Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ;

Για τους φίλους που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν την ασχολία με την μελισσοκομία, θα προσπαθήσω να δείξω απλά με εικόνες, βασικά πράγματα που πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει  κάποιος μέσα σε μια κυψέλη:

- Αφού καπνίσουμε το μελίσσι και ανοίξουμε το καπάκι της κυψέλης, βλέπουμε μέσα τα τελάρα όπου πάνω είναι χτισμένες οι κερήθρες και εκεί ζει το σμήνος των μελισσών.
 
- Κάθε σμήνος έχει τις εργάτριες μέλισσες, τους κηφήνες και μία μοναδική βασίλισσα. Στην επόμενη φωτογραφία είναι μία βασίλισσα στο κέντρο και γύρω γύρω την περιτριγυρίζουν εργάτριες μέλισσες. Η διαφορά στο μέγεθος φαίνεται.Το μεγαλόσωμο έντομο με την μακρύτερη κοιλιά είναι η Βασίλισσα.





- Στην επόμενη φωτογραφία αριστερά η χοντρή μέλισσα με την στρογγυλή κοιλιά είναι κηφήνας και οι δύο μικρότερες μέλισσες δεξιά όπως κοιτάτε είναι εργάτριες μέλισσες.





- Όπως κοιτάτε την φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ εργάτριας, βασίλισσας και κηφήνα. Από αριστερά είναι μια εργάτρια μέλισσα, στη μέση η Βασίλισσα η οποία έχει μεγαλύτερο μέγεθος και δεξιά είναι ένας κηφήνας.








- Στην κερήθρα αυτή βλέπετε σφραγισμένο γόνο μελισσών στο κέντρο της κερήθρας, πάνω απ το γόνο είναι σφραγισμένο μέλι και τα πορτοκαλί που φαίνονται μέσα στα κελιά κάτω απ τον γόνο είναι γύρη.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε σφραγισμένο γόνο και τα άσπρα σκουληκάκια που είναι ανοικτός γόνος ο οποίος δεν έχει ακόμα σφραγιστεί. Το μέγεθος απ τα σκουληκάκια είναι διαφορετικό γιατί έχουν διαφορετική ηλικία.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπετε στο κάτω μέρος τα κελιά που έχουν μέσα γύρη και στο επάνω μέρος υπάρχει σγφραγισμένος γόνος





- Η παρακάτω είναι μια κερήθρα με σφραγισμένο γόνο.






- Στην επόμενη κερήθρα βλέπουμε σφραγισμένο γόνο και στη πάνω μεριά του πλαισίου φαίνεται το αποθηκευμένο και σφραγισμένο μέλι.






- Στα κελιά της κερήθρας διακρίνουμε αυγά μελισσών, τα οποία είναι σαν άσπρα ραβδάκια που τοποθετεί η βασίλισσα στο πυθμένα των κελιών.





- Στην επόμενη κερήθρα βλέπουμε γόνο - νεαρές προνύμφες μελισσών και το άσπρο υγρό που φαίνεται μέσα στα κελιά των προνυμφών είναι ο πολτός με τον οποίο ταΐζονται οι προνύμφες. Το πορτοκαλί περιεχόμενο σε κάποια κελιά είναι αποθηκευμένες γύρες.






- Ασφράγιστο μέλι αποθηκευμένο σε κελιά της κερήθρας




- Όταν το μέλι "ωριμάσει" και χάσει υγρασία οι μέλισσες το σφραγίζουν με κερί. Η επόμενη φωτογραφία είναι ένα τελάρο με σφραγισμένο μέλι.





-Σφραγισμένο μέλι στην πάνω πλευρά της κερήθρας και ασφράγιστο από κάτω....





- Κάποιες φορές μπορεί να δούμε σε μια κυψέλη Βασιλικά κελιά, που φτιάχνει το μελίσσι για να βγάλει νέα βασίλισσα. Αυτό το κάνει σε περιπτώσεις όπως όταν θέλει να πολλαπλασιαστεί (σμηνουργήσει) ή όταν θέλει να αλλάξει βασίλισσα ή όταν πεθάνει για κάποιο λόγο η βασίλισσα που έχει και μείνει ορφανό.


Σφραγισμένα βασιλικά κελιά (σαν βελανίδια) στην άκρη της κερήθρας.





Βασιλικά κελιά στο μέσον της κερήθρας.






Ασφράγιστα βασιλικά κελιά τα οποία οι εργάτριες τα ταΐζουν μόνο με βασιλικό πολτό.




- Ο σφραγισμένος γόνος που έχει κάλυμμα "φουσκωμένο", όπως φαίνεται στη δεξιά- κάτω μεριά της επόμενης κερήθρας και τα κελιά είναι λίγο μεγαλύτερα των συνηθισμένων, είναι γόνος από τον οποίο θα γεννηθούν κηφήνες.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas