Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο αρχάριος και το ξεκίνημα


Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες. Αφού αγοράσει δυο τρεις κυψέλες, θα πρέπει να έχει κατά νου μερικά πράγματα και να τα τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του. Ερευνήστε πολύ καλά κάθε πτυχή αυτής της ενασχόλησης πριν αποφασίστε να ασχοληθείτε με αυτό.
Σίγουρα, αν γνωρίσετε την μέλισσα από κοντά και ξεπεράσετε τον φόβο των τσιμπημάτων, θα σας κυριεύσει ο πυρετός της μέλισσας που λένε οι Ευρωπαίοι. Εμείς στην Ελλάδα το λέμε ο έρωτας της μέλισσας. Είναι ένα συναίσθημα που, όποιος το γνωρίζει, πολύ δύσκολα το ξεχνά και το αφήνει.
Ακόμη και αν σαν χόμπι ξεκινάτε την μελισσοκομία θα πρέπει πολλά πράγματα να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένου ότι:
Οι μέλισσες μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ατομική μας ασφάλεια και υγεία. Καλό είναι να γίνει ένα τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο.
Πολλές φορές ο ενθουσιασμός μας συνεπαίρνει και κάνουμε πράγματα που μετά λίγο καιρό μετανιώνουμε.
Ένας αρχάριος είναι αναγκαίο να συμβουλεύεται για πολλά πράγματα τόσο τα βιβλία όσο και κάποιον "φτασμένο" μελισσοκόμο.
Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας:
Η συνεργασία των δικών σας ανθρώπων είναι δεδομένη;
Υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά των μελισσοκομικών εργαλείων, πραγμάτων και υλικών που θα χρειασθείτε στο ξεκίνημα σας;
Έχετε τον χρόνο για να ασχοληθείτε και να φροντίζετε τις μέλισσες όποτε και όπως πρέπει;
Υπάρχει αποθήκη (ή χώρος) για την εγκατάσταση και αποθήκευση του μελισσοκομικού υλικού;
Υπάρχει διάθεση οχήματος μεταφοράς μελισσοκομικού υλικού από και προς το μελισσοκομείο;
και το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ όλων,
Υπάρχει όρεξη για διάβασμα; Γιατί είναι αναγκαίο, για να κρατήσετε υγιή και να αυξήσετε τα μελίσσια σας χωρίς προβλήματα.
Έρευνα αγοράς
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στην μελισσοκομία ξεκινήστε με μια έρευνα αγοράς τόσο στην τοπική κοινωνία που ζείτε όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της. Πάντα υπάρχουν λύσεις, τόσο από τις αγγελίες των μελισσοκομικών περιοδικών (Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκομικό Βήμα), όσο και από τα σχετικά με το θέμα της μελισσοκομίας site στο Ίντερνετ, για το ζωικό κεφάλαιο (τα μελισσοσμήνη) αλλά και τις κυψέλες που θέλετε να αγοράσετε.
Οι μέλισσες μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ατομική μας ασφάλεια και υγεία. Καλό είναι να γίνει ένα τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο.

Παλαιότερα ήταν εύκολο να βρεθούν τα μελισσοσμήνη. Υπήρχαν πολλά ελεύθερα στα δάση, στις παρυφές των χωριών, πιασμένα σε παλαιές αποθήκες, κουφάλες δένδρων, βράχια, κλπ. Με την εισαγωγή της νέας κυψέλης και την πανελλαδική διάδοση της γνώσης, της επιστημονικής μελισσοκομίας, υπάρχει σημαντική μείωση τους καθόσον υπάρχει συνεχείς έλεγχος, πρόληψη και καταστολή σμηνουργίας από κάθε μελισσοκόμο. Επίσης, το άκαρι Βαρρόα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην μελισσοκομία. Τα σμήνη μέσα στις κουφάλες των δένδρων και στις σχισμές των βράχων που κάποτε έβρισκε ο καθένας στα δάση μας, πλέον χάθηκαν με γρήγορους ρυθμούς από τη βαρρόα.

Ο εξοπλισμός του νέου μελισσοκόμου (χομπίστα ή μη):
  • Ένα καπνιστήρι.
  • Μια μάσκα με το ειδικό μαύρο τούλι.
  • Ένα ειδικό εργαλείο των μελισσοκόμων, το ξέστρο
  • Γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας από τα τσιμπήματα.
  • Πιθανόν και μια ολόσωμη στολή σε λευκό ή κίτρινο χρώμα για να προφυλάσσεται ολόκληρο το σώμα από τα τσιμπήματα.
  • Μία βούρτσα, ειδική για μέλισσες, με φυσική τρίχα.
Εύχομαι ολόψυχα καλή αρχή και κουράγιο σε κάθε νέο και  νέα μελισσοκόμο που θα διαβάσει αυτό το μικρό άρθρο, αλλά και καλό διάβασμα γιατί χωρίς διάβασμα, δεν πάμε την μελισσοκομία μπροστά.

Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαρ 2006 στο site melissokomos.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas