Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ;

 θα-τρώγατε-μέλι-που-παράγεται-σε-αθηνα-563440156

Στην ταράτσα όπου ο Νίκος Χατζηλίας και η Μαρίλη Παππά παράγουν το πολυανθικό τους μέλι «Ηλιούπολη». (Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος)

 Οι αστικοί μελισσοκόμοι της Αθήνας αναβιώνουν μια πρακτική πολλών χιλιάδων ετών, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου

Μια πανάρχαια πρακτική

H σύγχρονη αστική μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι μια σχετικά νέα πρακτική, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο είναι καθιερωμένη εδώ και χρόνια. Μελίσσια υπάρχουν στις ταράτσες και τις σκεπές εμβληματικών κτιρίων του κόσμου. Στο Παρίσι πωλείται στους επισκέπτες ένα πανάκριβο μέλι από μελίσσια στην οροφή της Όπερας των Παρισίων, ενώ μετά την καταστροφή της Notre Dame από πυρκαγιά, θεωρήθηκε «θείο θαύμα» το ότι σώθηκαν διακόσια μελίσσια, επίσης τοποθετημένα στα ψηλότερα σημεία του κτιρίου. Δεκάδες κυψέλες βρίσκονται στην ταράτσα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, με το μέλι να σερβίρεται στο πρωινό των πελατών. Κυψέλες υπάρχουν σε κτίρια δημόσια και μη, από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη μέχρι το Μόντρεαλ, το Τορόντο, τη Σεούλ και την Κωνσταντινούπολη – στην τελευταία ο δήμος επιδοτεί τους αστικούς μελισσοκόμους. Στην Ελλάδα η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε με κάποια καθυστέρηση, αλλά σήμερα δραστηριοποιούνται αρκετές δεκάδες αστικοί μελισσοκόμοι.

Θα τρώγατε μέλι που παράγεται σε αθηναϊκές ταράτσες;-4
Κυψέλες ζωγραφισμένες στο χέρι.

Και όμως, η μελισσοκομία εντός αστικού ιστού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. «Στο Τελ Ρεχόβ του Ισραήλ, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τεράστιο μελισσοκομείο που χρονολογείται στον 10ο αιώνα π.Χ., στην καρδιά μιας μεγάλης και πολύβουης για την εποχή πόλης», λέει ο Γιώργος Μαυροφρύδης, μελισσοκόμος, αρχαιολόγος ειδικευμένος στην αρχαία μελισσοκομία, υποψήφιος διδάκτορας στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας.

Συμπληρώνει μάλιστα πως ανάλογη είναι και η περίπτωση σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ενώ το 2002 ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές ένας πολύ μεγάλος αριθμός κυψελών στην Αρχαία Αγορά, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι που στηρίζει τη θεωρία ότι η αστική μελισσοκομία θα πρέπει να ήταν κοινή πρακτική. «Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη πιο παλιά, μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα π.Χ., ο Σόλων θέσπισε για πρώτη φορά στην ιστορία καταγεγραμμένη νομοθεσία που αφορούσε την άσκηση της μελισσοκομίας και συγκεκριμένα έθετε όρους σχετικά με την απόσταση των μελισσοκομείων μεταξύ τους, που έπρεπε να είναι τουλάχιστον 300 πόδια. Τόσο ανεπτυγμένη ήταν λοιπόν η πρακτική τόσες χιλιάδες χρόνια πριν, ώστε νομοθετούνταν η άσκησή της», εξηγεί ο κ. Μαυροφρύδης.

Αλλαγή νοοτροπίας

Το ερώτημα όμως που έρχεται στον νου κάθε πολίτη είναι προφανές: πόσο ασφαλές είναι να τοποθετήσει κάποιος ένα μελίσσι στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του; Η ελληνική νομοθεσία, που ισχύει από τη δεκαετία του 1930, επιτρέπει την άσκησή της, αλλά με ασάφειες και θολά σημεία, και χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Οι ένοικοι που φιλοξενούν μελίσσια στις ιδιοκτησίες τους δηλώνουν πως δεν ενοχλείται κανείς και συχνά δεν το παίρνουν καν είδηση ότι κοντά τους υπάρχουν κυψέλες. «Στις στέγες και τις ταράτσες οι μέλισσες κινούνται σε άλλα επίπεδα από αυτά που δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι κι έτσι δεν ενοχλούν ούτε ενοχλούνται», εξηγεί ο κ. Μαυροφρύδης. «Έτσι γίνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μέλισσα στην πτήση της από μια ταράτσα κατευθύνεται στα άνθη και από εκεί επιστρέφει στην κυψέλη της, χωρίς να εμπλέκεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες», συμπληρώνει. 

Το 2002 ανακαλύφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός κυψελών στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, από τον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι που στηρίζει τη θεωρία ότι η αστική μελισσοκομία ήταν κοινή πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί διστάζουν να αποδεχτούν αυτή τη δραστηριότητα. «Με τα έντομα υπάρχει ακόμη μεγάλη φοβία και καθόλου εξοικείωση», λέει ο Βασίλης Παΐσιος. «Προσπαθώ αυτή τη φοβία να την καταπολεμήσω με επισκέψεις παιδιών στα μελίσσια, για να δουν ότι η μέλισσα είναι φίλος, φροντίζει για το φαγητό μας και, αν δεν την πειράξεις, δεν σε πειράζει. Δέχονται να φιλοξενήσουν κυψέλες όσοι αγαπούν τα ζώα και τη φύση κι έχουν πιο ανοιχτό πνεύμα, συνήθως φίλοι που με γνωρίζουν και ξέρουν πως αυτό που τους λέω είναι αληθές και ισχύει».

Θα τρώγατε μέλι που παράγεται σε αθηναϊκές ταράτσες;-5
Μετά τις φωτιές στη Νέα Πεντέλη, οι μέλισσες βρήκαν καταφύγιο σε αυτή την αλάνα του Χαλανδρίου.

Ανάλογη είναι και η εμπειρία του Νίκου Χατζηλία: «Υπάρχει η ευτυχής συγκυρία, τα τελευταία χρόνια, της συνειδητοποίησης ότι η μέλισσα είναι πια ένα πολύ φιλικό έντομο στα μάτια της κοινής γνώμης, για την τεράστια σημασία του στο περιβάλλον και στην επιβίωση του ανθρώπου με την επικονίαση». 

Πόσο ασφαλές είναι το αστικό μέλι;

Το φλέγον ερώτημα σχετικά με την αστική μελισσοκομία είναι κατά πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι ένα μέλι που παράγεται εντός τού, κατά γενική ομολογία, επιβαρυμένου αστικού ιστού. Εδώ τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα και το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τους καταναλωτές είναι οι εργαστηριακές αναλύσεις, κυρίως για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, τις οποίες οφείλει να διαθέτει κάθε μελισσοκόμος εάν του ζητηθούν. «Η μέλισσα, αν πάρει κάτι μολυσμένο, αυτοθυσιάζεται και δεν το φέρνει στην κυψέλη, ώστε να σώσει το μελισσοσμήνος», εξηγεί ο Βασίλης Παΐσιος. «Παράλληλα όμως, για να είμαστε σίγουροι, κάνουμε αναλύσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια και μέχρι τώρα όλα είναι καθαρά», συμπληρώνει. 

«Η μέλισσα, αν πάρει κάτι μολυσμένο, αυτοθυσιάζεται και δεν το φέρνει στην κυψέλη, ώστε να σώσει το μελισσοσμήνος». ―Βασίλης Παΐσιος, αστικός μελισσοκόμος

Ο κ. Μαυροφρύδης επισημαίνει πως «χρειάζονται εργαστηριακές αναλύσεις, καθώς όλα είναι σχετικά. Αν τα επίπεδα ρύπων είναι μικρά, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά αν είναι αυξημένα, τότε υπάρχει ζήτημα. Εξαρτάται, λόγου χάρη, από την περιοχή όπου συλλέγει η μέλισσα, αλλά και από το είδος του φυτού που δίνει το νέκταρ ή τη γύρη, καθώς κάποια φυτά είναι πιο δύσκολο να επιβαρυνθούν από ρύπους σε σχέση με άλλα, πιο ευάλωτα. Είναι γεγονός πως τα αυτοκίνητα σήμερα παράγουν πολύ λιγότερους ρύπους από ό,τι παλαιότερα και αυτό είναι σίγουρα πλεονέκτημα. Ωστόσο μπορεί η γύρη και το νέκταρ από άνθη να είναι μια χαρά, αλλά η μέλισσα να έχει πιει μολυσμένο νερό σε μια πόλη», συμπληρώνει και καταλήγει: «Προτείνω οι αστικοί μελισσοκόμοι να στέλνουν το μέλι τους για αναλύσεις στο ΑΠΘ, στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας. Η ομάδα του, με επικεφαλής τη δρα Χρυσούλα Τανανάκη, θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα, σε διεθνές επίπεδο».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas