![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjXuBh8T0Xd7YlzfDMEYMqmk7vrPDt2nLSr81ZPK3H21MPUyVW7W7tJO0yuxeL-mXrqaHzMBWpeZ2Yo2Bhjxk2OBV6W953MmxJlQ2E58JM5WGyOHZv2h-LKsBc_dLMSvejQjTCsXI2L0TH/s1600/Bee-with-flower-bright-colors1.jpg)
Σπάνια το σκέφτεται κανείς,
αλλά το μέλι που αλείφουμε το πρωί στη φρυγανιά μας προέρχεται από το στομάχι
της μέλισσας.
Η
συλλέκτρια μέλισσα γυρίζει από φυτό σε φυτό, απομυζεί το νέκταρ και το
μελίττωμα και τα αποθηκεύει στο ειδικό στομάχι μελιού, όπου αρχίζει η φυσική
επεξεργασία. Εκεί εμπλουτίζεται με γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες από το πεπτικό
της σύστημα. Όταν η μέλισσα φτάνει στην κυψέλη, το μοιράζεται με
άλλες μέλισσες. Έτσι το αρχικό μελίττωμα περνά πολλές φορές από
τη μία μέλισσα στην άλλη και στο στομάχι τους συνεχίζεται η ίδια
διαδικασία. Οι μέλισσες πιπιλούν το νερό που περιέχει το νέκταρ, με αποτέλεσμα
αυτό να γίνει παχύρρευστο. Τέλος, το αποθηκεύουν στα κελιά και το σκεπάζουν με
κερί.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου