Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ελληνικό έντομο νεκρώνει σαρωτικά τα πεύκα στην Αυστραλία



Η Μαρχαλίνα ή κοινώς βαμβακάδα ζει κυρίως στην Ελλάδα και στα παράλια της Τουρκίας.
Μέχρι την Αυστραλία έφτασε το σημαντικότερο μελιτογόνο έντομο για την ελληνική μελισσοκομία, το Marchalina hellenica (Hemiptera, Margarodidae) που κατάφερε, άγνωστο ακόμη πώς, να «αποδράσει» από τη χώρα μας και να απειλήσει τα δέντρα της Αυστραλίας!



O «εργάτης του πεύκου» είναι ένα ενδημικό έντομο στην περιοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του παράγεται το γνωστό και πολύτιμο πευκόμελο. Ενώ λοιπόν στη χώρα μας είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο έντομο, που σπάνια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πεύκων, δε συνέβη το ίδιο όταν βρέθηκε σε νέο περιβάλλον. Για πρώτη φορά το 2014, εντοπίστηκε σε πεύκα στην ευρύτερη περιοχή της Μελβούρνης και της Αδελαϊδας (Αυστραλία), στα οποία και δημιούργησε εκτεταμένα προβλήματα.


«Στην Αυστραλία, το έντομο Marchalina hellenica είναι ένα εισβλητικό/ξενικό είδος το οποίο και δεν έχει φυσικούς εχθρούς, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να νεκρώσει τα δέντρα» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), Δημήτρης Αβτζής, ο οποίος σε συνεργασία με την CAB International (Centre for Agriculture and Bioscience International) και τις αρχές της Αυστραλίας, ξεκίνησαν μια μελέτη με στόχο τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου στην μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας και τα επόμενα χρόνια αναμένονται νέα στοιχεία για το ιδιαίτερο αυτό έντομο.



Η Μαρχαλίνα ή κοινώς βαμβακάδα ζει κυρίως στην Ελλάδα και στα παράλια της Τουρκίας, ενώ η παρουσία της στα ελληνικά πευκοδάση, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το έντομο είναι κίτρινου χρώματος και απομυζά χυμούς από το πεύκο, παράγοντας βαμβακώδεις εκκρίσεις.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas