Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.


Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Το μεγαλύτερο δάσος ακακίας στην Ελλάδα δίνεται για χρήση σε μελισσοκόμους από τη ΔΕΗΣτην ανάδειξη και στη συστηματική αξιοποίηση του μελισσοτροφικού δυναμικού των φυτεύσεων ακακίας, που βρίσκονται σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, προχωρά η ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα τεχνητό δάσος δέντρων ακακίας 16.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε αποκατεστημένα παλιά ορυχεία και το οποίο θα δοθεί σε χρήση σε μελισσοκόμους της Δ. Μακεδονίας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτόν, η ΔΕΗ ανέθεσε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την εκπόνηση σχεδίου αξιοποίησης του μεγαλύτερου δάσους ακακίας που υπάρχει στην Ελλάδα προς όφελος των μελισσοκόμων. Στη μελέτη έχουν ενταχθεί φυτά με ηλικία άνω των έξι ετών και είναι παραγωγικά, ενώ υπάρχουν άλλα 5.000 στρ. δασών ακακίας κάτω των έξι ετών και τα οποία τα επόμενα χρόνια θα μπουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης.

Οι θέσεις για τους μελισσοκόμους

Ταυτόχρονα, έχει εκπονηθεί και η διαδικασία για την παραχώρηση θέσης εκμετάλλευσης, ατελώς, η οποία όμως δεν θα είναι μόνιμη, καθώς η ακακία έχει μικρή περίοδο ανθοφορίας. Σε πρώτη φάση, όπως τονίζει ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, στο σχέδιο υπάρχουν 75 θέσεις μελισσοκόμων που μπορούν να έχουν τη δική τους ζώνη εκμετάλλευσης σε εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί και δεντροφυτευτεί εδώ και 25 χρόνια, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στα άλλα μελισσοσμήνη, αφού οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι 500 μέτρα. Οι θέσεις που έχουν επιλεγεί (Αμύνταιο και Πτολεμαϊδα) είναι άνω των 3 χιλιομέτρων από ενεργά ορυχεία.

Η αξιοποίηση της ακακίας

Όπως επισημαίνει ο δρ. Παπαδόπουλος, σε όλο τον κόσμο γίνεται συστηματική οικονομική αξιοποίησή της, τόσο των ανθών όσο και του ξύλου της ακακίας, ενώ το μέλι είναι περιζήτητο στην ΕΕ και στη Β. Αμερική. Η ανθοφορία κρατά δέκα ημέρες και έχει στα άνθη της πλούσια περιεκτικότητα σε νέκταρ. Είναι από τα πρώτα μελισσοκομικά φυτά στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, «εάν η χρονιά είναι καλή και οι καιρικές συνθήκες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου, στα τέλη Απριλίου, τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. «Οι μέσες αποδόσεις είναι 10 κιλά μέλι ανά κυψέλη στο δεκαήμερο, ίση ποσότητα με τον ετήσιο κύκλο του θυμαριού», λέει χαρακτηριστικά ο δρ. Παπαδόπουλος. Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τις ακακίες παράγοντας όμως μέλι που δεν είναι μονοποικιλιακό. Τις μεγαλύτερες παραγωγές και εξαγωγές μελιού ακακίας έχουν η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου