Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Παραφυάδες με την μέθοδο Warre


O Warre στο βιβλίο του μελισσοκομία για όλους που εκδόθηκε το 1948 παρουσιάζει την δική του εκδοχή κυψέλης και περιγράφει τον τρόπο που δημιουργούμε παραφυάδες.Παρά το γεγονός ότι η μέθοδος αναφέρεται σε κυψέλες Warre μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα μελίσσια και μάλιστα χρησιμοποιείται και από σύγχρονους μελισσοκόμους.
Η κυψέλη Warre έχει διαστάσεις 30Χ30 cm και ύψος 21 cm ο κάθε όροφος,έχει κινητή βάση,ο κάθε όροφος έχει οκτώ θέσεις πλαισίων τα οποία είναι ένα πηχάκι που πατάει στους κηρηθροφορείς και οι μέλισσες χτίζουν μόνες τους τις κηρήθρες.Έχει το quilt(πάπλωμα) που είναι ένα κουτί γεμάτο πριονίδι για να διατηρείται η σωστή  θερμοκρασία κηρόπανο και το καπάκι οροφής.
Υπάρχουν χιλιάδες μελισσοκόμοι στον κόσμο που ασκούν μελισσοκομία με αυτές τις κυψέλες οι οποίες θεωρούνται πολύ φιλικές προς τις μέλισσες.Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται και πλαίσια με φύλλα κηρήθρας και για αυτές τις κυψέλες.

Η μέθοδος που περιγράφουμε είναι η αρχική προσέγγιση του Warre η οποία όπως θα διαπιστώσετε έχει υποστεί τροποποιήσεις και προσαρμοσμένη χρησιμοποιείται έως και σήμερα.
Η αρχική κυψέλη είναι τριώροφη δηλαδή 24 πλαίσια τα οποία αντιστοιχούν σε 15 περίπου πλαίσια Langsroth.Πιο κάτω βλέπουμε την αρχική θέση των κυψελών καθώς και τις διαδοχικές μεταβολές.
Για να φτιάξουμε μια παραφυάδα από δύο μελίσσια,από ένα μελίσσι η με μια γονιμοποιημένη βασίλισσα ακολουθούμε τις διαδικασίες όπως περιγράφονται πιο κάτω με βάσει τα σχήματα.
Εάν η παραφυάδα και η αρχική κυψέλη δεν έχουν δεχθεί μέλι στις κηρήθρες η εάν η νεκταροέκκριση έχει σταματήσει για τουλάχιστον δύο ημέρες είναι ανάγκη να ταΐσουμε και την παραφυάδα και την αρχική κυψέλη και να το κάνουμε γενναία εάν πρόκειται να χτισθούν κηρήθρες.

  • Διαλέγουμε ένα καλό μελίσσι που αξίζει να πολλαπλασιαστεί.Αυτό είναι το μελίσσι της κυψέλης 1,2,3(δες ανωτέρω).
  • Τοποθέτησε δίπλα στην κυψέλη 1,2,3 την κυψέλη 4 η οποία αποτελείται από την βάση τον εμβρυοθάλαμο και το καπάκι,χωρίς μέλισσες έτοιμο να τις δεχθεί το οποίο έχει μόνο τα πηχάκια των πλαισίων.Ετοιμάστε ένα quilt και ένα κηρόπανο για οροφή.
  • Καπνίστε ελαφρά με λίγο καπνό την είσοδο της κυψέλης 1,2,3 ώστε να ηρεμήσουν οι μέλισσες.Η κακή χρήση του καπνού έχει ως αποτέλεσμα οι μέλισσες και η βασίλισσα να ανέβουν ψηλά στην κυψέλη.Αυτό παρατείνει την διαδικασία.
  • Όταν οι μέλισσες βουίζουν,άνοιξε την κυψέλη 1,2,3 ,σήκωσε το quilt και το κηρόπανο που καλύπτει τα πηχάκια και κάπνισε δυναμικά.Καθάρισε τις κορυφές στα πηχάκια και κάπνισε δυναμικά και γρήγορα ανάμεσα στα πηχάκια.
  • Όταν ο όγκος των μελισσών του κουτιού Νο 1 κατέβει στο κουτί Νο 2 μετακίνησε το κουτί Νο 1 επάνω στο κουτί Νο 4 της άλλης κυψέλης αφού αφαιρέσεις το quilt και το κηρόπανο.Μην δίνεις σημασία στις μοναχικές μέλισσες.Αλλά εάν παρατηρήσεις μπάλες από μέλισσες κάπνισε περισσότερο.Θα μπορούσε η βασίλισσα να είναι σε αυτές τις μπάλες.Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν δουλεύουμε σε συνθήκες με πολύ κρύο η όταν καπνίζουμε πολύ απο κάτω.
  • Κάλυψε την κυψέλη 1,4 με το κηρόπανο και το quilt.Κάπνισε τα σώματα των κουτιών 2 και 3 καθάρισε τα πηχάκια του κουτιού 2 και σκέπασε με το κηρόπανο και το quilt.(2η θέση ως άνω).
  • Σήκωσε την κυψέλη 2,3 και μετάφερέ την μακρυά μέσα στο μελισσοκομείο.Δύο με τρία μέτρα απόσταση είναι αρκετή.Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να τοποθετήσεις μερικά φυλλώδη κλαδιά μεταξύ των κυψελών ώστε να είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός και να αναγκάζονται οι μέλισσες να κάνουν παράκαμψη όταν πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο κυψελών.
  • Τοποθέτησε την κυψέλη 1,4 στην θέση της κυψέλης 2,3.
  • Μείωσε τις εισόδους και στις δύο κυψέλες σε χειμερινές για μερικές ημέρες μέχρι η κινητικότητα να επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.

Η βασίλισσα έχει κατέβει κάτω στην κυψέλη 2,3 και συνεχίζει να γεννάει.Εάν η παραφυάδα γίνει στην αρχή της κύριας νεκταροέκκρισης και είμαστε στο φθινόπωρο,τροφές θα υπάρχουν στο κουτί Νο 1 και οπωσδήποτε θα υπάρχει και γόνος ώστε  οι μέλισσες να αναθρέψουν μια νέα βασίλισσα.
Ωστόσο καλό είναι να σιγουρευτούμε ότι στο κουτί Νο1 υπάρχει γόνος σε όλα τα στάδια καθώς επίσης και στην αρχική κυψέλη.Βεβαίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα.Η μέθοδος είναι γνωστή και χρησιμοποιείται σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κυψέλες.

Κ.Α.Τάντουλας

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas