Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Αντικατάσταση Κηρηθρών


Οι παλιότεροι μελισσοκόμοι συνηθίζουν να κρατάνε τις παλιές κηρήθρες τους. Όπως λένε οι Βασίλισσα αγαπάει τα "μαύρα κεριά" και εκεί πάει και γεννάει πρώτα. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι μεγάλο λάθος. Η ιδανική χρονική περίοδος που πρέπει να "πετάξουμε" μία κηρήθρα, είναι 3 χρόνια μετά το κτίσιμό της.

Πρακτικά λέμε πως κάθε χρόνο πρέπει να λιώνουμε το ένα τρίτο των κεριών μας, διατηρώντας πάντα στο μελισσοκομείο μας ανοιχτόχρωμα κεριά.
Είναι αλήθεια πως η Βασίλισσα έχει την τάση να γεννάει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στα παλιά κεριά. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγο των υπολειμμάτων από τις αποδερματώσεις των προγενέστερων προνυμφών, τα κελιά αυτά είναι πιο ζεστά και "έτοιμα" να δεχθούν τον επόμενο γόνο. Ωστόσο, κάθε γέννα σημαίνει περισσότερα υπολείμματα στο κελί, που αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται κελί μικρότερης χωρητικότητας και επομένως η μέλισσα που γεννιέται είναι αρκετά μικρότερη. Ακόμα, το παλιό κερί μπορεί να είναι πιο σκούρο από το πολύ κάπνισμα, με αποτέλεσμα το μέλι που παράγεται να μην έχει τόσο ευχάριστο άρωμα ή γεύση όσο το μέλι που προέρχεται από ένα λευκό κερί.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα τελάρα προέρχονται από άλλο μελισσοκόμο (στην περίπτωση που ένας μελισσοκόμος συνηθίζει να αγοράζει μελίσσια) τότε πρέπει τα κεριά αυτά να λιώνουν αμέσως, καθώς μπορεί σε αυτά να υπάρχουν υπολείμματα απαγορευμένων ουσιών και φαρμάκων, οι οποίες φυσικά θα περάσουν και στο μέλι.


Πλέον τα πράγματα είναι εύκολα για τον κάθε μελισσοκόμο, καθώς υπάρχουν ιδιώτες που αναλαμβάνουν να λιώσουν τα παλιά κεριά, να καθαρίσουν τα τελάρα και να του επιστρέψουν αποστειρωμένα τελάρα και κεριά. Μπορεί σε μερικούς (κυρίως παλιούς) μελισσοκόμους αυτή η πρακτική να φαίνεται άσκοπο έξοδο, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο με τις τόσες μελέτες που έχουν γίνει πως το όφελος στην ποιότητα, αλλά ακόμα και στην ποσότητα είναι τέτοιο, ώστε να καθίσταται απαγορευτική κάθε άλλη μελισσοκομική πρακτική.

Ουσιαστικά δηλαδή, τα ένα-δύο τελάρα παραπάνω γόνο δεν έχουν καμία αξία, αν το μέλι είναι κατώτερης ποιότητας και οι μέλισσες είναι μικρότερες ή ακόμα και άρρωστες.

Πηγές:
Α.Π.Θ. - Εξάσκηση της Μελισσοκομίας με τις Αρχές της Βιολογικής Γεωργίας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Οργάνωση Μελισσοκομικής Εκμετάλλευσης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Μελισσοκομικοί Χειρισμοί για την Πρόληψη Εχθρών και Ασθενειών

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas