Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

 

Οι περισσότεροι από εμάς που αγαπάμε με τα φυτά, γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας για την δημιουργία ενός καλού και παραγωγικού κήπου. Η μέλισσα εκτός από το πολύτιμο μέλι που μας δίνει, έχει βασικό ρόλο στην παραγωγή της τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βοηθά στην επικονίαση των φυτών. Η επικονίαση συμβαίνει όταν μεταφέρεται γύρη από ένα λουλούδι σε ένα άλλο λουλούδι του ίδιου είδους και έχει σαν αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συλλέγει γύρη από τα λουλούδια που επισκέπτεται, και τη μεταφέρει σε άλλα λουλούδια συμβάλλοντας στην γονιμοποίηση των ανθέων, την παραγωγή μεγάλων καρπών, καλής ποιότητας, και με αρκετούς σπόρους για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά. 

 

 

1. Πώς προσελκύουμε τις μέλισσες στον κήπο μας; 

Μπορούμε να προσελκύσουμε τις μέλισσες, διαμορφώνοντας ένα κήπο με ποικιλία λουλουδιών που ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Οι μέλισσες δραστηριοποιούνται όλη αυτή την περίοδο συλλέγοντας γύρη και νέκταρ από τα φυτά όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 10°C ως 38°C. Κατά τον σχεδιασμό του κήπου, επιλέγουμε φυτά με διαφορετικά ύψη, διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών, συμπεριλαμβάνοντας στην φύτευση μας φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλά ανθόφυτα, καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα. Προτιμούμε φυτά με μονά λουλούδια, δηλαδή με μία μονη σειρά πετάλων, καθώς διαθέτουν περισσότερη γύρη και νέκταρ σε σχέση με τα διπλά λουλούδια, ενώ παράλληλα είναι πιο εύκολο για τις μέλισσες να εισέρχονται στο άνθος τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μέλισσες έλκονται περισσότερο από λουλούδια που διαθέτουν μπλε, κίτρινο και βαθύ κόκκινο χρώμα. 

2. Ποια φυτά φέρνουν μέλισσες στον κήπο μας; 

Υπάρχουν πολλά φυτά που τα λουλούδια τους προσελκύουν τις μέλισσες και βοηθούν στην καλή παραγωγή φρούτων και λαχανικών από τα φυτά του κήπου μας. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε φυτά εδαφοκάλυψης όπως η οινοθήρα και το άλυσσο, καθώς και ετήσια χαμηλά ανθόφυτα με υπέροχα λουλούδια όπως ο κατηφές, η καλεντούλα και η ζίνια. Ακόμη και βολβώδη φυτά όπως ο κρόκος με το πολύτιμο λουλούδι του μπορούν να φέρουν τις μέλισσες στον κήπο μας. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε και ψηλότερα φυτά, γι’ αυτό προτιμούμε να φυτέψουμε πολυετείς καλλωπιστικούς θάμνους, ειδικά στις άκρες του κήπου μας, όπως το ροδόδεντρο, ο καλλιστήμονας και η τριανταφυλλιά, ενώ αν έχουμε κάποιο φράκτη στον κήπο μας μπορούμε να φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά όπως το αγιόκλημα που λατρεύουν οι μέλισσες. Τα αρωματικά φυτά προσελκύουν έντονα τις μέλισσες και ιδιαίτερα η μέντα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο και η δάφνη, γι’ αυτό φροντίζουμε να διατηρούμε κι ένα μικρό βοτανόκηπο στον κήπο μας.

 Το δεντρολίβανο προσελκύει μέλισσες στον κήπο μας 

Κι ένα μυστικό για τις μέλισσες στον κήπο 

Είναι σημαντικό να καλλιεργούμε τον κήπο μας με οικολογικό τρόπο, καθώς πολλά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε ακόμα και βιολογικά είναι τοξικά για τις μέλισσες. Επιλέγουμε εκλεκτικά εντομοκτόνα και μεθόδους αντιμετώπισης που δεν δημιουργούν προβλήματα στις μέλισσες όπως ο βάκιλος Θουριγγίας , ο καολίνης και οι παγίδες φερομόνης. Ακόμα κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εντομοκτόνα, αποφεύγουμε να ψεκάζουμε όταν είναι ανοικτά τα λουλoύδια των φυτών ή όταν υπάρχει έντονη παρουσία μελισσών. - 

Πηγή

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas