1ο Πανελλήνιο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας στην Αλεξανδρούπολη, 7 – 8 Νοε 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
1η ΗΜΈΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ(Προεδρείο Θρασυβούλου Α., Π. Χαριζάνης, Σ. Γούναρη)
Ώρα Τίτλος εισήγησης ΟΜΙΛΗΤΕΣ
9:00-10:00 Προσέλευση συνέδρων και εγγραφές
10:00-10:30 Χαιρετισμοί και έναρξη Συνεδρίου
10:30-10:45 Μελισσοκομική χλωρίδα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η εκμετάλλευσης της Πασχάλης Χαριζάνης Εργ. Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γ.Π.Α)
10:50-11:05 Μελισσοκομία στο δάσος, ένα ανεκμετάλλευτος πλούτος Γούναρη Σοφία, Ερευνήτρια ΙΔΜΟ, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ
11:10-11:25 Metcalfa pruinosa το νέο μελιτογόνο έντομο Θρασυβούλου Ανδρέας Εργ. Μελισσοκομίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
11:30-11:45 H χημική σύσταση της γύρης και η σημασία της, στη διατροφή των μελισσών Λιόλιος Βασίλης Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
11:50-12:05 H βιολογική δράση των ελληνικών μελιών και της ελληνικής πρόπολης Τανανάκη Χρυσούλα Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
12:10-13:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕΣ
13:00-13:15 Επαγγελματική Βασιλοτροφία, χωρίς την εύρεση της βασίλισσας Κων/νος Βουδούρης, Π. Χαριζάνης, Κων/νος Σαϊτάνης Εργ. Μελισσοκομίας Γ.Π.Α.
13:20-13:35 Bασιλοτροφία. Μία επαναστατική λύση σε ένα μεθοδολογικό πρόβλημα, που θα αλλάξει την μελισσοκομία. Γκουσιάρης Αλέξανδρος Μαθηματικός- Μελισσοκόμος
13:40-14:05 Μέθοδος πρόληψης της σμηνουργίας και ταυτόχρονης αντικατάστασης της βασίλισσας στην επαγγελματική μελισσοκομία. Δώρα Λάππα Mελισσοκόμος
14:10-16:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ-ΓΕΥΜΑ
16:00-16:15 Νεότερα στοιχεία για το μικρό σκανθάρι της κυψέλης (Aethina tumida) Ουρεϊλίδης Κώστας Κτηνιατρικό ΕργαστήριοΚαβάλας
16:20-16:35 Νεότερα στοιχεία για την αντιμετώπιση της βαρρόα και των ιώσεων των μελισσών Γκόρας Γιώργος Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
16:40-17:05 Δηλητηριάσεις μελισσών η μάστιγα που αφανίζει τα μελίσσια Ανθιμος Σικούδης
Γεωπόνος, μελισσοκόμος
17:10-17:25 Πόσο προστατεύσει η Νομοθεσία της μέλισσες από τα φυτοφάρμακα Εμμανουήλ Καραζαφείρης Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
17:30-17:45 Ο συνδυασμός οργανοληπτικών, μικροσκοπικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών απαραίτητος για τη βοτανική προέλευσης του θυμαρίσιου μελιού Ροδοπούλου Μαριάννα Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
17:50-18:05 Παράγοντες που επηρεάζουν τη χημική σύσταση του βασιλικού πολτού και ποιοτικά κριτήρια Κανέλης Δημήτρης Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
18:10-18:25 Η συλλογή δηλητηρίου της μέλισσας και επιπτώσεις στις μέλισσες. Αργενά Νικολία
Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
18:30-18:45 Πιστοποίηση προϊόντων μέλισσας (ΠΟΠ/ΠΓΕ/τοπωνύμια) Α. Θρασυβούλου
Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
18:50-19:30 Γενική Συζήτηση. Συμπεράσματα 1ης ημέρας
2η ΗΜΈΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ- ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ(Προεδρείο Πασχάλης Χριστοδούλου, Αντώνης Μάσαλας, Αλέξανδρος Κουσιάρης)
Ώρα Τίτλος εισήγησης ΟΜΙΛΗΤΕΣ
10:00-10:20 Δραστηριότητες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Παπαστεργίου Αχιλλέας Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προιόντων
10:20-10:40 Μελισσοκομικό συνεταιριστικό κίνημα. Προβλήματα και προοπτικές Κανετούνης Φώτης Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Δράμας
10:40- 11:00 Δομή και Οργάνωση της Ελληνικής Μελισσοκομίας σήμερα Λαζαρίδου Ελισσάβετ
Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
11:00-11:20 Κριτική προσέγγιση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ – προτάσεις βελτίωσης Ντιώνιας Μόσχος Μελισσοκόμος
11:20-11:40 Κανονισμός 1368/2015 και 1366/2015 Μελισσοκομίας: 18 χρόνια υλοποίησης: κέρδη, απώλειες, προοπτικές Μπαγιάτης Παύλος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων (ΣΒΠ)
11:40-12:00 Νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020: Δυνατότητες και προοπτικές για τον κλάδο της Μελισσοκομίας Σίμος Μπέλλος πρόεδρος ΜΣ Καβάλας
12:00-12:30 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ
12:30-13:20 ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕΣ
13:20-13:40 Ιδιαιτερότητες και προβληματισμοί των Μελισσοκόμων του Ν. Ροδόπης. Καρακωστίδης Νικόλαος Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης
13:40-14:00 Εθνικός Σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα Βασίλειος Λιάκος τ. Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ
14:00-14:20 Μελισσοκομική Πρακτική-Επιστήμη: Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος Σ. Γούναρη, Ερευνήτρια ΙΔΜΟ, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
14:20 – 14:40 Επιπτώσεις της Μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Μελισσοκομία Κυριάκος Παναγιωτίδης Ομότιμος Καθηγητής Εδαφολογίας, ΑΠΘ
14:40-15:30 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Στο πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές τόσο στις εισηγήσεις όσο και τους εισηγητές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Χώρος διεξαγωγής: Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο THRAKI PALACE (www.thrakipalace.gr) το οποίο βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης στο δυτικό όριο της Αλεξανδρούπολης, το Σάββατο και τη Κυριακή 7-8 Νοεμβρίου 2015.Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο στο τηλ. 25510-89100, Φαξ 25510- 89726 και e-mail sales@thrakipalace.gr, thraki@thrakipalace.gr. Όσοι σύνεδροι θελήσουν να μείνουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, θα πρέπει να κλείσουν εγκαίρως δωμάτια αναφέροντας ταυτόχρονα ότι συμμετέχουν στο Συνέδριο για να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή. Οι τιμές του ξενοδοχείου, είναι μονόκλινο 70 €/ημέρα, δίκλινο 95 €/ημέρα και τρίκλινο 115 €/ημέρα. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετά άλλα ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη τα οποία οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι μπορούν να αναζητήσουν μέσα από το διαδίκτυο.
Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν.
Το Συνέδριο είναι επαγγελματικό από την άποψη ότι απευθύνεται σε μελισσοκόμους που έχουν μελίσσια και ασκούν την μελισσοκομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφορά αποκλειστικά τους επαγγελματίες μελισσοκόμους. Το Συνέδριο είναι εξίσου χρήσιμο και απαραίτητο για ερασιτέχνες, για άτομα με μικρό αριθμό μελισσιών, για νέους μελισσοκόμους ή ακόμα για άτομα που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη μέλισσα. Δεν χρειάζονται μελισσοκομικά βιβλιάρια αναγνώρισης των μελισσοκόμων.
Ελεύθερη η είσοδος για το Συνέδριο. Το Συνέδριο μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα χωρίς κανένα κόστος εισόδου όσοι επιθυμούν. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Έκθεση μελισσοκομικών εφοδίων. Δεν θα υπάρξει έκθεση μελισσοκομικών εφοδίων. Οι χορηγοί όμως θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν αντιπροσωπευτικά είδη σε πάγκο που θα τους διατεθεί καθώς επίσης θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό. Θα υπάρξει επίσης δυνατότητα επίδειξης ευρεσιτεχνιών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Πρακτικά του Συνεδρίου; Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου φαίνεται ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκόμο τόσο στην επαγγελματική εξάσκηση της μελισσοκομίας όσο και στον τρόπο που εκπροσωπείται από τους φορείς των μελισσοκόμων. Η έκδοση πρακτικών με τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα ασφαλώς θα αποτελέσουν σύμβουλο αλλά και τεκμήριο των απόψεων και των προτεινόμενων λύσεων γι’ αυτό και η Οργανωτική Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την έκδοσή τους. Το κόστος έκδοσης (10-15 ευρώ) εφόσον δεν βρεθούν χορηγοί, θα καταβληθεί από τους συνέδρους που θα ζητήσουν τα πρακτικά.
Δυνατότητα παρέμβασης: Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί και είναι αρκετά γεμάτο. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου οι ομιλητές θα έχουν αυστηρά 15 λεπτά και 5 λεπτά ερωτήσεις. Στο τέλος του Συνεδρίου θα υπάρξουν 40 λεπτά για συζήτηση. Μικρές παρεμβάσεις με σχετικά θέματα είτε στα στάδιο των ερωτήσεων είτε στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας είναι επιθυμητές. Η Οργανωτική Επιτροπή παρακαλεί τους Συνέδρους να σεβαστούν το πολύτιμο του χρόνου και οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις να είναι συγκεκριμένες και στοχευόμενες στην άντληση χρήσιμων πληροφοριών.
Την δεύτερη ημέρα οι ομιλητές θα έχουν 20 λεπτά χωρίς ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις θα γίνουν μετά από τις δύο διακριτές ενότητες. Ασφαλώς ισχύουν όσα ειπώθηκαν για την πρώτη ημέρα.
Πιστοποιητικό παρακολούθησης. Στους Συνέδρους θα δοθεί εφόσον το ζητήσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης των εργασιών του Συνεδρίου.
Χορηγίες: Όσοι επιθυμούν να είναι χορηγοί του συνεδρίου μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Στην διάθεση των χορηγών θα υπάρχει πάγκος για να εκθέσουν τα κυριότερα προϊόντα τους.
Από την Οργανωτική Επιτροπή.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Πασχάλης Χριστοδούλου 6977573859
Αντώνης Μάσαλας 6937553306
Ανδρέας Θρασυβούλου
Thraki Palace Hotel & Conference Center
THRAKIPALACE.GR
Δημοσίευση σχολίου