι η κατανάλωση γύρης προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία σας;


Απολαύστε κι εσείς το πιο θρεπτικό συστατικό μίας υγιεινής διατροφής.







Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas