Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

«Πικρό» το μέλι για τους μελισσοκόμους!



Καμπανάκι κινδύνου για το μέλι που είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, έκρουσαν οι  επαγγελματίες του κλάδου  και από την Ηλεία, που συμμετείχαν στο  3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, το οποίο ολοκληρώθηκε στην Πάτρα.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 01-11-2019 με την τοποθέτηση των επίσημων φορέων του Υπουργείου και της Πολιτείας, σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου, ενώ η δεύτερη  ημέρα, ήταν αφιερωμένη σε επιστημονικά θέματα, σε σχέση με τις ασθένειες των μελισσών, αλλά και με θέματα εμπορικής πρακτικής.
Όπως επισημάνθηκε στο σημαντικό  συνέδριο, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά μελιού, με όρους ποιότητας, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς η χώρα μας, διαθέτει ήπιο κλίμα και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέλισσα να μπορεί μέσα στην ακτίνα δράσης της, να συλλέγει μια μεγάλη ποικιλία τροφής, από χιλιάδες άνθη, μέχρι και από μελιτώματα κωνοφόρων δένδρων, δημιουργώντας ένα πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία, μέλι.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο, το πολύτιμο μέλι που παράγεται στην Ελλάδα, κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια από την νοθεία με υποβαθμισμένα και χαμηλής διατροφικής αξίας προϊόντα Κινεζικής προέλευσης, που έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά.
«Η Κίνα ως η μεγαλύτερη παραγωγός μελιού παγκοσμίως, έχει πλημμυρίσει την αγορά με πάμφθηνο μέλι, επεξεργασμένο και πολύ χαμηλής ποιότητας. Είναι ένα προϊόν που εισάγεται με 1 ευρώ / κιλό και αποτελεί την πρώτη ύλη για νόθευση του γνήσιου ελληνικού μελιού, που πωλείται μετά ως τυποποιημένο προϊόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλαπλάσια τιμή, αλλά και σαν συμπλήρωμα πολλών τροφίμων.
Το πρόβλημα με αυτό το μέλι είναι ότι, κανείς δεν ξέρει την προέλευσή του. Οι Κινέζοι έχουν τελειοποιήσει μια διαδικασία υπερ-φιλτραρίσματος με τεχνολογία ρητίνης, η οποία, μαζί με απαγορευμένα φάρμακα και άλλες ουσίες, αφαιρεί και όλους τους γυρεόκοκκους, που αποτελούν την «ταυτότητα» του κάθε μελιού. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η βοτανική αλλά και η γεωγραφική ανίχνευση της προέλευσής του» επεσήμανε, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Αναστάσιος Δημητρόπουλος.

Στην Ηλεία

Από την πλευρά τους μελισσοκόμοι από την Ηλεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ντόπιο  μέλι, το οποίο αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα.
«Ο κλάδος μας  βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές δυσχέρειες γύρω από τις μέλισσες και το βασικό προϊόν τους που είναι το μέλι, τα οποία επί το πλείστον έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τα φυτοφάρμακα, τα ανεξέλεγκτα ραντίσματα και την εισαγωγή μελιού αμφίβολης ποιότητας που πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ο κόσμος όμως θα πρέπει να προτιμάει τους ντόπιους παραγωγούς που  διαθέτουν προϊόντα υψηλής ποιότητας  και  έχουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους» ανέφερε  στην «ΠΡΩΤΗ» ο μελισσοκόμος κ. Διον. Αντωνόπουλος.
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου οι μελισσοκόμοι του Νομού έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με συνέπεια να πολύ συχνά τα μελίσσια  τους να παθαίνουν μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αναγκαστικά τα μεταφέρουν για την εξεύρεση τροφής.
«Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα των μελισσοκόμων, που αποτελούν  ένα δυναμικό κλάδο στον πρωτογενή τομέα, αλλά δυστυχώς αποτελούν  έρμαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αδιαφορίας για  την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών» τόνισε ο επίσης μελισσοκόμος κ. Γιώργος Πολύδωρας.
Να αναφερθεί ότι το συνέδριο έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας (ΕΕΕΜΣ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas