Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Δεν κατάγεται από τη Χαλκιδική, ωστόσο πάνω από 20 χρόνια ζει στα Ν. Μουδανιά και είναι γνωστή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τις έρευνές της πάνω στις μέλισσες. Άλλωστε η ίδια έχει δηλώσει: «Ελπίζω να συνεχίσω να υπηρετώ τις "μέλισσες και τη φύση" από οποιαδήποτε θέση και για πολλά ακόμη χρόνια».

Η Φανή Χατζήνα κατάγεται από ένα χωριό της Λάρισας, το Δομένικο, γνωστό και για τα πούρα του! Αποφοίτησε ως Bιολόγος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε να μαθαίνει Μελισσοκομία όταν αποφοίτησε από το Βιολογικό. Και οι μέλισσες την κέρδισαν. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο University of Wales College of Cardiff- Ηνωμένο Βασίλειο, με υποτροφία του ΙΚΥ.  

Η διδακτορική της διατριβή διαπραγματεύεται την επικονιαστική συμπεριφορά των μελισσών.  Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" από το 2000 και είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (και Τμήματος Μελισσοκομίας) από τον Μάρτιο του 2018.

Οι περισσότερες συνεργασίες της είναι με επιστήμονες του εξωτερικού.  Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 130 παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλα τόσα δημοφιλή άρθρα. Η Φανή είναι επίσης Επιστημονικός Συντονιστής 16 ερευνητικών ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ για τις ομάδες που σχετίζονται με την τοξικότητα στις μέλισσες.

η κ . Χατζήνα Φανή (photo/GreenpeaceGreece)

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι: Η αναπαραγωγή ντόπιων μελισσών για ανθεκτικότητα στις ασθένειες, η διατήρηση τοπικών φυλών, οι επιδράσεις των φυτοφαρμάκων στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των μελισσών, ο βιολογικός έλεγχος ασθενειών και η προώθηση της μελισσοκομίας μέσω του "μελισσοτουρισμού".  Δίνει επίσης διαλέξεις και σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Φανή πιστεύει πολύ στον εθελοντισμό και στην κοινωνική προσφορά.  Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της International Bee Research Association (I.B.R.A.) από το 2007 και από τον Οκτώβριο του 2022 έχει εκλεχτεί ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της I.B.R.A.

Συντονιστής της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας συνομοσπονδίας των Μελισσοκόμων -APIMONDIA "Ανεπιθύμητες επιδράσεις των φυτοφαρμάκων και των κτηνιατρικών φαρμάκων στις μέλισσες". Πρόσφατα έχει εκλεγεί για 2η τετραετία Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της APIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών και παλεύει επίσης για τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες!

Πέρα από το επιστημονικό της έργο, η Φανή Χατζήνα ασχολείται και με τη συγγραφή. Έχει γράψει το παιδικό βιβλίο "Μελίφτερη η Μέλισσα", αλλά είναι και συν- επιμελητής των δύο εκδόσεων (αγγλική και ελληνική) του βιβλίου "Η μελισσοκομία στη Μεσόγειο" και πρώτος συγγραφέας ενός κεφαλαίου στο βιβλίο "Phylogenetics of Bees". 

Οι ασχολίες της σήμερα

Σήμερα ασχολείται με την ερευνητική δραστηριότητα σε 4 Ευρωπαϊκά προγράμματα (Επιδράσεις τις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις μέλισσες - προσαρμογή των ντόπιων πληθυσμών μελισσών για βιώσιμη μελισσοκομία - Έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης στις μέλισσες και τα προϊόντα τους- Εφαρμογή σωστών μελισσοκομικών πρακτικών).

Επίσης, ενημερώνει τους μελισσοκόμους της Ελλάδας σε θέματα που τους απασχολούν και διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου "Μελισσοτουριστικών" δραστηριοτήτων στη χώρα για την προώθηση του μελισσοτουρισμού.

 Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 130 παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλα τόσα δημοφιλή άρθρα. Η Φανή είναι επίσης Επιστημονικός Συντονιστής 16 ερευνητικών ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ για τις ομάδες που σχετίζονται με την τοξικότητα στις μέλισσες. (photo/naturanrg.gr)

Συνεργάζεται με την ΑΠΙΜΟΝΔΙΑ για τη διοργάνωση του 49ου Παγκόσμιου Συνέδριου Μελισσοκομίας στην Κοπενχάγη τον Σεπτέμβριου του 2025 και του 50ού Παγκόσμιου Συνέδριου Μελισσοκομίας στην Τανζανία το 2027, ενώ έχει και την επιμέλεια της δημοσίευσης των θέσεων της ΑΠΙΜΟΝΔΙΑ για τη χρήση των φυτοφαρμάκων και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και συν-επιμέλεια για τη δημοσίευση των θέσεων της ΑΠΙΜΟΝΔΙΑ για την προστασία των ντόπιων μελισσών.

Τέλος μια από τις σημαντικές ενασχολήσεις της είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των μελισσών μέσω των περιοδικών εκδόσεων της International Bee Research Association [I.B.R.A.]: Journal of Apicultural Research & Bee World.

Οι στόχοι

Παράλληλα η Φανή Χατζήνα στοχεύει στην ανάδειξη του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως μία δυναμική ερευνητική μονάδα που θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο χώρο της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Επίσης εργάζεται για να ενδυναμωθεί ο ρόλος και το κύρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Μελισσοκόμων -APIMONDIA  έτσι ώστε να μπορούν να βοηθηθούν ουσιαστικά οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο όχι μόνο με την διοργάνωση Παγκόσμιων Συνεδρίων αλλά και με τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση επίσημων θέσεων και πολιτικών.

Τέλος προσπαθεί να διευρυνθεί ο ρόλος της International Bee Research Association [I.B.R.A.] στην παροχή γνώσης στους επιστήμονες και μελισσοκόμους και προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία των μελισσών (20.000 είδη σε όλο τον κόσμο).

Πηγήhalkidikifocus.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas