Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μελισσοκομία: Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο κλάδος ζητούν οι Ιταλοί


Κάνοντας λόγο για μια χρονιά που εξελίσσεται στην πιο κρίσιμη και προβληματική από ποτέ για ολόκληρο τον κλάδο της μελισσοκομίας στην Ιταλία, η Εθνική Οργάνωση των Ενώσεων Μελισσοκόμων της χώρας (UNAAPI) ζήτησε από το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας να κηρύξει τον κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αιτείται μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την ΕΕ.
Στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο επικεφαλής των Ιταλών μελισσοκόμων, Giuseppe Cefalo, ζητάει να δοθούν σημαντικά ποσά στη μελισσοκομία, ενώ απευθύνει αίτημα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF), που από το 2002 επιστρατεύεται για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Η οργάνωση αποδίδει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος στον καιρό, που χαρακτηρίστηκε από περιόδους επίμονης ανυδρίας, με θερμοκρασίες πάνω από τους κανονικούς μέσους όρους κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Αυτές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανθίσουν καθόλου πολλά ανοιξιάτικα λουλούδια και άλλα να ανθίσουν ελάχιστα.
Οι συνέπειες για τον κλάδο ήταν το λιγότερο σοβαρές: Μείωση της παραγωγής μελιού, οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από την αξιοποίηση έκτακτης τεχνητής τροφής, ζημιά λόγω υψηλότερης θνησιμότητας των μελισσιών και λόγω συνωστισμού μελισσών στην προσπάθειά τους να τρυγήσουν σε λιγότερα άνθη.
«Με τη μεγάλη μείωση και αποδυνάμωση των μελισσοσμηνών, οι προβλέψεις για την τρέχουσα και τις επόμενες καλλιέργειες είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες», επισημαίνει η UNAAPI.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas