Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Hopi Ear Candles – Ειδικά κεριά για υγιή αυτιά (και όχι μόνο)


Μια εναλλακτική θεραπεία για την περιοχή των αυτιών και κατ’ επέκταση για πιο ελεύθερη αναπνοή από τη μύτη, βελτίωση της όσφρησης και μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξασκείται για γενεές από τις φυλές των Ινδιάνων Χόπι της Αμερικής. Η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι Hopi Ear Candles, λόγω της καταγωγής τους από την ινδιάνικη φυλή. Κεριά φτιαγμένα από κερί μέλισσας τοποθετούνται στα αυτιά, δίνοντας μια ευχάριστη ζεστασιά και μια αίσθηση εξισορρόπησης της πίεσης στην περιοχή του αυτιού, του μετώπου και των παραρρήνιων κοιλοτήτων.
Πρόκειται για μια βαθιά χαλαρωτική παραδοσιακή θεραπεία. Αρχαίοι πάπυροι από την Ανατολή μαρτυρούν τη διαδικασία της χρήσης κεριού για τα αυτιά. Πιστεύεται ότι αυτή η τεχνική με τα κεριά χρησιμοποιούταν και από τους αρχαίους Έλληνες για καθαρισμό, θεραπεία και πνευματική γαλήνη. Αυτή η τέχνη πιθανόν να αναπτύχθηκε με την εξημέρωση της μέλισσας και την παραγωγή μελιού.

Το κερί της μέλισσας είναι το βασικό συστατικό για την κατασκευή αυτών των κυλίνδρων. Τα κεριά μοιάζουν με μακρόστενα χωνιά φτιαγμένα από βαμβακερό ύφασμα, τα οποία στερεοποιούνται αφού εμποτιστούν ενίοτε με ένα μείγμα μελιού και αιθέριων ελαίων. Τέτοια κεριά έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από σαμάνους θεραπευτές και συνδυάζουν τη σύσταση της κατασκευής τους με την εξαγνιστική ιδιότητα της φωτιάς.
Κατά τη διαδικασία του ανάματος του κεριού, όλες οι ακαθαρσίες και οι τοξίνες ωθούνται προς τα έξω, γίνεται η καύση τους και διαφεύγουν με τη μορφή καπνού. Τα κεριά σήμερα εξακολουθούν να φτιάχνονται από κερί μέλισσας και με ίνες από βαμβάκι μήκους 22 εκ. και 30 εκ.
Το κερί, αφού ανάψει, προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης, ανακούφισης και μια αίσθηση εξισορρόπησης της πίεσης στην περιοχή των αυτιών και του κεφαλιού. Με το πέρας της διαδικασίας δημιουργείται μια πιο ελεύθερη αναπνοή από τη μύτη και βελτιώνεται η αίσθηση της όσφρησης. Εξάλλου, η περιοχή των αυτιών συνδέεται με τη ρινική κοιλότητα, αλλά και με την περιοχή του κεφαλιού. Η χρήση των κεριών Hopi, όμως, απαιτεί προσοχή, ειδικά από άτομα που μπορεί να πάσχουν από χρόνιες ή οξείες ασθένειες. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους από άτομα που έχουν υποστεί διάτρηση τυμπάνου ή έχουν υποβληθεί σε εμφύτευση σωληναρίου του μέσου ωτός και σε όλους όσους έχουν φλεγμονές στο αυτί ή δερματικές ασθένειες στην περιοχή των αυτιών και στους ακουστικούς πόρους. Πολύ σπάνια αναφέρθηκαν αλλεργικές αντιδράσεις στο υλικό των κεριών. Η χρήση τους είναι απλή και ασφαλής αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεις.
Για τη χρήση των κεριών απαιτούνται τουλάχιστον δύο άτομα, ο ένας πρέπει να είναι ξαπλωμένος και ο άλλος να κρατάει με προσοχή εντελώς κάθετα το κερί για να μη στάξει και για αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς. Στην αρχή, φροντίστε να μην φυσάει ρεύμα μέσα στο χώρο. Η φλόγα πρέπει να καίει ήρεμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σκεπαστείτε με κάποιο κάλυμμα, ώστε να είστε ζεστοί. Το καλύτερο είναι να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο πλευρό σας. Το κεφάλι σας θα πρέπει να είναι στηριγμένο σε κάποιο μαξιλάρι και ο ακουστικός πόρος να έχει κατακόρυφη κατεύθυνση προς τα επάνω. Για να προφυλάξτε τα μαλλιά σας και τα ρούχα σας, ο/η σύντροφός σας μπορεί να σκεπάσει προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο με μια πετσέτα. Αν έχετε μακριά μαλλιά θα πρέπει να τα δέσετε για να τα προφυλάξτε και να βάλετε κάποιο προστατευτικό ύφασμα γύρω από το κεφάλι και τον ώμο. Κοντά από το κερί που θα είναι αναμμένο τοποθετείστε ένα σκεύος με νερό, για τα αναμμένα υπολείμματα του κεριού και για να το σβήσετε στο τέλος.

 Αφού τελειώσει η προετοιμασία ο/η σύντροφός σας κάθεται αναπαυτικά κοντά σας. Ανάβει ένα κερί αυτιών και την τοποθετεί με την πλευρά που δεν έχει τη φλόγα κατακόρυφα στον εξωτερικό σας ακουστικό πόρο. Αυτό γίνεται με ελαφριές στριφτές κινήσεις και απαλή πίεση, μέχρις ότου το κερί να επικάθεται σταθερά. Το κερί αυτιών έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση, όταν μπορείτε να ακούτε το ευχάριστο τρίξιμο της φλόγας. Καθ όλη τη διάρκεια της χρήσης, ο σύντροφός σας πρέπει να κρατάει σταθερά το κερί αυτιών. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν μαλλιά κοντά στη φλόγα. Μπορείτε να περάσετε το κερί μέσα από ένα τρυπημένο πιάτο μίας χρήσης, για περισσότερη ασφάλεια. Το κερί δεν σβήνει ποτέ από μόνο του. Το αργότερο όταν το κερί αυτιών έχει υπόλοιπο μέχρι το αυτί 5-6 εκατοστά, θα πρέπει να αφαιρέσετε το υπόλοιπο και να το σβήσετε σε νερό.
Πρέπει να περιποιείστε κατά βάση πάντοτε και τα δυο αυτιά το ένα μετά το άλλο, το καθένα με ένα κερί αυτιών. Ο σύντροφός σας στο τέλος μπορεί να αφαιρέσει προσεκτικά τα τυχόν υπολείμματα συμπυκνώματος, που πιθανώς έχουν κολλήσει στις τρίχες του αυτιού. Η ξεκούραση 15-30 λεπτών μετά το τέλος στηρίζει εξαιρετικά θετικά τη συνολική εμπειρία. Μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια της απαλής χαλαρωτικής μουσικής και σ’ αυτή τη φάση, καθώς και το άρωμα ωραίων αποσταγμάτων.
Τα αυτιά μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ευαίσθητα και καλό θα είναι μα μην εκτεθούν σε κρύο αέρα για 2 ώρες. Συνίσταται επίσης και να αποφευχθούν βουτιές και νερό εντός των αυτιών για 24 ώρες.
Τα κεριά αυτιών είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μια απλή, πρακτική και φυσική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη λύση διάφορων προβλημάτων. Τα κεριά Hopi βοηθούν στο καθάρισμα των συμπιεσμένων «κεριών» στα αυτιά, την αποβολή, με τη βοήθεια του ζεστού αέρα, των ακαθαρσιών και τοξινών, ακόμα και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμούν τη χρόνια ιγμορίτιδα, βελτιώνουν τις αισθήσεις της ακοής, της όσφρησης και της γεύσης, ανακουφίζουν από τους πόνους των αυτιών, αποκαθιστούν την πίεση στα αυτιά (ειδικά για πιλότους, δύτες, κολυμβητές κτλ), καταπολεμούν τα διάφορα «σφυρίγματα» και «κουδουνίσματα» που νιώθουμε στα αυτιά.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΕΡΙΑ HOPI
 Θα χρειασθείτε:

•        Ύφασμα μουσελίνα – 100% βαμβάκι, λεπτό, αλεύκαστο & ακατέργαστο
•        Μελισσοκέρι
•        1 χονδρό λείο στρογγυλό μολύβι
•        1 μικρό κατσαρολάκι
•        1 συρματάκι 15 εκ. για γάντζο
•        Ψαλίδι
•        Εφημερίδες για καθαριότητα
Απλώνετε στο χώρο που θα εργαστείτε εφημερίδες για να μη λερώσετε. Λιώνετε το κερί στο κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Κόβεται το ύφασμα σε λωρίδες 2-2,5 εκατοστών και τα βουτάτε στο ζεστό κερί, αρκετές φορές, μέχρι να βεβαιωθείτε πως έχουν μουσκέψει εντελώς. Το μολύβι που θα χρησιμοποιήσετε για καλούπι θα πρέπει να έχετε ζεστό, ίσως κοντά στο κατσαρολάκι. Επίσης το μολύβι-καλούπι θα πρέπει να είναι λείο και οπωσδήποτε λουστραρισμένο. Θα μπορούσε αντί για μολύβι να χρησιμοποιηθεί η λαβή ενός πινέλου. Βοηθάει επίσης να είναι περασμένο το καλούπι με λίγο ελαιόλαδο.
Όταν είναι έτοιμες οι βουτηγμένες στο λιωμένο κερί λωρίδες, σηκώνουμε μία μία με ένα συρματάκι, τη στραγγίζουμε και την κρυώνουμε ελαφρά. Όταν μπορούμε να πιάσουμε το κερωμένο ύφασμα με τα χέρια, το περιτυλίγουμε στο καλούπι και όταν τελειώσουμε το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσει. Έπειτα με ελαφριά πίεση στρώνουμε εξωτερικά το κερί στον κύλινδρο που δημιουργήθηκε. Όταν κρυώσει τελείως αφαιρούμε το εσωτερικό καλούπι με ελαφριά περιστροφή και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε κι άλλα κεριά.
Τέλος κόβουμε με ένα ψαλίδι τα περισσεύματα από την χονδρή πλευρά του κυλίνδρου, ενώ από τη μυτερή κόβουμε τόσο ώστε να μείνει τρύπα 3 χιλιοστών. Καλό είναι να δοκιμάσουμε φυσώντας τον κύλινδρο με το στόμα και κλείνοντας την τρυπίτσα της άλλης άκρης με το δάχτυλο, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη στεγανότητά του.

Κάποιος μελισσοκόμος που θα πειθόταν για τη ευεργετική τους δράση και που θα αποκτούσε γενικότερα γνώση για αυτό το θέμα, θα μπορούσε άνετα να παράγει και να συμπεριλάβει στον κατάλογο προϊόντων του αυτά τα κεριά. Έτοιμα κεριά πουλάνε τα ομοιοπαθητικά φαρμακεία.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas