Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ελάχιστη η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στις Κυκλάδες - τρόπους αποζημίωσης αναζητούν οι μελισσοκόμοι



Καθόλου καλή έως καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για το θυμαρίσιο μέλι στις Κυκλάδες. Ο λόγος ήταν η ανομβρία που επικράτησε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Τήνου, Νίκο Καραγιώργη: «Η κύρια ανθοφορία στις Κυκλάδες είναι το θυμάρι. Το θυμαρίσιο μέλι είναι ευαίσθητο και εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Αν δε βρέξει την Άνοιξη, το φυτό δεν έχει νέκταρ και δεν μπορούν να συλλέξουν την τροφή τους οι μέλισσες. Όλα τα υπόλοιπα λουλούδια και φρύγανα, που υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων είναι πολύ λίγα, για να εξισορροπήσουν την απώλεια από το θυμάρι. Ενώ παλιά, περίπου κάθε 10 χρόνια δεν παίρναμε παραγωγή, τώρα αυτό έχει αντιστραφεί, καθώς έχουμε περισσότερες κακές και μέτριες χρονιές. Πρόπερσι, για παράδειγμα, ήταν μία κακή χρονιά και πέρσι ήταν μία από τις δύο καλύτερες χρονιές στα 32 χρόνια που είμαι μελισσοκόμος.

Φέτος, δυστυχώς, σχεδόν δεν τρυγήσαμε. Δεν πήραμε μέλι σε όλες οι Κυκλάδες. Η περίοδος ανθοφορίας του θυμαριού είναι αρχές Ιουνίου με τέλη Ιουλίου. Φέτος ήταν όλα τα φυτά πρώιμα, τουλάχιστον 2-3 βδομάδες. Όμως δεν είχαν νέκταρ, γιατί δεν είχε καθόλου υγρασία.»

Στην ερώτησή μας εάν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά που υπέστησαν στην παραγωγή τους, ο κ. Καραγιώργης μας απαντά ότι «κάνουμε κάποιες ενέργειες και δεν ξέρουμε ακόμα αν θα γίνει κάτι. Άλλες χρονιές που ήταν κακές για το θυμαρίσιο μέλι, δεν είχαμε λάβει κάποια αποζημίωση, παρόλο που πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ.»

Τέλος, ο κ. Καραγιώργης μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το θυμαρίσιο μέλι στα νησιά λένε ότι, και πράγματι, είναι ακριβό:

«Εξαρτάται πάρα πολύ η ποιότητα και η παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες. Τη μία χρονιά η ανομβρία δεν αφήνει το θυμάρι να παράγει νέκταρ, την άλλη χρονιά τα μελτέμια το “στεγνώνουν” και την άλλη μπορεί ο καύσωνας να το εξατμίσει και να εξαντλήσει τις μέλισσες. Έχουμε και το ρείκι λίγο αργότερα, αλλά αν δεν βρέξει, δεν θα δουλέψουμε. Επίσης, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας κάπου αλλού, είναι πολύ υψηλό το κόστος για να τα πάμε στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να συλλέξουν κι από άλλα μέρη νέκταρ, πιο άφθονο».

Η εικόνα για το θυμαρίσιο μέλι δεν διαφέρει πολύ τόσο στην Κρήτη όσο και στα Δωδεκάνησα, αλλά σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές υπάρχουν εναλλακτικές ανθοφορίες όπως το πεύκο και άλλα φυτά.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas