Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΙΜΒΕΡΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ: ΟΦΕΛΟΥΝ Η' ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ;


Τελικά, σε τι ωφελούν οι ιμβερτοποιημένες μελισσοτροφές; Είναι όλες ίδιες; Μήπως είναι κάποιες επιζήμιες για τις μέλισσες και τους μελισσοκομικούς χειρισμούς; Και σε σχέχη με το απλό σιρόπι ζάχαρης, πιο είναι καλύτερο; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο μελισσοκομικό αυτό άρθρο!
 
Οι μελισσοτροφές τα τελευταία χρόνια οι μελισσοτροφές έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Πολλοί είναι οι παραγωγοί μελισσοτροφών, από εταιρείες μέχρι και απλούς μελισσοκόμους, όλοι φτιάχνουν μελισσοτροφές. Οι συνταγές είναι πολλές και διαφορετικές. Σαν βάση μπορεί να έχουν τη ζάχαρη ή την ισογλυκόζη, και από εκεί και πέρα, η φαντασία οργιάζει: λεμόνι, ξινό, αλάτι, ιμβερτοποιημένα ζάκχαρα, βιταμίνες, ενισχυτικά ωοτοκίας και πολλά άλλα. Έχει επικρατήσει μάλιστα, ότι η ιμβερτοποίηση κάνει καλό στις μέλισσες, είναι εύκολη να γίνει από τον καθένα, και δεν επιβαρύνει το μέλι. Και όλες αυτές οι απόψεις, που ενισχύονται από καταστήματα μελισσοκομικών και κατασκευαστές μελισσοτροφών, δεν επιβεβαιώνονται από τις επιστημονικές μελέτες στο σύνολό τους, αφού άλλες εξυμνούν και άλλες όχι τις εν λόγω μελισσοτροφές: κοινώς … μπερδευτήκαμε!

         Διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι: μία παγκόσμια μελισσοκομική πρακτική

Μία έρευνα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Απιμόντια στο Κίεβο, έρχεται να φωτίσει τις γνώσεις μας και να απομυθοποιήσει τις ιμβερτοποιημένες μελισσοτροφές. Όχι όλες, αλλά περισσότερο αυτές που φτιάχνονται χωρίς σωστά υλικά ιμβερτοποίησης, αυτοσχέδια και χωρίς συνταγή.

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Οι τέσσερις Κροάτες κτηνίατροι (Mirjanic et al) έκαναν πειράματα με μελισσοτροφές και την επίδρασή τους στην υγεία των μελισσών, και ιδιαίτερα στο πεπτικό τους σύστημα. Χρησιμοποίησαν τροφή με μέλι Ακακίας, τροφή μόνο με σάχαρη, ιμβερτοποιημένη τροφή (με οξέα) και ιμβερτοποιημένη τροφή (με ένζυμα), και τροφές με μαγιά μπύρας.

                  
Η απλή ζάχαρη (σε σιρόπι ή βανίλια) είναι και η καλύτερη

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι καλύτερες τροφές αποδείχθηκαν κατά σειρά το μέλι, το απλό σιρόπι ζάχαρης και το ιμβερτοποιημένο με ένζυμα σιρόπι. 
Αντίθετα, την χειρότερη επίδραση στο πεπτικό τους σύστημα είχαν οι μέλισσες αυτές στις οποίες χορηγήθηκε ιμβερτοποιημένη με οξέα μελισσοτροφή. Αυτές οι μέλισσες παρουσίασαν και μικρότερο χρόνο ζωής. Η σύσταση που δίνεται από τους ερευνητές είναι αυτές οι τροφές να μη δίνονται στις μέλισες, ειδικότερα σε περιόδους όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη φυσική γύρη στα άνθη.
Τα συμπεράσματα είναι αρκετά, και εξίσου σημαντικά:

Η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες είναι ΤΟ ΜΕΛΙ. Αφήστε όσα περισσότερα πλαίσια με μέλι στα μελίσσια σας και θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία και την απόδοσή τους.
Αν πρέπει για διάφορους λόγους (πρόωρη ανάπτυξη, βασιλοτροφία, κτλ) να ταΐσετε, κάντε το με σιρόπι ζάχαρης ή απλή βανίλια από κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι ότι πιο κοντινό στο φυσικό νέκταρ.
Αν θέλετε να ταΐσετε με ιμβερτοποιημένο προϊόν, προτιμήστε τα προϊόντα που παράγονται με αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και ενζυματική ιμβερτοποίηση, όπως το FONDA BEE.
Δεν συνιστούμε να πειραματιστείτε φτιάχνοντας μόνοι σας μελισσοτροφή, με οξέα για ιμβερτοποίηση. Τα προϊόντα αυτά, μπορεί να είναι αφομοιώσιμα από τις μέλισσες, όμως μικραίνουν τη διάρκεια ζωής τους και καταστρέφουν το επιθύλιο του εντέρου τους, με δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία τους.
Επίσης, δεν συνίστανται τροφές με βιταμίνες, αμινοξέα και άλλα συστατικά αμφιβόλου προέλευσης και αποτελέσματος, που περισσότερο αποτελούν ως διαφημιστικό δόλωμα.
Μπορεί να να διαβάσετε την έρευνα στα αγγλικά ΕΔΩ

Φυσικά, παρόμοιες συστάσεις δίνουν και οι Έλληνες επιστήμονες, όπως το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του ΑΠΘ, που αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του (Ενότητα Ερωτήσεις-Χειρισμοί)

Τα ιμβερτοποιημένα ζάχαρα πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν αυξάνουν την παραγωγή του μελιού, δεν είναι καλύτερα από το μέλι ως τροφή και σίγουρα ανιχνεύονται εάν δοθούν την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν μέλι που θα τρυγηθεί. (…)
Σε διάφορες δοκιμές από συνταγές που κυκλοφορούν μεταξύ των μελισσοκόμων για ιμβερτοποίηση του ζαχαρόνερου με μέσα οξίνισης (χυμός λεμόνι, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ κ.α.) ο βαθμός επιτυχίας ήταν πάντοτε μικρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμενε η σακχαρόζη σε ποσοστό πάνω από 62%. Παράλληλα παράγεται ως παραπροϊόν της ιμβερτοποίησης η ουσία HMF η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 80 mg/Kg.(…)

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas