Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού ο μήνας της αρχής των διακοπών μας.
Έχουμε κάνει κάποιους τρύγους ήδη ενώ άλλοι ετοιμάζονται αυτόν τον μήνα να τρυγήσουν.
Τον Ιούλιο πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας από τον Έλατο στον κάμπο.
Αυτό πρέπει να το κάνουμε για δυο λόγους.
Πρώτον γιατί στο βουνό τόσο καιρό δεν υπήρχαν αρκετές γύρες και οι βασίλισσες περιόρισαν τις γέννες τους με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πληθυσμοί, και δεύτερον γιατί η παρατεταμένη παραμονή τους στον Έλατο προκαλεί μελανίαση στις μέλισσες.

Έτσι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε τα μελίσσια μας στον κάμπο, σε μέρη με καλαμπόκι, με τριφύλλι, με βαμβάκι, λυγαριά κι άλλα διάφορα αγκάθια που ανθίζουν την εποχή αυτή.

Το καλαμπόκι έχει πλούσια γύρη σε ψευδάργυρο και είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και την υγεία του μελισσιού μας, η ποσότητα της γύρης που παράγει ένα στρέμμα καλαμποκιού αγγίζει τα 50 κιλά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Άρα έστω κι ένα μικρό χωραφάκι με καλαμπόκι είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την γύρη που χρειάζονται τα κορίτσια μας.

Εδώ να εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ πως όταν λέω 50 κιλά γύρη το στρέμμα δεν εννοώ ότι τα μελίσσια θα μαζέψουν από 10 στρέμματα καλαμποκιού 500 κιλά γύρη.



Για τον μήνα Ιούλιο οι κυριότερες επίσης ενέργειες που πρέπει να προσέξουμε ως μελισσοκόμοι είναι:


1. Να υπάρχει καλή και παρατεταμένη μελιτοφορία που θα εξασφαλίζει στα μελίσσια νέκταρ ή μελίτωμα και γύρη. Όταν δεν υπάρχει μέλι ή γύρη διαθέσιμη μέσα στην κυψέλη τα μελίσσια κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τροφοδοτήσουμε τις μέλισσες και αυτοί είναι κρυσταλλική ζάχαρη, σιρόπι, ζαχαροζύμαρο, μέλι, γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

2. Να υπάρχει καθαρό νερό ή να τοποθετείται ποτίστρα.

3. Η είσοδος της κυψέλης να είναι καθαρή από χόρτα. Τοποθέτηση πόρτας τρακτερωτής για τις σφήκες και πεταλούδες.

4. Προσοχή και στο καπνιστήρι, για κίνδυνο πυρκαγιάς.

5. Αυτή την περίοδο χρειάζεται προσοχή για τις λεηλασίες, όπου τα δυνατά μελίσσια προσπαθούν να πάρουν το μέλι από τα αδύνατα. Επομένως οι μελισσοκομικές επεμβάσεις πρέπει να είναι σύντομες και τελείως απαραίτητες και η τροφοδότηση να γίνεται τις απογευματινές - βραδινές ώρες και να περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης των αδύνατων μελισσιών.


Αν τύχει και εκδηλωθεί λεηλασία στο μελισσοκομείο μας τότε:
α) Με ένα παλιό σεντόνι σκεπάζουμε τις εκτεθειμένες κηρήθρες.
β) Καπνίζουμε όλα τα μελίσσια.
γ) Τοποθετούμε τις χειμωνιάτικες πόρτες σε όλες τις κυψέλες ή σε όσες προλάβουμε.
δ) Ρίχνουμε κλαδιά μπροστά στις πόρτες των υπολοίπων.
ε) Με νερό καταβρέχουμε τις εισόδους ρίχνοντας και μέσα από τα παράθυρα των καπακιών. Αυτό το "τρικ" με το νερό "φρενάρει" την ορμή της λεηλασίας και ηρεμεί τα μελίσσια.

6. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πρέπει να εξασφαλίσουμε προστασία των σμηνών από τον καύσωνα. Αυτό το κάνουμε προετοιμάζοντας το μελισσοκομείο μας με τα παρακάτω:

α) να καλύπτονται τα καπάκια με φελιζόλ, ξύλο, κλαδιά ή να είναι κάτω από δέντρα για σκιά.

β) ανοιχτές οι είσοδοι των κυψελών σε όλο τους το μήκος.

7. Οι κυριότερες ανθοφορίες κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο είναι:

1. Ορεινά μέρη - Τα βουνά διατηρούν έντονη βλάστηση και συντηρούν τα μελίσσια για ανθοφορίες βαμβακιού, όψιμου θυμαριού και πρώιμου πεύκου.
2. Πευκοδάση
3. Κάμπος - Ο πολύκομπος, ευκάλυπτος όψιμος, λυγαριά, βάτος, κάππαρη, βελανιδιές, γλυκάνισος, τριφύλλι, είναι από τα φυτά που μας βοηθάνε πολλή αυτή την δύσκολη περίοδο.

Τον Αύγουστο επίσης στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ξεκινά την ανθοφορία το φθινοπωρινό ρείκι, για να πετύχει όμως απαιτούνται καλοκαιρινές βροχές, που γενικώς σπανίζουν.

8. Ασθένειες του καλοκαιριού - Την περίοδο του καλοκαιριού αποφεύγουμε την θεραπεία, για λόγους προστασίας του μελιού από τα κατάλοιπα των χημικών σκευασμάτων.

 




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas