Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ζάχαρη, μέλι, φρουκτόζη: Τι να προτιμήσετε?


Τελικά, τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε, ζάχαρη, μέλι ή φρουκτόζη, για να γλυκάνουμε τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες; Διαβάστε μερικες σημαντικες λεπτομέρειες, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε…

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τροφές με την ίδια σχεδόν θερμιδική αξία. Τα σημεία που διαφέρουν είναι στην θρεπτική τους αξία και την γλυκαντική τους δράση.


Ζάχαρη


Η ζάχαρη παράγεται από το φυτό «ζαχαρότευτλο». Μπορούμε να πούμε πως είναι ένα φυτικό παράγωγο που εξάγεται με ειδική επεξεργασία. Αποτελεί την πιο πρόσφορη μορφή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφάται εξαιρετικά εύκολα από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Επίσης, είναι η πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, ο οποίος, ως γνωστόν, χρησιμοποιεί ως μοναδική καύσιμη ύλη υδατάνθρακες.

Όμως οι θερμίδες που παρέχει λέγονται και κενές θερμίδες γιατί, εκτός από υδατάνθρακες δεν περιέχει το παραμικρό θρεπτικό συστατικό. Διαθέτει έναν ακόμα τύπο, τη λεγόμενη «μαύρη» ζάχαρη, η οποία διαφέρει από τη λευκή ως προς την επεξεργασία (είναι λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν), κατά τα άλλα όμως δεν έχει διαφορές (ίδια θερμιδική αξία, έλλειψη άλλων ωφέλιμων συστατικών)

Μέλι


Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει διάφορες ποικιλίες. Στις πιο γνωστές περιλαμβάνεται το μέλι ανθέων, το πευκόμελο (και γενικά το μέλι από τα διάφορα κωνοφόρα), το θυμαρίσιο μέλι κλπ. Το μέλι είναι μια τροφή πλούσια σε στοιχεία όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και άλλα. Αν και τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε μικρές ποσότητες, εντούτοις αυτό θεωρείται σημαντικό, κυρίως αν σκεφτείτε πως οι άλλες γλυκαντικές ουσίες δεν περιέχουν το παραμικρό θρεπτικό συστατικό.

Όμως το μέλι είναι μια ευπαθής τροφή (χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης ώστε να διατηρήσει ανέπαφα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά), που είναι δυνατό να νοθευτεί (με νερό, ζάχαρη, διάφορα χρωστικά και αρωματικά), και μάλιστα χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό με την πρώτη ματιά. Παρέχει το ίδιο ποσό θερμίδων και ανάλογη ανταπόκριση στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης με την ζάχαρη.

Φρουκτόζη


Η φρουκτόζη είναι φυσική ουσία που περιέχεται στα φρούτα και παράγεται με επεξεργασία από αυτά. Είναι ένας μονοσακχαρίτης, ο οποίος μετά την πέψη μετατρέπεται σε γλυκόζη στο ήπαρ. Παρουσιάζει πιο αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, συγκριτικά με την ζάχαρη και το μέλι.

Αν και έχει ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη, η φρουκτόζη έχει μεγαλύτερη γλυκαντική αξία (θεωρείται ότι είναι ως και διπλάσια από της ζάχαρης). Το πλεονέκτημά της έγκειται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Δηλαδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μισή ποσότητα συγκριτικά με εκείνη της ζάχαρης απολαμβάνοντας το ίδιο τελικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, η επιλογή εξαρτάται από εσάς. Εφόσον χρησιμοποιείτε έως 2 κουταλάκια ημερησίως (από ένα κουταλάκι σε κάθε ρόφημα), τότε δεν είναι άξιο λόγου, ακόμα και κατά την περίοδο μίας δίαιτας. Εάν επιθυμείτε η χρήση του να συμβάλλει στην θρέψη του οργανισμού σας, τότε η χρήση μελιού είναι προτιμότερη. Εάν θέλετε λιγότερες θερμίδες, επιλέξτε την φρουκτόζη αλλά μόνο εάν μειώσετε την ποσότητα που προσθέτετε στα ροφήματα σας.

Πηγή: 

1 σχόλιο :

  1. καλησπέρα
    μελι φυσικά, αλλα οχι με νοθεια, διοτι εχασα καθε εμπιστοσύνη ακομα και σε μελισσοπαραγωγους....
    χαλάν την ποιότητα του μελιου με πρόσθετα;; δεν ξερω ακριβώς τι κανουν αλλα αγοράζω πολυ μελι πάντα απο παραγωγούς που το φέρνουν στην Αθηνα, σε λαϊκές αγορές και πολλές φορές τελικα το μελι παραγωγού ειναι χειρότερο απο αυτο του σουπερ μαρκετ....
    ενδεικτικα περισι καταναλώσαμε στο σπιτι μας 30 κιλα μελι, μήπως πρέπει να γινω μελισσοπαραγωγος;; χαχα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas