Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ


Μελετήθηκαν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και παρακάτω θα αναλύσουμε πώς φαίνεται να κυλά ο Μάρτιος στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.
Σας υπενθυμίζω ότι πέραν των 7 ημερών πρόγνωση ΔΕΝ υφίσταται. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ βασισμένη σε δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ.

Πριν ξεκινήσουμε την εκτίμησή μας για τον Μάρτιο, αξίζει να αναφερθούμε στην μεγάλη επιτυχία για ακόμη μια φορά της μακροπρόθεσμη μας για τον Φεβρουάριο με επιτυχία τουλάχιστον 95%. Πιο συγκεκριμένα σε Ευρωπαικό επίπεδο αναμέναμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ρωσία πράγμα που ακριβώς έγινε με θερμοκρασίες ρεκόρ (τουλάχιστον 10 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά) που σημειώθηκαν στην Μόσχα που διάγει τον πιο θερμό χειμώνα των τελευταίων 140 ετών. Απο πλευράς βροχών ανεμέναμε πολλές βροχές στις Σκανδιναβικές χώρες και λιγότερες έως κάτω απο τα κανονικά σε χώρες της Μεσογείου όπως επίσης έγινε ακριβώς.

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι αναμένουμε να συμβεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα τον φετινό Μάρτιο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ- ΕΥΡΩΠΗ

Και αυτό το μήνα το σύνολο της Ευρώπης θα έχει θερμοκρασίες πάνω απο το μέσο όρο του μήνα. Πιο συγκεκριμένα οι χώρες που θα έχουν θερμοκρασίες πάνω απο τα κλιματικά δεδομένα κατα 1-1,5 βαθμό είναι: Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Δανία, Τσεχία, Νορβηγία, Πολωνία. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον 3-4 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά θα σημειωθούν στις εξής χώρες: Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία. Χαμηλότερες θερμοκρασίες κατα 0,5-1 βαθμό αναμένονται για την Τουρκία και τις χώρες τις Μέσης Ανατολής. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που δεν αναφέρονται η θερμοκρασία θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας στο σύνολο του μήνα θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα ίσως λίγο πάνω απο τα κανονικά επιπέδα στην βόρεια χώρα κατα 0,5 βαθμούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ




ΥΕΤΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

Εναλλαγές βαρομετρικών συστημάτων πότε στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη και πότε στην νότια που θα δίνουν αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και πεδινά τμήματα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα τα βαρομετρικά χαμηλά θα επικεντρωθούν στην βόρεια Ευρώπη δηλαδή σε Αγγλία, Ιρλανδία, Ισλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες δίνοντας πολλές βροχές και χιονοπτώσεις σ’αυτές τις χώρες, βέβαια στις αρχές του μήνα ένα σύστημα στην κεντρική Μεσόγειο θα δώσει βροχές σε Ιταλία και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά που πιθανόν να κινηθεί μετα τις 3 του μήνα προς την Ελλάδα. Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα φαίνεται να αναπτύσσεται ο αζόρικος αντικυκλώνας στον Ατλαντικό με αποτέλεσμα βαρομετρικά χαμηλά να δημιουργούνται στην Μεσόγειο και στις ακτές της βόρειας Αφρικής δίνοντας αρκετές βροχές στις Μεσογειακές χώρες. Τέλος το τρίτο δεκαήμερο του μήνα πιθανή ανάπτυξη Σκανδιναβικού αντικυκλώνα θα έχει ώς αποτέλεσμα τον καλό καιρό στην βόρεια Ευρώπη, ενώ αντίθετα στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα επικρατεί μεσημβρινή κυκλοφορία με αποτέλεσμα τις αρκετές βροχές και τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά τμήματα ίσως και πιο χαμηλά στα βόρεια Βαλκάνια.

ΥΕΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Ένας ενδιαφέρον μήνας αναμένεται ο Μάρτιος υετικά για την χώρα μας με αρκετά βροχοφόρα συστήματα στο σύνολο του μήνα που θα δώσουν πολλές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, εμπλουτίζοντας επιτέλους την διψασμένη γή ενός άνομβρου χειμώνα.

Πιό αναλυτικά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και συγκεκριμένα 3-5 του μήνα και 7-9 αναμένονται βαρομετρικά χαμηλά που θα μας επηρεάσουν απο τα δυτικά με αρκετές βροχές και πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ένα μικρό διάλειμμα πιθανόν με βελτιωμένο καιρο 10-13 και εκ νέου βαρομετρικά χαμηλά με βροχές απο τις 14 του μήνα έως και το τέλος του μήνα κατα διαστήματα με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα βελτιωμένου καιρού. Αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα 20-25 του μήνα πιθανή ψυχρή εισβολή απο τα βορειοανατολικά της Ευρώπης  φαίνεται να ρίχνει αισθητά την θερμοκρασία σε χειμωνιάτικα επίπεδα και με τον συνδιασμό βαρομετρικών χαμηλών που θα υπάρχουν εκείνο το διάστημα στην Μεσόγειο θα έχει ώς αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις εκτός απο τα ορεινά να σημειωθούν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα στην βόρεια και πιθανόν στην κεντρική Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas