Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

16 ΟΔΗΓΙΕΣ Καλής συμπεριφοράς του μελισσοκόμου και Κατάλληλων μελισσοκομικών χειρισμών και ενημέρωσης


1.    Τοποθέτηση των μελισσιών σε σημεία που να φαίνονται λιγότερο ή και καθόλου, ίσως και με περίφραξη με φυσικούς φράχτες οπτικής απομόνωσης.

2.    Η πτήση των μελισσιών να μην ενοχλεί σπίτια ή δημόσιους χώρους.

3.    Να επιλέγονται κατάλληλες βασίλισσες, για ήρεμα μελίσσια.

4.    Οι επιθεωρήσεις να γίνονται με ήλιο, χωρίς αέρα και βροχή, που κάνουν επιθετικά τα μελίσσια.

5.    Μέτρα για την αποφυγή της λεηλασίας να μην αναστατώνονται και κινδυνεύουν μελίσσια.

6.    Να καπνίζονται τα μελίσσια πριν ανοιχτούν για έλεγχο με κατάλληλο καπνιστικό υλικό και να αποφεύγονται θορυβώδη χορτοκοπτικά εργαλεία, που εξαγριώνουν τις μέλισσες.

7.    Απαραίτητα, να υπάρχει νερό κοντά στα μελίσσια σε κοντινή τους απόσταση ή να εγκατασταθεί ποτίστρα με κατάλληλο νερό και πλωτήρες νερού για να πατούν και να μη πνίγονται οι μέλισσες.

8.    Να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σμηνουργίας, που πρέπει να έχουν καλά μελετηθεί από ειδικό κεφάλαιο της μελισσοκομικής βιβλιογραφίας.

9.    Να διατηρούνται όσο το δυνατό λιγότερα μελίσσια στο μελισσοκομείο, για να είναι δυνατά αποδοτικά και εύκολα στη διαχείρισή τους. (Τα πολλά συνοδεύονται από αμάθεια μελισσοκομική αβάσιμη αισιοδοξία εγωισμού, που καταλήγει σε αποτυχία).

10. Τα πολυώροφα μελίσσια είναι προκλητικά στα μάτια των γειτόνων ή πονηρών μελισσοκόμων, κύρια όμως είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους και επικίνδυνα αφεσμών, που έτσι φροντίζουμε συνεχώς για την εξομοίωση του δυναμικού του μελισσοκομείου.

11. Ο τρύγος γίνεται προσεκτικά για αποφυγή παραπλάνησης ή λεηλασίας στο μελισσοκομείο από τις μέλισσες.

12. Η προσφορά μελιού στους γείτονες του μελισσοκομείου, αλλά και του σπιτιού του μελισσοκόμου πρέπει να αυξάνει την ικανοποίηση του μελισσοκόμου, την εκτίμησή του από από το γείτονα και είναι ευλογία για το μελισσοκομείο και το μελισσοκόμο του, που αποδίδει και αύξηση παραγωγής.

13. Δεν κάνουμε μελισσοκομία εμπειρική με λάθη, αλλά βαθμιαία με αύξηση των γνώσεων και παράλληλη άσκηση και ενημέρωση από προσφερόμενο και επίλεκτο μελισσοκόμο καλής πρόθεσης και φιλοτιμίας. Όμως και τα μελισσοκομικά συγγράμματα είναι το κέντρο της θεωρητικής διδασκαλίας και γνώσης της μελισσοκομίας, η μελέτη μελισσοκομικών συγγραμμάτων επιλογής για το λόγο ότι χρειάζεται πληρότητα μελισσοκομικής ενημέρωσης. 

14. Η γνώση και η βιολογία των μελισσιών είναι το βασικό ξεκίνημα σαν πρώτο μάθημα μελισσοκομίας, είναι όμως εξασφαλισμένη η αποτυχία μιας κουραστικής και πολυέξοδης προσπάθειας, αν ξεκινήσει με αβάσιμη αισιοδοξία.

15. Η συμμετοχή στους τοπικούς μελισσοκομικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς είναι απαραίτητη για την υποστήριξη αυτού του παραγωγικού κλάδου της μελισσοκομίας, αλλά και την ενημέρωση, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια στα δύσκολα,. που είναι πολλά και ξεπερνιόνται με συνεργασία και όχι με ανταγωνισμό.

16. Ο μελισσοκόμος από την αρχή της ενασχόλησής του έχει μελισσοκομικό βιβλιάριο, που ενημερώνει συνεχώς για κάθε αλλαγή  στα  μελίσσια  του, αλλά και οι κυψέλες των μελισσιών του είναι σφραγισμένες με πυροσφραγίδα που ελέγχεται για την ενημέρωση του Υπηρεσιακού Αρχείου. σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών
     Μελισσοκομική Επιθεώρηση Μαΐου-Ιουνίου 2004 σελίδα  134 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas