Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μοντέλο χειρισμών κατά την ανοιξιάτικη ανάπτυξη (ΒΙΝΤΕΟ)


Στο σημερινό άρθρο θα πούμε λίγα λόγια ακόμα για χειρισμούς ανάπτυξης μελισσιών , στα προηγούμενα άρθρα είχαμε μιλήσει πως δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη μελισσοσμήνους ( αναδιάταξη , προς ήλιο πλευρά , τροφές κτλ. ) παρακάτω θα αναπτύξουμε το προσωπικό μοντέλο χειρισμών σε μεγάλο μελισσοκομείο . Μετά από πολυετή ενασχόληση με μεγάλο αριθμό μελισσιών το μοντέλο αυτό προέκυψε από μόνο του και φέρει πολλά πλεονεκτήματα για μας.

Ερχόμαστε στο σημείο να μιλήσουμε για δυο έννοιες χειρισμού

Ο μαζικός όπου εφαρμόζουμε μαζικά ( τυφλά ) ίδιους χειρισμούς σε όλο το μελισσοκομείο πχ δεκαρίζουμε όλα τα μελίσσια ανεξαρτήτως δυναμικότητας η δίνουμε πατώματα ανεξαρτήτως μελισσιού.

Πλεονεκτήματα : Γρηγορότερη δουλειά , ποιο οικονομικά , ποιο ξεκούραστα
Μειονεκτήματα : Σμηνουργίες , ορφάνια , απώλειες , ασθένειες κτλ.
Συνήθως εφαρμόζεται σε μεγάλα μελισσοκομία ( δύση )

Ο μεμονωμένος χειρισμός για κάθε μελίσσι ξεχωριστά σύμφωνα με της ανάγκες του .

Πλεονεκτήματα : Κάθε μελίσσι χειρίζεται σύμφωνα με της ανάγκες του οπότε έχει καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη , παραγωγή κτλ.
Μειονεκτήματα : Πολύ διαφορετική ταυτόχρονη χειρισμοί στο ίδιο μελισσοκομείο που σε βγάζουν εκτός ρυθμού με ότι συνεπάγεται ( χρονοβόρο , κουραστικό , δαπανηρό , πολύ διαφορετικό υλικό κτλ. )
Κατά το πλείστων χρησιμοποιείτε από ερασιτέχνες που έχουν την ευχέρεια του χρόνου για αυτούς τους χειρισμούς. Η δικιά μας μέθοδος αποτελείτε με συνδυασμό των δυο παραπάνω.

Κατά την εντατική ανάπτυξη του μελισσιού τα μελίσσια δουλεύονται μεμονωμένα σύμφωνα με την ανάγκη του κάθε μελισσιού μόνο έτσι θα ξέρουμε τι γίνεται στο μελισσοκομείο μας για ποιο σωστούς χειρισμούς. Κατά την πρώτη ανοιξιάτικη μεταφορά που στη περιοχή μας σχετίζεται με το πέρας της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς και ενώ τα μελίσσια έχουν φτάσει στη μέση της ανάπτυξης τα μελισσοκομία χωρίζονται σύμφωνα με τη δυναμικότητα των μελισσιών δηλαδή το μελισσοκομείο χωρίζετε σε τρία γκρουπ .

Α GROUP  : Θα προοριστεί για παραφυάδες και βασιλοτροφια εφόσον είναι και τα καλύτερα μελίσσια και έχουν περάσει από 4 στάδια επιλογής από τη προηγούμενη χρονιά δηλαδή ελίτ μελίσσια
Β GROUP : Το οποίο θα προοριστεί φέτος για παραγωγή
Γ GROUP : Το οποίο αποτελείτε από ελαττωματικά μελίσσια και προορίζονται για αλλαγή μάνας ή διάλυση ( ΟΧΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ )
Και μετά από αυτό το σημείο περνάμε σε μαζικούς χειρισμούς ανά GROUP διότι τα μελίσσια είναι ίδιας δυναμικότητας και ίδιας ηλικίας μάνας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

Ποιο κάτω θα περιγράψουμε την εκτίμηση του μελισσιού για την επόμενη επιθεώρηση σύμφωνα με το χώρο που θα δώσουμε στη μάνα και τους γόνους , πληθυσμούς που έχει . Ανοίγοντας τη κυψέλη ξεκινάμε με την εκτίμηση του μελισσιού ( πληθυσμός , γόνος ) έστω έχουμε ένα μελίσσι 5 πλαισίων με 3 γόνους 2 κλειστούς 1 ανοιχτό και στο 4 πλαίσιο από τη εσωτερική πλευρά αυγό ( δεν ψάχνουμε μάνες κοιτάμε το πρώτο γόνο και το τελευταίο για εκτίμηση αριθμό πλαισίων γόνου και γρήγορος έλεγχος ωοτοκίας μάνας ) αν αφήσουμε το μελίσσι σε αυτή τι κατάσταση σε 15 μέρες θα έχουμε κελιά σμηνουργίας οπότε πρέπει να δώσουμε χώρο στη μάνα . Ερχόμαστε στη φάση να εκτιμήσουμε πόσα πλαίσια θα δώσουμε που και όλα αυτά σύμφωνα με της καιρικές συνθήκες ( νεκταροέκκριση , θερμοκρασίες , γύρη ) στης συνθήκες μας υποθετικά έχουμε αρκετή ποσότητα γύρης και μια σχετική συντήρηση σε αντίθετη περίπτωση περισσεύματος νέκταρος δεν ισχύει ο χειρισμός.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Άρα έχουμε 5 πλαίσια πληθυσμό περίπου 1 kg μέλισσες έχουμε 2 πλαίσια σφραγισμένο γόνο το κάθε πλαίσιο έχει 3000 κελιά από κάθε πλευρά δηλαδή 6000 κελιά το πλαίσιο αν είναι γεννημένο και σφραγισμένο στο 80% είναι 4800 σφραγισμένα κελιά *2 πλαίσια είναι 9600 ο σφραγισμένος γόνος , δηλαδή μετά από 12 μέρες ο πληθυσμός πρέπει να αυξάνεται κατά 9600 μέλισσες ή 960 gr μέλισσες ( συνήθως το πληθυσμό το υπολογίζουμε σε gr ) δηλαδή επιπλέων 5 πλαίσια πληθυσμό από 200 gr στο πλαίσιο όμως σε αυτές της 12 μέρες θα χαθούν περίπου 2 πλαίσια πληθυσμού περίπου 400 gr ( απεβίωσαν λόγο παλαιότητας , καιρικές συνθήκες κτλ. )

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ : 1kg πληθυσμός + 960gr εκκολαπτόμενος γόνος – 400gr απώλειες = 1560gr ΣΥΝ / 200gr στο πλαίσιο = 7.8 δηλαδή ο πληθυσμός πρέπει να καταλαμβάνει γύρο στα 8 πλαίσια χώρο για της επόμενες 12 μέρες παράλληλα αν υποθέσουμε ότι έχουμε βασίλισσα με ωοτοκία 1500 αυγών το 24 ώρα για 12 μέρες δηλαδή 12μερες * 1500αυγα =18000 αυγά / 4800 τα κελιά ( 80% της επιφάνειας των κελιών του πλαισίου έχουμε 3,75 πλαίσια άρα 4 που χρειάζεται η μάνα για να γεννήσει δηλαδή 2 που εκκολάφθηκαν και 2 που προσφέραμε για γόνο το 3το πλαίσιο είναι για γύρη μέλι και για τα μελίσσια που θα κάθονται.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

Τα πλαίσια τοποθετούνται από της 2 πλευρές δίπλα στους τελευταίους γόνους και το 3το εξωτερικά στο τελευταίο πλαίσιο της φωλιάς ( Ι Ι ΙΙΙ Ι Ι Ι ) τα Ι είναι τα πλαίσια που προσφέραμε.

ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σε μια σχετικά καλή συντήρηση με λίγο περίσσευμα είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε φύλα για να εκμεταλλευτούμε της παραμάνες στο χτίσιμο ως συνέπεια έχει μείωση του λιποσώματος σε παραμάνες σαν πρόληψη σμηνουργίας . Στη περίπτωση μας με μικρή συντήρηση δεν μας επιτρέπει η φύση να χτίσουμε χρησιμοποιούμε όμως λεύκα πλαίσια για αύξηση αποδοτικότητας.

Επόμενος έλεγχος σε 10 μέρες +- 1 μέρα . Ο χειρισμός είναι δικός μας και ο καθένας μπορεί να πράξει όπως θέλει και πιστεύει ότι είναι καλύτερα για το μελισσοκομείο του οι αριθμοί δεν είναι απόλυτη άλλα ισχύουν είναι κατά προσέγγιση. Παρακάτω ακολουθεί και ένα βίντεο με τους χειρισμούς.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas