Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΘΑΡΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ-ΛΟΣΙΟΝ-ΜΠΛΕ (ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ)



Στο φαρμακείο πολλές φορές μας ζητάτε “καθαρό οινόπνευμα” είτε για χρήση ως αντισηπτικό σε τραύματα, είτε για κάποια παρασκευή ποτού ή ακόμα και για τον υπολογιστή σας. Και άλλες φορές μας ενημερώνετε ότι χρησιμοποιείτε “μπλε οινόπνευμα” για αντισηψία. Αλλά ποιες είναι οι διαφορές τους και οι χρήσεις τους;

Καθαρό οινόπνευμα (πόσιμο) 95'

Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται στην ποτοποιία και στην ιατρική (νοσοκομεία, φαρμακεία). Η αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, την παρασκευή και την επεξεργασία των αλκοολούχων ποτών (αιθυλική αλκοόλη ποτοποιίας) είναι αποκλειστικά και μόνον η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Για την παραγωγή, την παρασκευή και την επεξεργασία των αλκοολούχων ποτών, δεν επιτρέπεται η χρήση αιθυλικής αλκοόλης που να έχει παραχθεί, είτε από προϊόντα ή παραπροϊόντα κυτταρίνης και ξύλου, είτε συνθετικά. με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι 96'  (96% V/V.) ( κατά νόμο ο ελάχιστος κατ ’ όγκο αλκοολικός τίτλος ) και στην ποτοποιία λέγεται ένυδρη (Ε.Α.) γιατί περιέχει 4% νερό. Διατίθεται στη λιανική, από ποτοποιούς και όχι ποτοπώλες και  φαρμακεία. Φορολογείται ισχυρώς, η διακίνησή της ελέγχεται πλήρως και εξονυχιστικά. Γι' αυτό και είναι πολύ ακριβή.
Η χρήση του είναι μόνο για την παρασκευή ποτών και φαρμάκων.

Οινόπνευμα 95' Μετουσιωμένο (η αλλιώς λοσιόν οινοπνεύματος 95')

Είναι το οινόπνευμα 95', συνήθως αιθυλική αλκοόλη αν και στο εξωτερικό συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την ισοπροπυλική αλκοόλη (ισοπροπανόλη). Οι 95' αποτελούν την μέγιστη καθαρότητα που είναι εφικτό να επιτευχθεί με βιομηχανικές μεθόδους, η απόλυτη αλκοόλη των 100' επιτυγχάνεται μόνο με εργαστηριακές μεθόδους. Στο οποίο έχουν προστεθεί αρωματικές ουσίες ή έκδοχα όπως γλυκερίνη και προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για εντριβή στο δέρμα. Προσφέρουν ευχάριστο άρωμα και προκαλούν μικρότερη ξηρασία στο δέρμα. Τα πρόσθετα καθιστούν το μετουσιωμένο οινόπνευμα ακατάλληλο για κατανάλωση και για αυτό το λόγο η τιμή του είναι φθηνή.
Η κύρια χρήση του είναι για εντριβές, ως διαλύτης για διάφορες οικιακές εργασίες όπως αφαίρεση λεκέδων ή συναρμολόγηση υπολογιστών.
Συχνά μας ζητάτε το καθαρό 95' οινόπνευμα ως “καλύτερο” για αντισηψία, αλλά στην πραγματικότητα κάνει χειρότερη δουλειά από το φαρμακευτικό οινόπνευμα 70'.

Φαρμακευτικό οινόπνευμα

Είναι το οινόπνευμα 70-75'. Εντάσσεται στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη ή ισοπραπονόλη  και ορισμένα έκδοχα που κάνουν πικρή την γεύση του ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή ποτών.
Χρησιμοποιείται για την αντισηψία δέρματος και αντικειμένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων για το φαρμακείο αλλά και για εντριβή με ίδια αποτελέσματα όπως το καθαρό οινόπνευμα 95'.

Φαρμακευτική αλκοολούχος λοσιόν

Είναι μετουσιωμένο οινόπνευμα 70' στο οποίο έχουν προστεθεί αρωματικές ουσίες ή έκδοχα όπως γλυκερίνη και προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για εντριβή στο δέρμα. Προσφέρουν ευχάριστο άρωμα και προκαλούν μικρότερη ξηρασία στο δέρμα, καθώς και αντισηψία
Έχει ίδια χρήση με το φαρμακευτικό οινόπνευμα

Φωτιστικό/Μπλε οινόπνευμα

Είναι μετουσιωμένο οινόπνευμα από 70 έως 93’, δηλαδή συνήθως αιθυλική αλκοόλη στην οποία έχουν προστεθεί ορισμένα έκδοχα όπως τερεβινθέλαιο, (νέφτι) και χρώμα.
Χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις, όπως διαλύτης για οικιακές εργασίες ή επιταχυντικό καύσης,
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντισηψία αντικειμένων, αλλά αντενδεικνύεται η χρήση του για αντισηψία δέρματος λόγω αυξημένης πιθανότητας αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας των εκδόχων.

Άρα τι να χρησιμοποιώ;

 
Ανάλογα με την χρήση :
1. Για αντισηψία δέρματος: αποκλειστικά φαρμακευτικό οινόπνευμα ή φαρμακευτική λοσιόν.
2. Για εντριβές: είτε φαρμακευτικό οινόπνευμα, είτε αλκοολούχες λοσιόν.
3. Για αφαίρεση λεκέδων, εργασίες στον υπολογιστή: μετουσιωμένο οινόπνευμα 95’.
4. Οικιακές εργασίες όπως διαλύτη για χρώματα, απολύμανση μεγάλων επιφανειών και παρόμοια: είτε φωτιστικό, είτε φαρμακευτικό οινόπνευμα.
5. Για παρασκευή ποτών: καθαρό οινόπνευμα 95'
6. Για επιταχυντή καύσης: ποτέ οινόπνευμα για αποφυγή ατυχημάτων, καλύτερες είναι οι έτοιμες μπάρες επιταχυντικού στο εμπόριο

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas