Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

8 Οδηγίες Πρός Νέους Μελισσοκόμους



         Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος

1. Απουσία ευαισθησίας (αλλεργίας) στα κεντρίσματα της μέλισσας

Δεν υπάρχουν προστατευτικά μέσα που να μπορούν να προφυλάξουν τον μελισσοκόμο με απόλυτη επιτυχία. Οι ολόσωμες προστατευτικές φόρμες είναι ασφαλής, όχι όμως απόλυτα.
Για τον λόγο αυτό τα άτομα με ευαισθησία στο κέντρισμα, δεν πρέπει να ασχοληθούν με την μέλισσα με τον οποιοδήποτε τρόπο.

2.Εξοικείωση με την μέλισσα

Αν κάποιος διαθέτει όλα τ άλλα προαπαιτούμενα για την επιτυχή άσκηση της μελισσοκομίας, αλλά φοβάται τις μέλισσες, θα δυσκολευτεί να γίνει μελισσοκόμος. Αν ο υποψήφιος μελισσοκόμος συνεχίζει να φοβάται τις μέλισσες, κάθε φορά που ανοίγει την κυψέλη, μάλλον δεν μπορεί να εξοικειωθεί και καλό θα ήταν να εγκαταλείψει την ιδέα.

3.Γνώση

Η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από τα επαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα.  Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο προικισμένο μελισσοκόμο.
Για την καλή θεωρητική αλλά και την τεχνική κατάρτιση είναι απόλυτα αναγκαία :
 α) η παρακολούθηση οργανωμένων σεμιναρίων.
 β) η μελέτη ειδικών μελισσοκομικών βιβλίων.
 γ) συνεχή παρακολούθηση των μελισσών στο μελισσοκομείο του.

4. Εμπειρία

Εμπειρία στους διάφορους χειρισμούς του μελισσιού και και τις μεθόδους εκμετάλλευσης των μελισσιών  στην διάρκεια του χρόνου.

5. Τα πρώτα  του μελίσσια

Δύο με τρία μελίσσια είναι ο αριθμός με τον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στη μελισσοκομία. Επένδυση μεγαλύτερου κεφαλαίου, για ένα σχετικά αβέβαιο ξεκίνημα σε μια δραστηριότητα που απαιτεί σημαντικότερη επένδυση σε γνώση είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

6. Τα πρώτα του  εργαλεία

Τα πρώτα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το ξέστρο. Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του μελισσοκομείου θα γίνεται και η αγορά των αναγκαίων κατά περίπτωση εργαλείων.

7. Χώρος εγκατάστασης μελισσών.

Το που θα εγκαταταθούν τα πρώτα μελίσσια είναι συνήθως το μεγάλο πρόβλημα για τον αρχάριο μελισοκόμο. Καλό είναι ο χώρος αυτός να είναι κοντά στο σπίτι του μελισσοκόμου.

8. Όχι στις μεγάλες προσδοκίες

Για να μην προσγειωθούν απότομα, καλό θα ήταν να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες ειδικά τον πρώτο χρόνο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να μην απογοητευτούν, κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ας ελπίζουν ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες.
https://www.facebook.com/toxrysomeli
Κάντε like (μου αρέσει). Για να έχετε πρώτοι εσείς την πιο έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στα θέματα μας.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas