Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 32,39 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΥΨΕΛΗ



Αγωνία υπάρχει μεταξύ των πυρόπληκτων μελισσοκόμων για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ κλείδωσε το πριμ 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος για όσους μελισσοκόμους ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικών.

Αγωνία υπάρχει μεταξύ των πυρόπληκτων μελισσοκόμων για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ κλείδωσε το πριμ 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος για όσους μελισσοκόμους ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικών. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και 6 ευρώ ανά κυψέλη που θα αφορά το κόστος πιστοποίησης.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης, μελισσοκόμος από Εύβοια, «την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ όπου συζητήσαμε το θέμα της βιολογικής μελισσοκομίας. Όπως μας ανέφεραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αναμένεται να προκηρυχθεί η προκήρυξη για τη βιολογική μελισσοκομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».

Στο μεταξύ να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στους πυρόπληκτους μελισσικόμους θα χορηγηθεί αποζημίωση η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «επειδή έχω πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ ότι θα προχωρήσει στην χορήγηση αποζημιώσεων μόνο στους μελισσικόμους που είχαν δηλωμένες τις κυψέλες τους, ζητώ την παρέμβαση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για να τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν (αποζημίωση όλων των κυψελών). Είπαμε ότι θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο και στη συνέχεια θα πάνε όλοι να τα δηλώσουν. Αλλά την περίοδο των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Εύβοια το 70% των κυψελών δεν ήταν δηλωμένες».

Μέτρα για πυρόπληκτους

Το πακέτο μέτρων στήριξης μελισσοκόμων πυρόπληκτων περιοχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

1ον. Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ προχωρά, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων και εκτιμήσεων επί των ζημιών, στην άμεση -εντός των επόμενων εβδομάδων - χορήγηση αποζημίωσης των ασφαλισθέντων στον οργανισμό, η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, περιλαμβάνοντας και τα μελισσοσμήνη αυτής.

2ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς.
Ο ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών (όπου μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις κυψέλες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα), θα αποζημιώσει και τους ασφαλισθέντες μελισσοκόμους που υπέστησαν απώλεια στα μελισσοσμήνη τους (και όχι στις κυψέλες).

3ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων.

Ο ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του για τη στήριξη όσων επλήγησαν και δικαιούνται αποζημίωσης, προσαρμόζει τη διαδικασία του στις εν λόγω συνθήκες, με αποτέλεσμα και οι μετακινούμενοι -προς τις πυρόπληκτες περιοχές- μελισσοκόμοι που έχασαν τα μελίσσια τους στις πυρκαγιές να μπορούν να δηλώσουν τις απώλειές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στις πυρόπληκτες περιοχές, να υποβληθούν σε ελέγχους και να βεβαιώσουν -με σχετική τεκμηρίωση- τη μετακίνηση και τοποθέτηση στην πυρόπληκτη περιοχή.

4ον. Επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις επιτροπές κρατικής αρωγής, παρέχει επιχορήγηση που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και αφορά ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού (με εξαίρεση τις κυψέλες), όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου, και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

5ον. Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω ειδικής πρόβλεψης, ενισχύει καθοριστικά την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (Δράση 3.2) που επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, για τους πληττόμενους νομάδες-μελισσοκόμους θα επιτραπεί η ένταξη στην εν λόγω δράση των μελισσοκόμων με τουλάχιστον 30 κατεχόμενες/ασφαλισμένες κυψέλες, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ειδικά για τους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών ως προς το ύψος της ενίσχυσης.

6ον. Παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με ιδιώτες, διαμορφώνεται ένα σχήμα στήριξης των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών για τη συντήρηση του μελισσιού, μια και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη χωρίς περαιτέρω στήριξη συντήρηση της παραγωγής.

7ον. Συμβολαιακή Μελισσοκομία για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαμορφώνεται ένα σχήμα συμβολαιακής μελισσοκομίας, βάσει του οποίου το τραπεζικό ίδρυμα συνάπτει δανειακή σχέση τόσο με τους παραγωγούς, όσο και με τη μεταποιητική επιχείρηση, ώστε μέσα από τη χορήγηση «ανοικτής» πίστωσης για την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους παραγωγής να προχωρά η παραγωγική διαδικασία και ο παραγωγός να ανταποκρίνεται έναντι της συμφωνίας με την επιχείρηση.

8ον. Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους τοπικούς μελισσοκομικούς συλλόγους -και ιδιαιτέρως με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος- και την τοπική αυτοδιοίκηση, δρομολογείται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, όπου θα πραγματοποιείται αειφόρος διαχείριση και προστασία της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των μελισσιών που εγκαθίστανται στα όρια του πάρκου.

9ον. Φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.
Συγκεκριμένα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πρόγραμμα της αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων περιοχών -όπως αυτές της Β. Εύβοιας- θα συμπεριλαμβάνονται και μελισσοκομικοί θάμνοι και δένδρα που υπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους και τα οποία ενδείκνυται να φυτευτούν στα πρανή των αγροτικών-δασικών δρόμων.

10ον. Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση των δασαρχείων της Εύβοιας, οι δασικοί δρόμοι θα καταστούν πλήρως προσβάσιμοι για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι -μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση- θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν.

11ον. Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία.

Ειδικότερα, υπό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα προώθησης της νομαδικής μελισσοκομίας προς συγκεκριμένα νησιά και νησιωτικές περιοχές της χώρας, μέσω της επιδότησης της ακτοπλοϊκής μετακίνησης, για μελισσοκόμους που είτε έχουν την έδρα τους εντός των πυρόπληκτων περιοχών, είτε έχουν την έδρα τους εκτός των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά δραστηριοποιούνταν εντός.

12ον. Δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των μελισσιών με την ένταξή τους στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας, σε πυρόπληκτες περιοχές όπου καταστράφηκαν μελίσσια και για τις περιπτώσεις εκτός του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου, θα παρασχεθεί σχετική ενίσχυση σε κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους για να αποκαταστήσουν μέρος της απώλειάς τους από τις πυρκαγιές -κατόπιν πειστικής τεκμηρίωσης- με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μελισσιών τους -όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αποκατάσταση- θα παραμείνει ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο -τουλάχιστον- για την επόμενη πενταετία.

13ον. Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, αλλά και παραγωγών και ειδικών, δρομολογείται η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα - με έδρα των εργασιών της την Χαλκίδα.    
Παϊσιάδης Σταύρος


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas