Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Επιλεγμένες Μελισσοκομικές συμβουλές


    • Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν χαλάει, ενώ το ανομοιόμορφα κρυσταλλωμένο ξεχωρίζει το μέλι από το νερό και κινδυνεύει να ξινίσει, οπότε πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.
    • Η κρυστάλλωση του μελιού δεν είναι δείκτης νοθείας, ούτε γνησιότητας. Η κρυστάλλωση είναι ανάλογη με τα ζάκχαρα που περιέχει.
    • Το μέλι στην κατάψυξη παραμένει όπως το παράγουν οι μέλισσες δηλ. πάντα φρέσκο και η απόψυξη δεν το επηρεάζει.
    • Τα ανοιχτόχρωμα μέλια είναι πιο αρωματικά, αλλά τα σκουρόχρωμα είναι πιο θρεπτικά, γιατί έχουν μεταλλικά στοιχεία όπως κάλλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο.
    • Το μέλι ποτέ δεν χαλάει αν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα. Όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθιέρωσε καταγραφή στη συσκευασία λήξης 2-3 χρόνια, αφού κάποια χαρακτηριστικά αλλοιώνονται με το χρόνο, αλλά δεν επηρεάζεται η θρεπτική αξία και δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.
    • Το μέλι (2.500 – 3.000 θερμίδες στο κιλό) παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη των 4.000 θερμίδων στο κιλό.
    • Το μέλι περιέχει κυρίως φρουκτόζη, που δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί και γι’ αυτό είναι καλύτερο από τη ζάχαρη. Ο γιατρός καθορίζει την ποσότητα του μελιού που θα καταναλώσει ένας διαβητικός.
    • Παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, δεν τρώνε μέλι, για προφύλαξη από σπάνιες περιπτώσεις, κινδύνου του κλωστηριδίου της αλαντίασης. Αυτά τα σπόρια καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά μετά τους 18 μήνες της ζωής των παιδιών.
    • Το μέλι δεν νοθεύεται από τον μελισσοκόμο, από σεβασμό στον κόπο του και των μελισσιών του. Το νερό ξινίζει το μέλι  κ αι η ανάμειξή του με γλυκόζη σχηματίζει ανομοιόμορφους κρυστάλλους, στοιβάδες που εύκολα εντοπίζονται για ανάλυση. Όμως μορφή νοθείας υπάρχει από εισαγόμενα (Κίνας, Τουρκίας, Αργεντινής, Μεξικού κ.λ.π.) όπως επίσης και από εμν, που διακινούν αμυλοσιρόπια για μέλι, πόρτα-πόρτα.πόρους γλυκαντικών ουσιών.
    • Τα φάρμακα απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θεραπευτική χρήση στην κυψέλη. Και ελέγχονται για την ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών.
    • Ο καταναλωτής αγοράζει μέλι προσέχοντας την ετικέτα.
    • Και για να παραχθεί ένα κιλό μέλι χρειάζεται το έργο της ζωής 2.000 μελισσών.

    Το αποθηκευμένο μέλι ξίνισε. Μπορεί να δοθεί στα μελίσσια, ώστε να μην πεταχθεί.
    Πιθανές αιτίες

    Α. Το μέλι είχε υψηλά ποσοστά υγρασίας. 
    Β. Το μέλι κρυστάλλωσε ανομοιόμορφα.
    Γ. Το δοχείο παρέμεινε ανοικτό και το προϊόν απορρόφησε υγρασία από το περιβάλλον.
     Λύσεις
    Το ξίνισμα του μελιού ξεκινά από την πάνω επιφάνειά του και προχωρά στην υπόλοιπη μάζα του  με αργό ρυθμό που ολοκληρώνεται σε 6 - 12 μήνες, ίσως και περισσότερο. Όταν η ζύμωση περιορίζεται μόνο στην επιφάνειά, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου, αφού πρώτα ανακατευθεί καλά και ζεσταθεί στους 70°C για 10 - 20 λεπτά. Το μέλι που ξίνισε σ' όλη του τη μάζα, δε δίνεται στα μελίσσια, γιατί προκαλεί προβλήματα δυσεντερίας.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas