Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΟΡΦΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ!!!


Η Βασίλισσα είναι η μητέρα του μελισσιού, στο οποίο και προσδίδει τα δικά της, ατομικά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι πάντα επιλεγμένη προσεκτικά, υγιής και σε άριστη κατάσταση.

Η προνύμφη της βασίλισσας ζει και τρέφεται μέσα στο βασιλικό κελί, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα κελιά της κυψέλης. Με την εμφάνισή της, καταστρέφει τα υπόλοιπα βασιλικά κελιά που τυχόν υπάρχουν.
Μία εβδομάδα μετά την εκκόλαψή της, πραγματοποιεί τη γαμήλια πτήση, μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της, συνήθως τις μεσημεριανές ή πρώτες απογευματινές ώρες, πάντα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 20οC. Η πτήση διαρκεί 5-18 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής συζευγνύεται με 8-10 κηφήνες μπορεί και παραπάνω, μέχρι να λάβει τον απαραίτητο αριθμό σπερματοζωαρίων. Αν κατά την πτήση αυτή δεν λάβει τον απαραίτητο αριθμό σπερματοζωαρίων, επαναλαμβάνει την πτήση πολύ σύντομα, μέχρι και τρείς φορές. 
Ο κηφήνας που συζεύχθηκε μαζί της πεθαίνει. 
Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας είναι μέχρι καιέτη. Για την παραγωγική μελισσοκομία όμως, προτείνεται η αντικατάστασή της το αργότερο κάθε δύο έτη. Ο αριθμός των ωών που γεννά η βασίλισσα εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες (οι γονείς της πρέπει να είναι παραγωγικοί, μη επιθετικοί, να έχουν μικρή τάση για σμηνουργία και να είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες), από την ηλικία (η νεαρή βασίλισσα είναι πιο παραγωγική), από τις καιρικές συνθήκες (Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μειώνουν την ωοτοκία), από τη μελιττοφορία (το νέκταρ διεγείρει τις εργάτριες να περιποιούνται καλύτερα τη βασίλισσα η οποία παρακινείται να γεννά περισσότερα ωά), από τον διαθέσιμο χώρο στην κυψέλη (Αν υπάρχουν διαθέσιμα κελιά για ωοτοκία), από τον αριθμό και την ηλικία των εργατριών (πολλές και υγιείς εργάτριες συλλέγουν περισσότερη τροφή, άρα και μεγαλύτερη ώθηση της βασίλισσας για ωοτοκία).

Ορφάνια είναι η απώλεια, με οποιοδήποτε τρόπο, της βασίλισσας.



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas