Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μελισσοκομία: Στο πεύκο οι τελευταίες ελπίδες



Γράφουνοι Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Μειωμένη είναι μέχρι τώρα η παραγωγή μελιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είτε λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων, είτε λόγω ξηρασίας σε κρίσιμες περιόδους για τη βόσκηση και την παραγωγή, κάνοντας πολλούς μελισσοκόμους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο δεύτερο «βάρεμα» του πεύκου, για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Κάθε πέρσι και καλύτερα
Χειρότερη χρονιά και από την περσινή χαρακτηρίζει τη φετινή ο μελισσοκόμος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου, Θανάσης Κοπανούδης. Και δικαίως, καθώς το μέλι Θάσου υπολογίζεται στο 25% της περσινής παραγωγής, που ήταν ήδη κακή. Η ξηρασία και ο λίβας που επικρατεί από τις 10 Αυγούστου λειτουργούν καταστροφικά για την παραγωγή.

Οι μελισσοκόμοι στρέφουν τις εναπομείνασες ελπίδες την περίοδο 5-10 Σεπτέμβρη στο πεύκο, αλλά τα μελίσσια κουράστηκαν πολύ και ο στρατός τους είναι μειωμένος. «Πανελλαδικά επικρατεί αυτή η κατάσταση με το πεύκο, λόγω καιρού. Μελισσοκόμοι από τη Νότια Ελλάδα αναζητούν μια θέση στη Θάσο, αλλά τα μελίσσια μας κυριολεκτικά πεινούν, ούτε λόγος για παραγωγή», αναφέρει χαρακτηριστικά, μετρώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Μέτρια» χαρακτηρίζει τη χρονιά για τις περισσότερες ανθοφορίες ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου, αποδίδοντας στις επαναλαμβανόμενες βροχές της άνοιξης τη μείωση της παραγωγής, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν νομές που πηγαίνουν οι μελισσοκόμοι, όπως το πεύκο και το βαμβάκι.

Σημειώνει ότι ο ηλίανθος πήγε καλύτερα, αλλά η ξηροθερμική περίοδος που ακολούθησε δεν τον ευνόησε. Επιπλέον, είναι σχεδόν στα αζήτητα. Εκτιμά ότι η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη, διατηρεί όμως την αισιοδοξία του ότι το πεύκο μπορεί να δώσει μέλι, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και υποχωρήσει ο παρατεταμένος λίβας.

Θεσσαλία

Φτωχός σε γύρη ο κάμπος
Αρνητική χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά από τους Θεσσαλούς μελισσοκόμους, στην εκπνοή της περιόδου, με τις τελευταίες ελπίδες για «να σωθεί η χρονιά και να βγουν τα έξοδα» να εστιάζονται στο δεύτερο «βάρεμα» του πεύκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, «φέτος ο καιρός μας δημιούργησε πολλά προβλήματα, τόσο στα μέλια του δάσους όσο και στο πεύκο.

Ο κάμπος φέτος ήταν φτωχός σε γύρη (βαμβάκια, καλαμιές, ηλίανθοι) και αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα… βουνά. Όσον αφορά τη συλλογή μελιού από το πεύκο, οι Θεσσαλοί κατευθυνόμαστε στην Εύβοια, η οποία βολεύει περισσότερο σε σχέση με τη Χαλκιδική ή τη Θάσο. Αλλά κι αυτή περιοχή, πόσο μέλι να προσφέρει;», καταλήγει.

Στερεά Ελλάδα

Σε καλή κατάσταση ο εργάτης του πεύκου
Ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς το πρώτο βάρεμα του πεύκου και αρχές του φθινοπώρου ξεκινά το δεύτερο. Ο εργάτης του πεύκου είναι σε καλή κατάσταση, η δραστηριότητά του εξελίσσεται ομαλά και η συλλογή μελιτώματος από τις μέλισσες μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Η παραγωγή μελιού παρουσιάζει θετική εξέλιξη. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το θυμάρι όπου η πλούσια ανθοφορία έδωσε και τις αντίστοιχες ποσότητες μελιού. Θα μπορούσε, βέβαια, να πάει και καλύτερα, εάν δεν υπήρχε η έντονη παρουσία της μεταναστευτικής πεταλούδας. Οι μέσες αποδόσεις ανά κυψέλη υπολογίζονται από 10 έως 15 κιλά για την τρέχουσα περίοδο συλλογής.

Χαλκιδική

Τρίτωσε το κακό
Καταστροφική για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προμηνύεται η παραγωγή μελιού στον Νομό Χαλκιδικής. Η παρατεταμένη ξηρασία, όπως και οι συνεχιζόμενοι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, προκαλώντας, μέχρι στιγμής, μείωση που υπολογίζεται ότι αγγίζει το 70%.

Αν και η εκτίμηση της παραγωγής θα γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και άλλων προϊόντων κυψέλης, Αχιλλέας Παπαστεργίου, η χρονιά είναι χειρότερη από πέρσι. Επισημαίνει ότι εάν συνεχιστούν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, η μελισσοκομία όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Επειδή η μελισσοκομία εξαρτάται κατά 90% από τις καιρικές συνθήκες, εάν δεν αλλάξει το κλίμα, ο κλάδος θα καταστραφεί», τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ανθόμελου στη Χαλκιδική δεν πήγε καλά, όπως και ο ηλιόσπορος, ενώ για τα βαμβάκια η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Το 70% των κυψελών του συνεταιρισμού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα πευκοδάση και η συγκομιδή του μελιού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Πελοπόννησος

Σε αναμονή του πευκόμελου
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον χώρο των μελισσοκόμων που περιμένουν την παραγωγή από το πεύκο, η οποία θα καθορίσει την έκβαση της χρονιάς. Ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, Γιώργος Λάγιος, δήλωσε ότι ήδη τα μελίσσια βρίσκονται μέσα στο δάσος ή ετοιμάζονται να εγκατασταθούν. Ο απολογισμός της χρονιάς μέχρι τώρα, όμως, δεν είναι ικανοποιητικός.

Όπως μας δήλωσε, «η συνολική αποτίμηση θα γίνει τον Οκτώβρη. Μέχρι τώρα, επειδή το έλατο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Μαίναλο, στον Πάρνωνα και στον Ταΰγετο, πρέπει να πούμε ότι η παραγωγή έπεσε πολύ χαμηλά. Το ξεκίνημα ήταν καλό, αλλά στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα. Ο Πάρνωνας ήταν ελαφρώς καλύτερος από το Μαίναλο. Σε ό,τι αφορά το θυμάρι, το πρώιμο πήγε καλά, αλλά η συνέχεια ήταν κακή. Μόνο στα πορτοκάλια πήγε καλά το μέλι, και μάλιστα η Λακωνία ήταν καλύτερη σε παραγωγή από την Αργολίδα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas