Η πρώτη συνάντηση που θα κάνει ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, όταν επιστρέψει από τη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης θα είναι με εκπροσώπους των μελισσοκόμων.
Η πρώτη συνάντηση που θα κάνει ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, όταν επιστρέψει από τη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης θα είναι με εκπροσώπους των μελισσοκόμων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, προϋπόθεση για την πληρωμή αποζημιώσεων για καταστροφές από τις πυρκαγιές αποτελεί η δήλωση εκ μέρους του παραγωγού των μελισσοσμηνών στην ετήσια Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου μας ανέφερε ότι επειδή μεγάλο ποσοστό των καμένων κυψελών δεν ήταν δηλωμένο θα γίνει προσπάθεια να αποζημιωθούν όλοι οι μελισσοκόμοι.
Επίσης ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την μελισσοκομία και ειδικότερα:
- Την οικονομική ενίσχυση για την επιβίωση των μελισσοσμηνών
- Την αναπλήρωση του εισοδήματος των μελισσοκόμων που έχασαν τις κυψέλες τους
- Προσπάθεια να παραμείνουν κυψέλες δίπλα στις καμμένες εκτάσεις
Ακόμη με τη νέα ρύθμιση θα υπάρξει χωροθέτηση για τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και να φυτευτούν σε αυτά μελισσοκομικά φυτά.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «μεγάλο ποσοστό των μελισσοσμηνών που κάηκαν δεν ήταν δηλωμένο στον ΕΛΓΑ. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που μελισσοκόμοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις ζημιάς. Με πολιτική απόφαση μπορούν να αποζημιωθούν και τα μη δηλωμένα».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας, «με αφορμή αυτή την μεγάλη καταστροφή θα πρέπει να ανοίξει τώρα ο δημόσιος διάλογος για την τοποθέτηση των κυψελών στις δασικές εκτάσεις και για την ίδρυση στην χώρα μας μελισσοκομικών πάρκων. Είναι θετικό που το ΥπΑΑΤ θέλει να ανοίξει τώρα ο δημόσιος διάλογος γιατί η σχετική νομοθεσία είναι πολύ περίπλοκη».
Δημοσίευση σχολίου