Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!


Μια πρωτότυπη λύση βρήκαν οι ινδικοί σιδηρόδρομοι προκειμένου να απομακρύνουν τους ελέφαντες από τις ράγες των τρένων: μόλις πλησιάζει ένα ζώο, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών και ο ελέφαντας φεύγει, επειδή φοβάται μήπως τον τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα του.
Περίπου 70 ελέφαντες σκοτώθηκαν από τρένα την τελευταία εξαετία, κυρίως στο κρατίδιο Ασάμ, στη βορειοανατολική Ινδία, αλλά και στη δυτική Βεγγάλη, στα βόρεια. Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μέλισσα» έχουν τοποθετηθεί 50 μεγάφωνα στους «διαδρόμους» που ακολουθούν οι ελέφαντες στα πυκνά δάση του Άσαμ. Στο κρατίδιο αυτό ζουν περίπου 6.000 παχύδερμα, δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού των ελεφάντων της Ινδίας.
«Αναζητούσαμε τρόπους για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες να πλησιάζουν στις ράγες και οι υπηρεσίες μας πρότειναν αυτόν», εξήγησε ένας εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων.

Τα μεγάφωνα αρχίζουν και μεταδίδουν τον βόμβο των μελισσών όταν πλησιάζουν τα τρένα σε ορισμένα σημεία. Ο θόρυβος ακούγεται σε ακτίνα 600 μέτρων.

Η λύση αυτή χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις για την προστασία των ζώων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η τοπική εταιρεία σιδηροδρόμων Northeast Frontier Railway (NFR) τιμήθηκε μάλιστα σήμερα από τους ινδικούς σιδηροδρόμους με το βραβείο της «καλύτερης πρωτοβουλίας».

Για να λύσουν το πρόβλημα της «συγκατοίκησης» των ανθρώπων με τους ελέφαντες, Νοτιοαφρικανοί ερευνητές έκαναν ένα πείραμα το 2018 στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ: κρέμασαν κάλτσες «αρωματισμένες» με τις φερομόνες που παράγουν οι μέλισσες όταν απειλείται η κυψέλη τους. Οι 25 από τους 29 ελέφαντες που πλησίασαν «παρουσίασαν σημάδια ανησυχίας» και τελικά «απομακρύνθηκαν ήσυχα», σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas